Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Padající trhy jako investiční příležitost. Kupujte, dokud je to dole

Dominik Stroukal
Dominik Stroukal
3. 8. 2022
 24 823

Inflace letí nahoru, trhy dolů. Zkušený investor ale ví, že ze dna lze jen stoupat.

Padající trhy jako investiční příležitost. Kupujte, dokud je to dole
Buy the dip a bude líp. Dominik Stroukal o krizích dnešních i minulých (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Akciový index S&P 500, složený z akcií pěti set předních amerických firem, propadnul od začátku roku víc než osmnáct procent. Některé silné tituly ale letěly hlouběji.

Netflix, donedávna miláček investorů, ztratil od konce minulého roku skoro 70 procent. Facebook je od svého vrcholu na polovině.

Padá PayPal, padá Google i Apple, padá prakticky všechno.

Po bezbřehém zasypávání pandemické ekonomiky penězi muselo přijít vystřízlivění. Otázkou teď už jenom je, jak si máme ublížit...

Tik tik. Nervozita roste

Sotva jsme se během pandemie naučili investovat, už zažíváme první velkou a drahou lekci. A panikaříme. Jak hluboko se ještě můžeme propadnout? Mám všechno prodat?

Ztratit hlavu může vyjít draho. Dráž než projít si panikou bez paniky.

Investor Jaroslav Šura
Tomáš Cetkovský

Výplach trhů jako příležitost? Investor radí, jak se chovat v krizi

Aktuální masivní odliv investorů z rizikových aktiv se výrazně podepisuje nejen na ceně kryptoměn, ale i na akciových trzích. Situace hraničí s medvědí náladou, kdy převažuje pesimismus, a na hodnotě ztrácejí i dosud stabilně rostoucí firmy. Jak se v takové situaci zachovat? Má snad cenu redefinovat portfolio? Ptali jsme se zkušeného investora Jaroslava Šury.

Ano. Máme proč být nervózní. Propady, které akciové i další trhy zažívají, nejsou náhoda, ale jasná reakce na vysokou inflaci. Že inflace – mnohde rekordní – sama neodejde a bude potřeba ji krotit z centrálních bank vyššími úrokovými sazbami, bylo brzy jasné.

Je to dokonce tak špatné, že i Evropská centrální banka po víc než deseti letech sazby zvedne. Ne tak rychle a prudce jako naše Česká národní banka, ale nahoru půjdou až na výjimky v celém bohatém světě. A to se investicím nelíbí.

Po bezbřehém zasypávání pandemické ekonomiky penězi muselo přijít vystřízlivění. Otázka je jenom, zda si máme ublížit dlouhodobě vyššími cenami, anebo proti nim bojovat vyššími sazbami a ublížit si snížením růstu a vyšší nezaměstnaností. A také krvácejícími investicemi.

Do toho všeho ještě začala v Evropě válka a pomalu vyhlížíme další vlnu pandemie.

Když trhy padají, je to příležitost. Když jsou trhy nahoře, často je slyšet, kolik bychom bývali byli nakoupili, kdyby ceny byly nižší...

Propadněte časem

Pokud jste vychytali vrchol a prodali včas, tyhle řádky asi nejsou pro vás. K panice máte asi daleko a nejspíš jen hledáte prostor k dokupování. A pokud jste neprodali – taky panice nepropadejte. Tenhle vrchol už beztak nevychytáte a panika by vás mohla donutit zbavit se investice v okamžiku, kdy má nejmenší cenu.

Nejlepší přítel investora je čas. Rádi na to myslíme, když trhy rostou. Víme, jakou sílu má složené úročení a že pravidelné a dlouhodobé investování je rozumné. Dokonce počítáme i s tím, že se za tu dlouhou dobu, na kterou investujeme, trhy občas propadnou.

Krize, kam se podíváš aneb Jak šel čas s indexem S&P 500

Zdroj: peníze.cz

 

  • Začátek 70. let. Ekonomickou stagnaci USA prodloužili v roce 1973 šejkové, když snížili produkci ropy a na řadu zemí uvalili embargo.
  • Začátek 80. let. Recesi v USA nastartovala přísná monetární politika, která měla zastavit inflaci. A pak přišla reagonomika a uvolňování.
  • Na přelomu tisíciletí praskla dot com bublina. Padaly technologické akcie a rozhodně nepomohlo, když v roce 2001 spadly i věže Světového obchodního centra.
  • Období let 2008 a 2009 se říká světová ekonomická krize, v Americe se vžilo označení velká recese.
  • Ostrý, ale krátký propad světových trhů jsme zažili před dvěma lety s covidovými lockdowny a zadrhnutím logistických řetězců.

Jenže když se to opravdu stane, začneme svoji původní strategii přehodnocovat. Panika nás tlačí prodávat kolem dna. Vydržet u původní dlouhodobé strategie je obrovsky složité, ale důležité. Nikdo nechce prodávat na dně. Na dně chcete nakupovat.

Když trhy padají, je to příležitost. Když jsou trhy nahoře, často je slyšet, kolik bychom bývali byli nakoupili, kdyby ceny byly nižší, jenže už je bohužel pozdě… Když pak ceny skutečně spadnou a dojde na lámání chleba, jasně se ukáže, jestli to nebyly jen plané řeči.

Padající trhy jsou příležitost nakoupit tam, kde to kdysi stihli ti šťastnější. Je to něco jako stroj času, který nás vrací do investiční minulosti a dává nám druhou šanci.

Všechno je otázka investičního horizontu. I po nejhorší recesi od světové krize se největší akciový index vrátil na původní hodnoty...

Počkej za rok, za dvě léta

Nejde ale jen o investování. Padající trhy a zpomalená ekonomika jsou koště, které vymete z trhu nesmyslné projekty, které držely při životě jen laciné peníze s uměle nízkými úroky a všeobecný optimismus.

Zmenší se taky tlak na růst cen, což bychom dnes ohromně uvítali. Nemusíme hrát na skoro ezoterickou notu a nazývat propady „očistnými mechanismy“, ale k určitému vystřízlivění dochází.

Proč padá cena bitcoinu a technologických akcií? Za vším hledej Fed
Shutterstock

Co se to děje? Proč padá bitcoin i technologické akcie

Bitcoin padá, Gustáv Husák by ale mohl být spokojen. Odpadají totiž oportunističtí spekulanti, zatímco zůstávají pevní, přesvědčení bitcoinoví maximalisté.

Bylo by nám nepochybně lépe bez velkých propadů, ale pokud si chceme občas užívat také časů bezbřehého optimismu a nákupně-investiční horečky, potom musíme počítat i s opačným trendem, který nás dříve či později dostihne, typicky, když se začnou zvedat sazby.

Jistě, jen se propad trhů a zpomalení ekonomiky nesmějí utrhnout až k recesi, nebo dokonce táhlé ničivé depresi. Všechno je ale otázka investičního horizontu. I po nejhorší recesi od světové krize ve třicátých letech se největší akciový index na světě vrátil na původní hodnoty za šest let. Trvalo to od roku 2007 do roku 2013.

Pokud nečekáte další velkou recesi, potom se i v černých scénářích bavíme o nižších jednotkách let. Samozřejmě nikdo nemůže vyloučit, že přijde katastrofa, ale pokud si to upřímně myslíte, pak už žádné akcie nemáte a nemáte důvod nad nimi panikařit.

Lidi se kvůli vyššímu výnosu klidně zadluží a s finanční pákou je možné mít teoreticky neomezené zisky. A i ztráty.

Z investora gamblerem

Nepanikařit může být nakonec i levnější varianta. Naštěstí to není pravidlo, ale často mají lidé zainvestováno ve fondech se vstupním a výstupním poplatkem. Tam platí, že čím déle investici držíte, tím víc se poplatek rozpustí, až se z něj stane zanedbatelné procento. Prodej, čekání na lepší časy a opětovné nakupování pak můžou vyjít hodně draho.

Drahá je taky panika, která člověka donutí přejít do protiútoku. Přišli jste loni o 30 procent? Normálně byste to neudělali, ale teď se chcete vrátit zpátky na své, takže zariskujete a investujete klidně i do podivné kryptoměny, jen abyste nemuseli čekat šest let, než budete zpět, ale ideálně jen pár měsíců nebo snad i dnů.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Nakonec nepřijdete o 30 procent, ale klidně o všechno. Nebo i o víc. Lidi se kvůli vyššímu výnosu klidně zadluží a s finanční pákou je možné mít teoreticky neomezené zisky. Ovšem i téměř neomezené ztráty.

A špatné strategie – prodej v propadu a sázka na extrémní riziko – se v panice dají samozřejmě střídat i kombinovat.

Doba bude pro spoustu z nás kritická, možná nejhorší v životě. Rostou ceny energií, jídla i bydlení, poroste i nezaměstnanost...

Buy the dip, bude líp

Co tedy dělat? Neprodávat panicky, investovat postupně a ideálně pravidelně zpátky a nesnažit se kompenzovat ztrátu vyšším rizikem. Není to velká věda. Tedy na papíře. Když to zkoušíme sami na sobě, není to vůbec jednoduché. Možná i to je odpověď na otázku pro většinu z nás. Nezkoušejte to sami, poraďte se s někým, kdo tomu rozumí. Jde o hodně.

Jak ke krizi přistupujete vy?

A i kdyby vás trhy navždy zklamaly, nepropadejte panice. Žijete v zatím nejlepší části dějin. Poslední dva roky byly sice výjimečné a asi ještě nejsme z nejhoršího venku, ale když si oddálíte jakýkoliv myslitelný ekonomický graf, tak zjistíte, že jsme podobné propady přežili tolikrát, že se dají jen stěží spočítat. V dějinách navíc nebyla doba, kdy bychom byli schopni vypořádat se s podobnou katastrofou líp.

Jistě, trhy padají. Ale zatímco ostatní pláčou, optimisté koukají na dlouhodobé trendy a při propadech někdy snad až křečovitě vykřikují, že nic lepšího se jim nemohlo stát. Nakupujou přece ve slevě! Kupujte, dokud je to dole, tedy buy the dip, říkají anglicky. Časem to určitě zase půjde nahoru.

Samozřejmě musíte mít z čeho nakupovat. Doba bude pro spoustu z nás kritická, možná nejhorší v životě. Rostou ceny energií, jídla i bydlení, poroste i nezaměstnanost a na řadu lidí to může dopadnout až tragicky. Právě v takové době je mnohem důležitější nedělat zbrklá rozhodnutí, aby těch špatných zpráv nebylo zbytečně ještě víc. Zase bude líp, to je jisté.

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
191
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Dominik Stroukal

Dominik Stroukal

Ekonom přednášející na Metropolitní univerzitě v Praze a hlavní ekonom Platební instituce Roger. Vystudoval ekonomii na VŠE a mediální studia na UK. V minulosti působil jako hlavní ekonom několika finančních... Více

Související témata

akciefinanční trhyinvesticeinvestiční univerzitakomentářMiliardy v pohybupanika
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo