Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Mzdy rostou, ale Češi rekordně chudnou. Co nás čeká dál?

Vít Hradil
Vít Hradil
5. 9. 2022
 5 748

Průměrná česká mzda ve druhém čtvrtletí letošního roku vykázala meziroční růst o 4,4 %. To ovšem ani zdaleka nestačilo na pokrytí míry inflace a reálná hodnota průměrné mzdy tak poklesla o 9,8 %. Nikdy dřív takhle Češi nezchudli.

Mzdy rostou, ale Češi rekordně chudnou. Co nás čeká dál?
Češi rekordně chudnou, ukazují aktuální data o průměrných mzdách (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Mezičtvrtletně mzdová dynamika dosáhla úrovně 1,3 %. Průměrný Čech aktuálně pobírá 40 086 korun měsíčně, zatímco ten mediánový – tedy ten, který bere víc než jedna ale méně než druhá polovina občanů – si přijde na 34 111 Kč.

Nejnovější výsledky nadále zkreslují mimořádnosti spojené s loňskou vlnou koronavirové pandemie. Právě v jejím důsledku byly v loňském druhém čtvrtletí vyplaceny bonusy zdravotníkům, a jelikož tato událost letos nebyla zopakována, vyznívá v této skupině zaměstnanců meziroční srovnání přehnaně pesimisticky, když hlásí pokles mezd o 20,7 %.

Podobně i na druhém konci žebříčku nalezneme ubytování, stravování a pohostinství s růstem na úrovni 11,3 %, což patrně naopak reflektuje nízkou srovnávací základnu z loňska. Na druhém místě nalezneme už tradičnější odvětví informačních a komunikačních činností, kde se přidávalo tempem 11,0 % meziročně. Z geografického pohledu rostly mzdy nejrychleji v Praze (5,7 %), nejpomaleji pak v Ústeckém kraji (1,6 %).

Aktuální data, která ukazují na naprosto bezprecedentní meziroční pokles reálných mezd, je podle nás nutno brát s rezervou, jelikož jsou zkreslována loňskými výplatami mimořádných odměn ve zdravotnictví. To ovšem nic nemění na skutečnosti, že k reálnému chudnutí českých zaměstnanců vlivem raketové inflace dochází a docházet i nadále bude.

Ačkoliv inflace z pohledu firem znamená také růst tržeb, jehož část budou ochotny přepustit svým pracovníkům, čím dál víc ji budou tlačit nahoru ceny energetických surovin, na nichž české firmy nemají jak významně profitovat. Ve druhém pololetí lze navíc počítat s částečným ochlazováním trhu práce.

Propouštění se ovšem v prvním sledu bude pravděpodobně týkat hlavně pozic s nižší kvalifikací, což ve statistickém vyjádření bude paradoxně působit ve směru vyšších průměrných mezd. Ty tak podle nás v letošním roce narostou o solidních 9 %, což ovšem po zohlednění inflace bude znamenat reálné zchudnutí o zhruba 7 %, tedy nejvíce v novodobé historii.

Vývoj meziroční inflace v České republice

Kam dál? Chudnoucí Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
35
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Vít Hradil

Vít Hradil

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Dříve pracoval například v Raiffeisenbank, kde zastával pozici makroekonomického analytika. Vystudoval podnikovou ekonomiku na Technické univerzitě v Liberci a poté ekonomii... Více

Související témata

chudobainflacekomentářmzdyprůměrná mzdastatistika
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo