Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Přepište dějiny! Meziroční inflace konečně poklesla

Vít Hradil
Vít Hradil
12. 9. 2022

Česká inflace v meziročním vyjádření poprvé od května roku 2021 vykázala pokles, když po červencových 17,5 % v srpnu vykázala hodnotu 17,2 %. Prolomila se tak třináctiměsíční řada setrvalého růstu inflačních statistik.

Přepište dějiny! Meziroční inflace konečně poklesla
Pohonné hmoty zlevňují, přesto inflace v srpnu 2022 dosáhla v meziročním srovnání 17,2 procenta (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Nejnovější data představují příjemné překvapení pro trh (který čekal 17,7 %) i pro Českou národní banku (19,3 %). Současně potvrzují nadějný trend, který pozorujeme už od května letošního roku, kdy meziměsíční tempo zdražování inflace poměrně svižně klesá. Překvapením se ovšem stal srpen v tom ohledu, že tento trend ještě zesílil, a to dokonce do té míry, že dokázal snížit i meziroční statistiku, což se stalo poprvé od května roku 2021.

Do značné míry to přitom lze přičíst razantnímu uklidnění na trhu s pohonnými hmotami. Právě zde lze počítat s tím, že ani v nejbližší době k cenovému dramatu nedojde, což by mělo na celkovou inflaci působit příznivě. Totéž platí i o potravinách, kde se situace také zklidňuje, a to hlavně díky hmatatelnému uklidnění vzhledem k vývoji na globálních trzích se zemědělskými komoditami.

V neposlední řadě pozorujeme ochlazování cenové dynamiky i v typicky „poptávkových“ oddílech, jako je například rekreace a kultura, což reflektuje zhoršování spotřebitelské nálady a pokles reálné kupní síly.

Vývoj meziroční inflace v České republice

Inflace se vrací k normálu

Meziměsíční srovnání tak ukazuje, že se ceny oproti červenci zvýšily o „pouhých“ 0,4 %. To je po dlouhé době hodnota, kterou lze považovat za relativně „normální“, přičemž ještě o měsíc dřív činila značně abnormálních 1,3 %.  Meziročnímu srovnání nadále dominuje oddíl stravování a ubytování, kde se ceny zvýšily o 24,1 %, následuje bydlení – včetně energií – s 22,9 % a potraviny (19,6 %).

Pokud ovšem přihlédneme k vahám, které jednotlivé položky reálně mají v útratách českých domácností, pak zůstává nejproblematičtější kategorií už zmiňované bydlení, které do celkové inflace přihodilo šest procentních bodů. V uctivém závěsu se drží potraviny (3,5 procentního bodu) a doprava – kam spadají pohonné hmoty – se dvěma procetními body.

Mám to za sebou?

Meziměsíčně nejsvižněji zdražovalo stravování a ubytování (1,5 %), rekreace a kultura (1,1 %) a alkoholické nápoje a tabák (0,9 %). Poprvé od prosince roku 2020 naopak zlevnila doprava (-0,4 %) a uklidňování je patrné ve většině sledovaných kategorií. Samotné pohonné hmoty byly oproti červenci levnější dokonce o 9,8 %.

Právě doprava sehrála nejvíc pozitivní úlohu v celkovém výsledku, když vzhledem k jejímu zlevnění i důležitosti v českých peněženkách snížila celorepublikovou meziměsíční inflaci o 0,3 procentního bodu. Naopak bydlení ji tlačilo nejvýznamněji nahoru, konkrétně o 0,2 procentního bodu.

Vyhráno ovšem dosud nemáme a to primárně z důvodu pokračujícího dramatu na energetickém trhu. Z něj se i v nejbližších měsících budou inflační tlaky do celkové statistiky propisovat jak napřímo – tedy v oddíle bydlení, kde budou čím dál víc domácnostem končit výhodné fixace z minulosti – tak i zprostředkovaně skrze rostoucí náklady v podnikatelské sféře.

Přesto se zdá být pravděpodobné, že obávané „dvacítky“ česká inflace nedosáhne, po zbytek roku by se mohla udržet v okolí 17 % a v průměru za celý rok jen mírně přesáhnout metu 15 %.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Inflace na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Vít Hradil

Vít Hradil

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Dříve pracoval například v Raiffeisenbank, kde zastával pozici makroekonomického analytika. Vystudoval podnikovou ekonomiku na Technické univerzitě v Liberci a poté ekonomii... Více

Související témata

ekonomický růstekonomikainflacekomentářkrizespotřebitelské cenystatistika
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo