Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nabídnou krypto i běžné banky? Úplné sci-fi to být nemusí

Michal Skalický
Michal Skalický
25. 8. 2022
 5 325

Pokud chcete v bankovnictví a ve financích zvednout odborníky ze židle, zeptejte se jich, co si myslí o kryptoměnách. Pravděpodobně nedostanete ani krátkou a ani pozitivní odpověď. Čím to ale je, že se v drtivé většině setkáte s velmi negativním pohledem?

Nabídnou krypto i běžné banky? Úplné sci-fi to být nemusí
Smilují se běžné banky nad kryptoměnami? (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

To neoptimističtější, co z bankéřů zpravidla vypadne, je zcela neutrální věta „Oblast kryptoměn dlouhodobě sledujeme a vyhodnocujeme případné možnosti.“. Což v překladu znamená, že každému, kdo ve velké bance nadhodí produkt s příměsí kryptoměn, urazí ruce vedoucí, vedoucí vedoucího a v nejzazším případě vedení mateřské společnosti v zahraničí.

Situaci ale sledují, protože si v bankách mohou o kryptoměnách číst. Samozřejmě nejlépe mimo pracovní dobu.

Pojďme se tedy podívat, kde jsou styčné plochy a jak to tedy nakonec s tím kryptem v bankách (možná) dopadne.

Tím, že nám evoluce dala rozum až po emocích, které kvůli sebezáchově fungují rychleji a silněji, je vítěz znám předem.

Krypto vs. banky

Jedním z možných důvodů sváru finančního světa a kryptoměn je srážka dvou odvěkých rivalů – rozumu a emocí. Zatímco poradenské firmy, banky a investiční fondy svorně doporučují zcela racionální přístup k penězům, fintech a takzvané challanger banky (termín známý hlavně ve Velké Británii a označující malé, nově vznikající banky) nabízejí svým klientům jednu super funkcionalitu za druhou.

Dvojí přístup ke kryptu

Jak se ke kryptu stavějí bankéři největších bank světa? Třeba Andrew Bailey, guvernér Bank of England, v červnu v britském parlamentu prohlásil, že „krypto nemá žádnou vnitřní hodnotu“. Reagoval tak na krach úvěrové platformy Celsius, která byla den před slyšením pozastavena. Naopak zaoceánská Bank of America tvrdí, že „krypto má reálnou vnitřní hodnotu“, protože model blockchainu Etherea, který loni vydělal na poplatcích 9,9 miliardy dolarů (cirka 245 miliard Kč), je dlouhodobě udržitelný. Potvrzuje tím, co ve finančních a kryptoměnových kuloárech zaznívá relativně dlouho a často: že není důležitá aktuální hodnota té které kryptoměny, ale samotná technologie a její případné využití. Není přitom náhodou, že americká centrální banka zmiňuje právě Ether, který funguje jako častý motor pro další technologie, například NFT.

Dochází tak k nefér souboji. Rozum říká, aby si člověk pomalu a průběžně odkládal do diverzifikovaného mixu fondů s průměrným výnosem kolem sedmi procent a nechal si v klidu pomoci složeným úročením, které zařídí zbytek. Proti tomu ovšem emoce říká, ať nakoupí tu nejšílenější kryptoměnu (třeba se shiba-inu ve znaku), nebo digitální práva na obrázek opice se slunečními brýlemi, a vydělal stovky procent přes noc.

Tím, že nám evoluce dala rozum až po emocích, které kvůli sebezáchově fungují rychleji a silněji, je vítěz znám předem. A tak lidé nakupují Dogecoin jak o život.

Další tření nastává v generačním, respektive věkovém přístupu k financím. Pro mladší ročníky je krypto zábava stejně jako impulzivní nákup jednotlivých akcií. Mravokárcům, kteří jim vyprávějí o diverzifikaci, zmíněném složeném úročení a trpělivém čekání na velké zhodnocení, se pak vysmívají, protože jim to přijde příliš nudné.

Vývoj kurzu dogecoinu

Zdroj: peníze.cz

I studie přitom dokazují, že obecně lepší rozhodování o financích mají starší ročníky, zatímco u dříve narozených mají větší vliv emoce. Situace je podobná tomu, co zažívají rodiče, kteří nechápou, proč jejich dítko sleduje, jak někdo hraje hry na YouTube nebo Twitchi, stejně jako puberťákům přijde nepochopitelné, že si někdo večer zapne lineární televizi.

V obou případech si všichni zúčastnění budou zřejmě muset vystačit s tím, že jsou možná věci, které ani jedna strana nevidí stejně. A že nejlepší cestou, jak z toho ven, je pokusit se pochopit protistranu a respektovat její úhel pohledu.

Ve světě supermoderních bank (challanger bank) a fintechu jde snadný nákup akcií ruku v ruce se snadným nákupem kryptoměn.

Dva kroky za akciemi

Realita je dnes nicméně taková, že kryptoměny do bankovnictví příliš nepronikají. O to větší paradox je poslouchat české bankéře, kteří sami deklarují, že kryptoměny nakupují, ale pokrytecky něco takového nechtějí nabídnout svým klientům.

Co na českém trhu naopak zřetelně vidíme, je renesance v přímém nákupu akcií v rámci internetového nebo mobilního bankovnictví bank. I největší banky už slavně hlásají, že takovou službu svým klientům poskytnou, i když ji mladá konkurence nabízí už několik let. Platformy typu Revolut či Robinhood totiž ukázaly, že i nákup akcií se dá pěkně okořenit a udělat pro uživatelé zábavným, ne-li přímo návykovým.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Akcie a nově vzniklé platformy nezmiňuji náhodou, protože ve světě supermoderních bank (challanger bank) a fintechu jde snadný nákup akcií ruku v ruce se snadným nákupem kryptoměn. Lze tedy očekávat, že tak jako banky s velkým zpožděním adaptují přímý nákup akcií, budou mít podobné zpoždění i v oblasti krypta.

Pokud v následujících letech zájem neopadne, začnou banky krypto pomalu nabízet. Bude to s velkou slávou, díky stamilionovým marketingovým rozpočtům, ale u odborníků následováno trapným tichem; opět se jen potvrdí, že velké banky dokážou nový trend chytit až s mnohaletým zpožděním.

To je škoda nejen pro jejich akcionáře, ale především pro klienty, kteří do té doby museli nakupovat krypto mimo bezpečí své banky.

Krypto není dojná kráva, ale často jen trochu jiný druh crowdfundingu: své peníze člověk dává na projekt s nejistými vyhlídkami.

Jen přes moji licenci

Průniku krypta do běžného bankovnictví brání hlavně nedostatek standardizace, někdo by mohl říct „regulace“, spolu s lepším nastavením očekávání klientů. Bankéři a finančníci jsou vyplašeni každým velkým krachem zahraničního kryptoprojektu a opět ukazují, jak je to celé podvod, bublina a obsáhle vysvětlují, že kryptoměny nemohou nikdy přežít, a proto raději kupujte jejich fondy fondů.

Kdo kryptoměnovou scénu sleduje pravidelně, ví, že je to opravdu divočina. Velké krachy, dramatická napadení IT infrastruktury, úniky dat, nebo rovnou monstrózní krádeže se v kryptosvětě dějí prakticky na denním pořádku. To je samozřejmě špatně pro investory, kteří koukají, jak jejich peníze nenávratně mizí, i pro celé odvětví, které ztrácí na důvěryhodnosti.

Vezmou banky krypto na milost?

Standardizace by tedy mohla pomoci s největšími problémy v oblasti bezpečnosti, ale co ono očekávání investorů? Stačí je přesvědčit o tom, že krypto není dojná kráva, ale často jen trochu jiný druh crowdfundingu. Že své peníze dávají na projekt s nejistými vyhlídkami a jen hypotetickým příspěvkem do koše technologií budoucnosti.

První podmínka, standardizace a zvýšení bezpečnosti, je primárně na samotné kryptoscéně. S tím druhým, změnou očekávání, mohou pomoci banky a poradci, jakožto správci majetku klientů, například tím, že klienta více povedou a budou ho po cestě chránit výběrem vhodných partnerů a technologií, které nákupy kryptoměn zjednodušují.

Větší sblížení kryptoměn a bankovnictví tak nemusí být nutně sci-fi, ale je potřeba na tom ještě pracovat. Výsledkem mohou být nové kvalitní služby a větší bezpečí pro klienty, stejně jako další zdroj příjmů pro banky.

Kam dál? Kryptoměny na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
34
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Michal Skalický

Michal Skalický

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Působil v Expobank CZ, kde se vypracoval až na pozici manažera digitální pobočky. V projektu banky, kterou aktuálně staví finanční skupina Partners, má na... Více

Související témata

analýzabankovnictvíKdo hýbe miliardamikryptoměnyMiliardy v pohybuPartners
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo