Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Neobjevená investiční příležitost: nechte pracovat svá eura

Dominik Stroukal
Dominik Stroukal
14. 9. 2022
 19 419

Leží vám na účtu volná eura a přemýšlíte, jak je zhodnotit? Jednou z možností je uložit peníze na eurový spořící účet nebo termínovaný vklad. Výnos v takovém případě vychází nejlépe u banky J&T, která nabízí roční úrok 0,50 %. Na českém trhu jsou však i další alternativy.

Neobjevená investiční příležitost: nechte pracovat svá eura
Investovat v eurech se aktuálně vyplatí (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Jednou z aktuálně asi nejzajímavějších příležitostí na trhu s ohledem na výnos, rozumné riziko a krátkodobé zhodnocení je Platební instituce Roger, kde se nyní průměrný úrok u investic v eurech pohybuje okolo 7,44 % p.a. Vyšší zhodnocení s sebou nesou například i investice do akcií, kde je však nutné počítat s výnosem v rámci dlouhodobějšího časového horizontu pěti až deseti let.

Platební instituce Roger funguje na principu P2P. Spojuje investory a firmy, které trápí dlouhá splatnost faktur. Nabídka pro investory je řešena formou aukce. Vítězí ten investor, který nabídne nejnižší úrok. Podnikatel dostane 75 % hodnoty faktury do tří dnů a zbytek po zaplacení odběratelem.

Jelikož v posledních měsících dochází k výraznému oslabování kurzu koruny, podnikatelé často upřednostňují výhodnější fakturaci v eurech. Na platformě Roger to znamená víc příležitostí eurových aukcí pro investory. „Poslední čtyři měsíce pozorujeme nárůst počtu faktur v eurech o 78,5 %,“ říká Adam Šoukal, CEO Rogera.

Situace se může rychle změnit

Samozřejmě existuje na českém trhu víc možností, kam volná eura investovat (Forex, Bondster, Mintos...). U většiny z nich je ale vysoký výnos vyvážen vysokým rizikem. Platforma Roger Aukce je na českém trhu jednou z mála příležitostí pro konzervativní investice v eurech a v posledních měsících lze raketový růst jejich výnosu.

Vývoj průměrného výnosu na platformě Roger Aukce ukazuje grafu níže. Zatímco na konci dubna letošního roku byl průměrný výnos v 4,17 % p.a., na konci srpna už vzrostl na 7, 44 % p.a.

Průměrný výnos na platformě Roger

Průměrný výnos na platformě RogerPlatební instituce Roger

Vzhledem k principu nabídky a poptávky na platformě Roger je však otázkou, jak dlouho zmíněná situace zůstane aktuální. Čím víc investorů bude investovat v eurech, tím méně výhodný bude výnos. Na druhou stranu bude nižší úrok atraktivnější pro podnikatele.

Ač tedy může jít jen o dočasný jev, aktuálně je to jedinečná šance, kam volná eura výhodně uložit.

100+ investičních příležitostí denně

Zmíněný nárůst eurových aukcí navíc není jedinou změnou na platformě Roger Aukce. V posledních měsících fintech zavedl mnoho dalších novinek, které stojí za zmínku.

Kromě manuálního investování je od června 2022 možné využít investiční automat, který automaticky biduje za investora. Stačí si v něm nastavit parametry dle vlastních požadavků, na základě kterých automat vybírá aukce a zadává nabídky.

Investujete v eurech?

Od září také nově došlo k dělení faktur do aukcí s maximální nominální výškou 75 000 korun nebo 3 000 eur. „Dlouhodobě jsme pozorovali dvojnásobný počet bidů u aukcí právě pod touto hodnotou,“ dodává Šoukal. Fintech tak chce nabídnout víc investičních příležitostí širšímu okruhu investorů.

Stále je možné investovat neomezenou částku peněz, nyní je však rozdělena do většího množství aukcí. V kombinaci s investičním automatem je zapotřebí minimální administrativa a nejedná se o žádnou starost navíc. Pokud investor vyhraje víc aukcí v jeden den, fintech je nově automaticky shrne do jediné souhrnné platby.

Poslední vychytávkou je platební metoda na principu PSD2, která bude spuštěna v nejbližší době. Díky ní investor zaplatí jednoduše přes aplikaci například pomocí otisku prstu.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je Platební instituce Roger hlavním partnerem.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Dominik Stroukal

Dominik Stroukal

Ekonom přednášející na Metropolitní univerzitě v Praze a hlavní ekonom Platební instituce Roger. Vystudoval ekonomii na VŠE a mediální studia na UK. V minulosti působil jako hlavní ekonom několika finančních... Více

Související témata

akcieBrandVoiceeuroinvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybuRogertermínované vklady
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo