Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak ušetřit při nákupu potravin

PR článek
PR článek
22. 9. 2021

Zvyšující se ceny potravin jsou jedním z aktuálních témat poslední doby. Zároveň se čím dál víc mluví o plýtvání potravinami. Fakt je, že průměrný Čech vyhodí kolem 40 kilogramů jídla za rok a utratí tak měsíčně několik tisíc korun navíc. Je tedy dobré o jídle a vaření víc přemýšlet a nákupy potravin si rozmyslet předem. Jak na to, abychom jedli kvalitně a zbytečně za to neplatili, si povíme v tomto článku.

Jak ušetřit při nákupu potravin
Zdroj: Pixabay

Akční letáky

Nákupem zboží v akci jde ušetřit několik tisíc korun měsíčně a navíc vám neunikne zboží například ve speciálních nabídkách a limitovaných edicích, jaké nabízí některé obchodní řetězce. Za zmínku také stojí akce typu 1+1 zdarma, 2+1 zdarma, XXL balení za výhodnou cenu apod. Tyto nabídky jsou k prohlédnutí na jednom místě na akční letáky.

Nákupní seznam, jídelníček a nákupní aplikace

Nákupní seznam není přežitek, ale velmi praktická pomůcka, díky které ušetříte čas strávený v obchodě a peníze. Nákupní seznam nemusí mít podobu papírku, ale může být součástí nákupní aplikace ve vašem mobilu. Díky nákupním aplikacím a skenerům je možnost nakupovat rovnou do tašky, mít účtenky v elektronické podobě, sbírat body za nákup vybraných produktů nebo vám aplikace nabídne recepty a jídelníček na míru vašemu nákupu apod.

Nakupování potravin přes e-shopy

Nejen na spotřebním zboží se dá ušetřit při nákupu na internetu. Velká část lidí dnes nakupuje přes e-shopy také potraviny. Nejlepší tipy na výhodné nákupy hledejte na Tipli. Díky nakupování na internetu lze ušetřit čas, peníze i fyzickou námahu spojenou s taháním těžkých nákupů. Obchodů na Tipli najdete více jak 1800, a to e-shopy různého sortimentu. Najdete zde prodejce koření, bylinek, ořechů a sušených plodů, kávy, čaje a dalšího chutného zboží.

Značky, složení potravin a polotovary

Lidé znají produkty především z reklamy a mají tendence kupovat tedy hlavně tyto výrobky. Značkové výrobky neznamenají automaticky lepší kvalitu. Právě placená reklama něco stojí a to se může odrážet ve snaze ušetřit na kvalitě dané potraviny. Důležité je tedy zkoumat etikety jednotlivých výrobků, často jsou levnější výrobky kvalitnější a bez zbytečných konzervantů a dochucovadel. Jedná se většinou o produkty privátních značek samotných supermarketů. A co se týká nakupování polotovarů, ty se výsledku prodraží a našemu zdraví rovněž neprospívají.

Orientace na prodejně a uspořádání zboží

Psychologie marketingu a spotřebního chování je mocnou zbraní všech obchodníků. To, že se obchody pravidelně přestavují, aby zákazníci své oblíbené zboží hledali a nakoupili více, je známým faktem. Známým fíglem je například také dávání dražších výrobků do úrovně očí a levnějších produktů do spodních regálů. A výrobky, kterým se blíží doba spotřeby, se umisťují dopředu regálu. Velké a hluboké nákupní vozíky zase mají nakupujícího motivovat k objemnějším nákupům apod.

Trvanlivost potravin a využití zbytkových potravin

Také sledujte minimální dobu trvanlivosti nebo doporučené datum spotřeby, protože co si budeme povídat, občas se v regálech vyskytne i prošlé zboží. Naopak je výhodné a ekologické kupovat potraviny, kterým se blíží doba spotřeby, jestliže se na ně vztahuje sleva a my jsme schopni je zužitkovat. Můžeme tak výrazně ušetřit a dopřát si třeba jídlo, které bychom za původní cenu nekoupili, a zároveň tak zamezíme zbytečnému vyhazování potravin. A i ze zbytkových potravin můžete připravit dobré jídlo. Na internetu na téma využívání potravinových zbytků najdete plno receptů. Zeleninu a ovoce lze například jednoduše kombinovat v chutné smoothie, přesnídávky, jogurty nebo ovocná mléka.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo