Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ceny nafty letí vzhůru, oproti benzinu rekordně zdražily. Co se to děje?

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
1. 9. 2022
 165 195

Motorová nafta je v Česku oproti benzinu aktuálně rekordně drahá. Nahrazuje totiž drahý plyn. Není to však jediný důvod.

Ceny nafty letí vzhůru, oproti benzinu rekordně zdražily. Co se to děje?
Ceny nafty šroubuje nahoru vysoká poptávka (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Po letním cenovém poklesu začaly pohonné hmoty v ČR v uplynulém týdnu viditelně zdražovat, nafta pak poměrně dramaticky. Jen v uplynulém týdnu zdražila o skoro 2,40 koruny na litr.

Ve středu tak byla průměrná cena nafty, 45,23 koruny na litr, nejvyšší od začátku srpna.

Zato benzin zdražuje o poznání pomaleji. Za poslední týden přidal na ceně jen 22 haléřů na litr.

Celosvětové rozevírání cenových nůžek mezi naftou a benzínem souvisí s otřesem globálního trhu kvůli válce na Ukrajině.

Proč je nafta drahá

Prudké zdražování nafty v porovnání s benzinem je celosvětovým fenoménem, nastává od Spojených států, přes Evropu až po Nový Zéland. V Česku byla ve středu nafta průměrně o zhruba 4,70 koruny na litr dražší na benzin. To je historicky zcela mimořádné, zejména pak s uvážením faktu, že začátkem roku 2021 byla snížena spotřební daň z nafty a jednu korunu na litr, zatímco z benzinu nikoli.

Benzin
Shutterstock

Zaklekne Fialova vláda na pumpaře? Priority Česka přece leží jinde

Regulace marží u pohonných hmot nepomůže. Mnohem důležitější je, co by měla vláda udělat, až nebude dost benzinu, upozorňuje v komentáři Pavel Jégl.

Na obě pohonné hmoty se pak vztahuje letošní přechodné snížení spotřební daně o 1,50 Kč na litr. To mělo původně končit na konci září, ovšem vláda jeho platnost zřejmě prodlouží (u nafty snad i trvale).

Celosvětové rozevírání cenových nůžek mezi naftou a benzínem souvisí s otřesem globálního trhu, k němuž dochází v důsledku války na Ukrajině a souvisejících sankcí. Rusko je nejen významným vývozcem ropy, ale také ropných produktů, včetně dieselového paliva. Od přelomu letošního a příštího roku hodlá jak na ruskou ropu, tak ropné produkty včetně dieselu zavést embargo EU. Přitom stále i nyní zhruba polovinu dieselového paliva, jež se do EU dováží, zajišťuje Rusko.

Západní země, ale také země typu Indie nebo Číny, přistupují k odběru ruských paliv stále obezřetně, snaží se nevybočit z určité neutrality, respektive lavírování a hry na obě strany konfliktu. Dochází tedy k předzásobování a k hledání alternativních dodavatelů, což obnáší i přeplácení stávajících odběratelů. To šroubuje celosvětově ceny výš.

Sháňka po topných ropných produktech, jako je mazut nebo nafta, zdražuje právě také motorovou naftu.

Nafta místo plynu

Zároveň s nadcházející topnou sezonou stoupá poptávka po topné naftě. Ta v řadě případů může zastoupit drahý plyn.

Šetříte na palivech?

Například německý energetický kolos Uniper nyní shání zaměstnance pro trvalejší provoz své dosud jen občasně využívané elektrárny ve Švédsku, postavené již v 70. letech a využívající k výrobě elektřiny mazut, což je těžký topný olej. Sháňka po topných ropných produktech, jako je mazut nebo nafta, zdražuje právě také motorovou naftu, zatímco na cenu benzínu má slabší dopad.

V příštím týdnu tak benzin dále zdraží v rozsahu do dvaceti haléřů na litr, zatímco nafta přidá zhruba 1,50 Kč na litr.

Kam dál? Dopady války na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-116
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

ceny pohonných hmotkomentářpohonné hmotyropaRuskoUkrajinaválka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo