Ethereum prošlo největší změnou historie. Jak to ovlivní svět kryptoměn?

Tomáš Krause
Tomáš Krause
21. 9. 2022
 16 145

Druhá největší kryptoměna světa nedávno prodělala dosud nevídanou změnu. Sáhla při tom do naprostých základů svého fungování, když změnila způsob, jak se ověřují transakce a vznikají nové mince. Co to bude znamenat pro ethereum a celý obor kryptoměn?

Ethereum prošlo největší změnou historie. Jak to ovlivní svět kryptoměn?
Ethereum merge od základu změnil fungování druhé největší kryptoměny světa (ilustrační foto) / Zdroj: Maurice NORBERT / Shutterstock.com

Ethereum se od základu změnilo minulý týden ve čtvrtek. Takzvaný merge v principu znamenal, že se zbavilo principu ověřování transakcí nazvaného Proof of Work (PoW), který je hojně kritizovaný za neekologičnost a energetickou náročnost, na údajně „zelenější“ princip Proof of Stake (PoS).

Ačkoliv se ale z titulků světových médií mohlo zdát, že se jen „někde přepnul čudlík“, změna to nebyla zas tak snadná. Fakticky zakladatelé sítě sáhli k takzvanému hardforku = rozdělení sítě na dva blockchainy. Tím hlavním se následně stal dosavadní testovací, který už řadu měsíců běžel právě na principu PoS.

Původní blockchain tedy existuje dál, ale už to není to „pravé“ ethereum (ETH). Je navíc dost pravděpodobné, že časem skončí v zapomnění. Co k tomuto kroku zakladatele sítě Vitalika Buterina vedlo? A co to bude znamenat pro budoucnost etherea, ale i celého světa kryptoměn?

Nikdo z těžařů nemá motivaci jakkoliv podvádět, protože v zájmu všech je, aby byl bitcoin stabilní.

Jak funguje Proof of Work

Pro pochopení této klíčové změny je třeba si vysvětlit oba principy fungování kryptoměn. A začněme s PoW, o který se opírá i největší kryptoměna světa, bitcoin.

Jak plyne už z názvu, jde o důkaz prací. Jinými slovy je pro vytěžení nového bloku potřeba odvést obrovské množství práce (výpočetního výkonu). Těžaři bitcoinu po celém světě tak spálí spousty energie, aby každých zhruba deset minut vytěžili blok, nové transakce se zapsaly na blockchain a vznikly nové mince, konkrétně 6,25 BTC.

Kde se těší bitcoin
Shutterstock

Geopolitika bitcoinu. Kde se těží hlavní kryptoměna světa?

Jen co Čína zakázala těžbu bitcoinu na svém území, její objemy jinde náhle vzrostly. Krvavě potlačené lednové protesty proti růstu cen plynu a energií v Kazachstánu tak už jen zviditelnily atraktivitu středoasijských republik pro těžaře bitcoinu. A obecně i fenomén kryptoměnové „těžební migrace“. Petr Vidomus na Finmag.cz o geopolitice hlavní kryptoměny světa.

Protože ale vytěžení bloku stojí těžaře obrovské peníze v podobě elektrické energie a nutnosti investice do těžebních zařízení, bylo by obrovsky náročné vytvořit alternativní „pravdu“ o stavu účetní knihy bitcoinu. Možnost, že by se to někomu povedlo, je spíš v rovině teorie. Navíc náročnost takového podvodu exponenciálně roste s tím, jak vzdálenou minulost chcete zfalšovat. 

Nikdo z těžařů navíc nemá motivaci jakkoliv podvádět, protože v zájmu všech je, aby byl bitcoin stabilní. Kdyby se čistě hypoteticky ukázalo, že někdo dokázal změnit minulost, bitcoin by selhal; cena by šla okamžitě na nulu a útočníkovi by zůstaly bezcenné mince.

PoW tedy řeší dohodu lidí, kteří se neznají a nevěří si, na jednom stavu. V tomto případě na stavu účetní knihy bitcoinu. Tento problém je znám jako problém byzantských generálů, což je oblíbený příklad z teorie her a řeší přesně to, jak mohou účastníci nějaké hry (situace) dojít ke shodě, když neexistuje možnost, jak si ověřit, že ostatní účastníci mluví pravdu.

Zlato je cenné proto, že někdo musí vykonávat práci, aby ho vytěžil – na začátku byla lopata a krumpáč.

Jak funguje Proof of Stake

A pak je tu PoS. Jak opět plyne už z názvu, žádná práce se tu nekoná. Validovat transakce může každý, kdo má hodně peněz a rozhodne se je uzamknout do validátoru.

Myšlenka konceptu PoS je taková, že lidé vlastnící danou kryptoměnu, v tomto případě ETH, mají motivaci síť udržovat v chodu a neškodit jí. Pokud by se o to přesto někdo pokoušel, může o svoje uzamčené prostředky přijít. Aby se ale člověk validátorem stal, musí zamknout 32 ETH (asi 1,2 milionu Kč), což je hlavní pojistka; existuje jistý předpoklad, že o takovou částku nebude chtít přijít nikdo.

Hlavní rozdíly mezi PoW a PoS

Proč by to ale člověk dělal, ptáte se? Uzamčený stake je úročen, čímž vznikají nové mince.

Nabízí se tak poměrně jednoduché přirovnání: zlato je cenné proto, že někdo musí vykonávat práci, aby ho vytěžil. Na začátku někdo musel vzít lopatu a krumpáč, dnes potřebujete drahé a složité těžební vybavení. Jinými slovy, zlato nevznikne ze vzduchu. Kdyby ano, nebylo by cenné.

PoS si pak lze představit tak, že do trezoru zamknete kilo zlata, a když ho za rok otevřete, bude tam padesát deka zlata navíc. Pokud vám to přijde divné, patříte spíš do tábora zastánců PoW.

Z etherea se tak po vzoru bitcoinu stává deflační měna - měla by být čím dál tím vzácnější, a tedy dražší.

Merge etherea – co se mění?

Co se tedy nyní na ethereu prakticky změní? Asi nejhlasitější (nebo alespoň nejviditelnější) argument zastánců přechodu etherea na PoS, který bezezbytku citovala všechna mainstreamová média, se stala ekologie. Podle tvůrců měla klesnout energetická náročnost o 99,8 %.

Zamčené peníze si zatím nevyberete

Přechod na PoS se odkládal roky a spousty lidí nevěřilo, že k němu tvůrci etherea letos skutečně přistoupí. Zdá se ale, že vývojáři se rozhodli tento krok udělat za každou cenu, což s sebou nese i jistá úskalí. Asi nejviditelnější nedodělek je ten, že momentálně neexistuje možnost přestat stakovat ETH ve validátoru a peníze si vybrat. Toto opatření lze pochopit z obav před problémy, které by síti okamžité vybrání peněz hned po jejím přechodu na princip PoS způsobilo. Momentálně ovšem v kódu úplně chybí funkčnost, která výběry umožní. Lidé, kteří do validátoru své mince vložili, tak musí jen věřit, že ji vývojáři někdy dodělají.

To zní sice krásně, ale je potřeba si uvědomit jednu věc - těžaři ETH své drahé vybavení asi jen tak nevypli a nehodili do šrotu. Dá se předpokládat, že nemalá část z nich jen přepla své stroje na těžbu jiných kryptoměn na principu PoW.

Ve výsledku tedy přechod etherea na PoS nemusí ušetřit žádnou energii nebo podstatně méně, než se zastánci chlubí. Jediné, co se ušetří, je energie potřebná pro běh etherea.

Další důležitou změnou je to, že se razantně sníží přísun nových mincí do systému a dokonce by se měl počet mincí v oběhu začít snižovat; ethereum při validování transakcí „pálí“ poplatky za ně. Zatímco tak na principu PoW se těžilo asi 13 000 ETH denně, po mergi to je jen 1 500 ETH. Při běžném provozu se ale denně spálí asi 1 600 ETH.

Z etherea se tak po vzoru bitcoinu stává deflační měna - měla by být čím dál tím vzácnější, a tedy dražší. Zda se tak skutečně stane, ukáže až čas. Pořád je třeba si uvědomit, že PoS nebyl nikdy nasazen na takto obrovský projekt – bavíme se o 175 miliardách dolarů (4,3 bilionu Kč) tržní kapitalizace. A protože žádné testování neodhalí všechny eventuality, riziko, že se něco v budoucnosti pokazí, není malé.

Ukazuje se, že dvě třetiny validátorů běží pod některým z poskytovatelů hostingu, z nichž je ovšem polovina u Amazonu.

PoS a zabezpečení etherea

Velkou otázkou klíčové změny se tak stává bezpečnost samotné sítě. Pohledem zastánců PoW se ethereum střelilo do vlastní nohy a bezpečnost obětovalo v boji za ekologii. Při znalosti výše uvedeného totiž jednoduchá úvaha říká, že k hypotetickému ovládnutí bitcoinu je potřeba obrovské množství výpočetního výkonu, zatímco k hypotetickému ovládnutí etherea stačí „jen“ hodně peněz.

Sporná je i (de)centralizace etherea po přechodu na PoS. Jak bylo řečeno, na vlastní validátor je třeba mít volných 32 ETH, což je pro většinu retailových investorů hodně peněz. S řešením tohoto problému rychle přispěchaly mimo jiné centralizované burzy, které nabízí staking i menších částek. Jednoduše nabídli to, že se víc drobných investorů složí, dají své ETH na jednu hromadu a burza prostředky stakuje za ně.

Vývoj kurzu etherea

Zdroj: peníze.cz

Důsledkem toho ovšem je, že velké procento validátorů bude pod kontrolou několika málo burz. Nehledě na to, že ponecháním kryptoměn na burze porušuje jejich majitel jedno z hlavních pravidel pro bezpečné zacházení s kryptem - prostředky na burze nejsou fakticky jeho a může o ně přijít.

A můžeme jít ještě hlouběji: ukazuje se, že dvě třetiny validátorů běží pod některým z poskytovatelů hostingu, z nichž je ovšem polovina u Amazonu. Už se tak objevily narážky na přejmenování PoS na PoA = Proof of Amazon. (Co se například stane, až u Amazonu zaklepe nějaký stát a doporučí mu, aby validátory vypnul nebo nechal v provozu jen ty, které budou v souladu se zákonem XY?)

Na „zelené„ ethereum uslyší regulátoři, kteří čas od času přicházejí s nápady na zákaz PoW, protože podle nich zbytečně pálí elektřinu.

PoW vs. PoS – co je lepší?

Rozhodnout, zda je lepší princip PoW, či PoS, tedy vůbec není snadné. Trochu to připomíná někdejší nekonečné bitvy, zda je lepší Linux, nebo Windows; zatímco ani jedna strana neposlouchala tu druhou a nikam to nevedlo, čas ukázal, že oba systémy dál fungují k plné spokojenosti vedle sebe. Microsoft dokonce přispívá do jádra Linuxu a vyhrocené hádky na internetu dávno ustaly.

Čemu fandíte vy?

Na druhou stranu se dá předpokládat, že na „zelené„ ethereum uslyší regulátoři, kteří čas od času přicházejí s nápady na zákaz PoW, protože podle nich zbytečně pálí elektřinu. Ohánět se spotřebou energie je ostatně populární hlavně při kritice bitcoinu i přesto, že bylo už mnohokrát poukázáno na fakt, že bitcoin běží z velké části na obnovitelné energii nebo dokonce na energii, kterou nikdo nechce.

Faktem tedy zůstává, že přechod etherea na PoS se povedl. Nenastaly žádné viditelné komplikace, ethereum se nezhroutilo, jeho kurz nešel na nulu, ale ani na nová maxima. Jestli bylo rozhodnutí přejít na PoS dobré, nebo špatné, ale ukáže až čas. Hádky odpůrců a zastánců PoS na tom nic nezmění.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Kryptoměny na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
37
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

analýzaBitcoinblockchainethereuminvesticeinvestiční univerzitakryptoměnyMiliardy v pohybu

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo