Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dosáhli jsme už inflačního vrcholu? Až zima ukáže...

Lenka Kinclová
Lenka Kinclová
20. 7. 2022

Guvernér Jiří Rusnok se na konci svého mandátu rozloučil s Českou národní bankou (ČNB) výrazným zvýšením úrokových sazeb. Dosáhli jsme tím pomyslné poslední dírky utahování opasků, nebo nás čeká další?

Dosáhli jsme už inflačního vrcholu? Až zima ukáže...
Inflaci pociťuje ve svých peněženkách čím dál víc lidí (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Rusnok své dlouholeté působení zakončil zvýšením základních úrokových sazeb o 1,25 procentního bodu na rovných sedm procent. To je hodnota, kterou jsme naposledy viděli v roce 1999.

V řadě již sedmé zvýšení sazeb mělo pozitivní dopad na kurz koruny, která se okamžitě ustálila na hladině 24,68 Kč za euro. 

O mnoho zajímavější ovšem bude srpnové zasedání, kdy do čela ČNB usedne poprvé Aleš Michl, zarytý odpůrce zvyšování sazeb.

Stále víc lidí si uvědomuje, že doba spořicích účtů a stavebního spoření jako investice je dávno pryč.

Černý scénář pro Evropu, pozitivní pro lidi

Obdobná situace panuje i mimo naše hranice. Inflace svírá v klinči také ostatní evropské státy a ustálení cenové hladiny a zpomalování jejího růstu se netrpělivě vyhlíží nejen napříč Starým kontinentem, ale i v USA.

Investor Jaroslav Šura
Tomáš Cetkovský

Výplach trhů jako příležitost? Investor radí, jak se chovat v době pádu

Aktuální masivní odliv investorů z rizikových aktiv se výrazně podepisuje nejen na ceně kryptoměn, ale i na akciových trzích. Situace hraničí s medvědí náladou, kdy převažuje pesimismus, a na hodnotě ztrácejí i dosud stabilně rostoucí firmy. Jak se v takové situaci zachovat? Má snad cenu redefinovat portfolio? Ptali jsme se zkušeného investora Jaroslava Šury.

Většina ekonomů věří, že už příští rok se dostane do „normálu“ a k jednociferným číslům.

Na opačné straně stojí ekonom dánské Saxo bank Steen Jakobsen. Ten zastává zcela odlišný názor a predikuje další růst inflace. Svou předpověď opírá zejména o ceny plynu, uhlí a elektřiny v zimních měsících. Inflační klid vidí spíše až v roce 2024 nebo 2025.

I přes veškeré černé scénáře a negativní dopady se ale dá na této inflační smršti najít něco pozitivního: lidé se začínají víc zajímat o své finance. Zvláště v tuzemsku, kde je finanční gramotnost dlouhodobě poměrně nízká, se i díky inflaci situace výrazně zlepšuje. 

V dobách, kdy se inflace pohybuje okolo dvou procent, je široká veřejnost při péči o své finance spíše přezíravá. Ovšem při současné dvouciferné hodnotě si stále víc lidí uvědomuje, že doba spořicích účtů a stavebního spoření jako investice je dávno pryč.

Zhodnotit své peníze o jedenáct procent je stále lepší cesta, než si je nechat znehodnotit o inflaci celou.

Crowdfunding jako investice

Lidé proto aktivně hledají způsoby, jak se inflaci chránit. Do popředí zájmu se dostávají i do jisté míry opomíjené investiční nástroje. Zářným příkladem nárůstu zájmu široké veřejnosti je investiční crowdfunding.

Chráníte své úspory?

Lidé začínají stále víc chápat, že zhodnotit své peníze o jedenáct procent, což je o šest procentních bodů méně než aktuální meziroční inflace, je stále lepší cesta, než si je nechat znehodnotit o inflaci celou.

Vidíme to ostatně i my na růstu databáze našich investorů, kdy jsme od začátku roku nabrali přes 1 500 nových registrací. Široká veřejnost díky investičnímu crowdfundingu dostává do rukou jednoduchý a jasný nástroj.

To i díky tomu, že akcie, kryptoměny a ETF se teď navíc krčí pod tíhou medvědího trhu.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je Fingood generální partner.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Lenka Kinclová

Lenka Kinclová

Vystudovala Provozně ekonomickou fakultu se zaměřením na marketing. Miluje solo cestování, ze kterého píše cestopisy. Jako aktivní investorka se zajímá o novinky ze světa investic a fintechu. Nyní má na... Více

Související témata

crowdfundingfinanční gramotnostfingoodinflaceinvesticeKdo hýbe miliardamikomentářMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo