Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dosáhla inflace v průmyslu svého vrcholu? Ceny letos poprvé klesly

Vít Hradil
Vít Hradil
16. 9. 2022

Index cen českých průmyslových výrobců vykázal v srpnu meziměsíční pokles o 0,1 %, což bylo první zlevnění od prosince 2021. Podobně jako u nedávno zveřejněné spotřebitelské inflace, i ta průmyslová příjemně překvapila trh, který počítal naopak s růstem o 0,3 %.

Dosáhla inflace v průmyslu svého vrcholu? Ceny letos poprvé klesly
Průmysl hlásí další pozitivní vývoj cen (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

V meziročním srovnání ovšem celkový obrázek tak příznivě nevypadá, když ceny oproti loňsku vzrostly o 25,2 %

Nejvýznamnějšího zlevnění jsme byli svědky u ropy, kde meziměsíčně ceny klesly o 8,1 %. Levněji je oproti červenci i u základních chemických látek a hnojiv (-4,5 %) či rostlinných a živočišných olejů a tuků (-4,0 %). Naopak další meziměsíční zdražení nastalo u strojů pro speciální účely (5,6 %), zemního plynu (5,4 %) a elektřiny (4,4 %).

Meziročnímu srovnání pak dominuje taktéž zemní plyn (drtivých 111,3 %), ropa (69,5 %) a elektřina (65,5 %). Levnější oproti loňsku není zhola nic, když nejblíže se dostala elektrická osvětlovací zařízení, která zdražila „pouze“ o 0,9 %. Pokud přihlédneme k významu, který jednotlivé výrobní vstupy mají v nákladech výrobců, pak asi nepřekvapí, že meziroční zdražování je dominantně taženo oddílem elektřiny, plynu a páry, který do celkového výsledku přihodil 8,2 procentního bodu.

I u zemědělských výrobců došlo k meziměsíčnímu poklesu cen, konkrétně o 2,3 %, ovšem meziročně je i zde výrazně dráže (38,3 %). Stavební práce oproti červenci zdražily o 1,3 %, oproti loňsku pak o 13,4 %. Nejméně výrazný cenový skok pak zaznamenaly tržní služby pro podniky (0,8 % meziměsíčně a 6,5 % meziročně).

Průmyslová inflace za vrcholem

Inflace výrobců vykazuje momentálně podobné charakteristiky jako inflace spotřebitelská. Po období dramatického cenového růstu je patrné znatelné uklidnění, když cenová dynamika zpomaluje téměř napříč odvětvími.

Vývoj meziroční inflace v České republice

Bohužel, stejně jako v případě spotřebitelů, i u výrobců toto nelze tvrdit v případě energií, které jako jediné žádné hmatatelné známky ochlazování nevykazují. Alespoň částečnou útěchou do nejbližší budoucnosti může být cena ropy, která za poslední měsíc poklesla o dalších pět procent, což se bude průběžně propisovat i právě do cen výrobců.

Ještě pozitivnějšího vývoje jsme pak byli svědky na evropském trhu se zemním plynem, který v uplynulém měsíci zlevnil o 16 %, byť jeho průsak do výrobních cen probíhá nelineárně v závislosti na smluvních ujednáních jednotlivých výrobců.

Zdá se být ovšem jasné, že vrchol meziroční výrobní inflace (28,5 % v červnu letošního roku) máme již za sebou a následovat bude její pokles. Koncem roku by se mohla přiblížit do okolí 21 % a v průměru za celý letošní rok dosáhnout zhruba 24 %.

Kam dál? Inflace na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Vít Hradil

Vít Hradil

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Dříve pracoval například v Raiffeisenbank, kde zastával pozici makroekonomického analytika. Vystudoval podnikovou ekonomiku na Technické univerzitě v Liberci a poté ekonomii... Více

Související témata

inflacekomentářkrizeplynprůmyslropaspotřebitelské cenystatistika
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo