Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Je vám přes 30? Nejvyšší čas vymyslet, z čeho budete žít v důchodu

Petr Cimala
Petr Cimala
2. 8. 2022
 10 567

Může to znít úsměvně, ovšem jen na první pohled. Na ten druhý už je dobré si připustit, že na přípravu na důchod vlastně nikdy není příliš brzy. Naopak: v určitém věku by už mohlo být pozdě. Pravidlo, že štěstí přeje připraveným, tady platí do puntíku. Jak si tedy vytvořit potřebný finanční polštář?

Je vám přes 30? Nejvyšší čas vymyslet, z čeho budete žít v důchodu
Myslet na své budoucí já včas se v případě důchodu opravdu vyplatí (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Člověk nemusí být Einstein, aby mu došlo, že v otázkách důchodu dnes neexistuje žádná jistota. Populace stárne, důchodců každým rokem přibývá, zatímco pracujících, kteří na ně vydělávají, je čím dál méně.

Ani posouvání věkové hranice pro odchod do důchodu současný systém nespasí. Bez důchodové reformy se neobejdeme.

Česká správa sociálního zabezpečení spustila aplikaci, která vám pomůže orientačně spočítat výši vašeho důchodu. Povzbudivé výsledky nečekejte. Stejně tak vás nejspíš nepotěší ani věková kalkulačka odchodu do důchodu. Dnešní čtyřicátníci před sebou mají minimálně ještě čtvrtstoletí aktivní práce.

Nesázejte vše na jedinou kartu. Dávat si peníze stranou každý měsíc může být rozhodně větší jistota.

Pro a proti penzijního připojištění

Pokud vám tyto řádky prohlubují vrásky na čele, dost možná s nimi roste i vaše motivace nenechat nic náhodě. Je totiž zjevné, že ti, kteří si co největší prostředky zajistí po vlastní ose, budou mít zásadní výhodu. Jaké jsou tedy možnosti?

Husákovy děti do důchodu
Shutterstock

Důchodový systém nemusí přežít nápor Husákových dětí

Dneska může být penzijko příjemné přilepšení k důchodu, v budoucnu pro hodně lidí existenční nutnost. Ze státní penze si totiž nenakoupí, varuje Aleš Poklop, šéf Asociace penzijních společností a penzijní společnosti České spořitelny. „I proto apelujeme na všechny, aby se nespoléhali na stát.“

Jednou z prvních možností, která většinu lidí obvykle napadne, bývá penzijní připojištění. Úvaha je to nepochybně správná, produkt má řadu výhod: přispívá na něj stát, lze za něj získat zajímavé daňové úlevy, a ještě vám část takzvaného penzijka může v rámci benefitů platit zaměstnavatel.

Nevýhodou je, že vaše vklady na penzijní spoření nejsou ze zákona nijak pojištěné. Pokud by náhodou došlo k situaci, že společnost, u které spoříte, zkrachuje, nikde nemáte garanci, že své peníze ještě někdy uvidíte. A svěřit své peníze nějaké instituci, která ve finále může zkrachovat, je nejen dnes příliš riskantní.

Proto rozhodně nesázejte vše na jedinou kartu. Dávat si peníze pěkně stranou, nejlépe každý měsíc, může být rozhodně větší jistota.

Aktuální míra inflace je tak vysoká (a stále nebrzdí), že si před ní nepomůžete ani spořícími účty.

10 % z výplaty

Podle některých bank je k zajištění na důchod dobré naspořit si aspoň dva miliony korun. Cestou může být dávat si stranou zhruba deset procent z každé výplaty. V jádru tato úvaha není špatná, minimálně pokud jde o pravidelnost spoření. Pokud si ale bankovky odkládáte doma do matrace nebo speciální důchodové pokladničky, stále to není výhra.

Inflace červen 2022
Shutterstock

Česko chudne stále víc, inflace zamíří k 20 procentům

Meziroční inflace v červnu opět vzrostla a už během léta lze očekávat atakování dvacetiprocentní hranice. Dočkáme se už konce jejího růstu? Tlaky na růst cen neustávají, ale pomoci by mohla klesající cena ropy Brent, píše Pavel Peterka, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen.

I když totiž odmyslíme krizové scénáře, že vám pokladnu někdo ukradne nebo že domácnost vyhoří, stále tu zůstává inflace, která z vašich domácích zásob každý měsíc neviditelně ukrajuje čím dál větší podíl. Ta červnová meziroční vzrostla už na 17,2 procenta.

Aktuální míra inflace je tak vysoká (a stále nebrzdí), že si před ní nepomůžete ani spořícími účty. O těch běžných se ani bavit nebudeme, jejich úroky jsou zanedbatelné. Naspořenou částku však můžete z velké části ochránit chytrou investicí – například nákupem firemních dluhopisů.

Společnosti z nejrůznějších oborů vydáváním dluhopisů získávají peníze k financování dalšího rozvoje a plánovaných projektů. Za to, že si od investorů z řad veřejnosti půjčují peníze, nabízejí velmi zajímavé zhodnocení, klidně až k deseti procentům ročně.

Pokud nebudete postupovat unáhleně, můžete si za pár let vytvořit sympatický finanční polštář.

Lepší méně než nic

Ani to nestačí ke kompenzaci aktuální inflace, nicméně úroková sazba bývá fixovaná na několikaleté období. Pokud tedy nyní nakoupíte čerstvě vydané dluhopisy, jejich vysoký výnos bude fixovaný i na další roky, kdy inflace s velkou pravděpodobností opět klesne k normálnějším hodnotám. Teď tedy vliv inflace podstatně zmírníte a v dalších letech se vám investice může zajímavě zhodnotit.

Spoříte si na důchod?

Ovšem pozor! Není dluhopis jako dluhopis. Než nějaké firmě půjčíte své peníze, ověřte si její finanční kondici. Nebo ještě lépe – nakupujte jen na takových dluhopisových tržištích, která přísným skóringem ověřují kondici emitentů za vás. A diverzifikujte.

Pokud nebudete postupovat unáhleně, můžete si takto za pár let vytvořit sympatický finanční polštář, díky kterému ani v důchodu nebudete muset ustupovat ze svých životních standardů.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost Dluhopisomat generálním partnerem. Investice do dluhopisů je vždy spojena s rizikem ztráty investovaných prostředků a rizikem nedosažení zisku.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Dluhopisy na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Petr Cimala

Petr Cimala

Ekonom a zkušený investor. V průběhu let aktivně investoval na světových trzích, věnoval se různým podnikatelským projektům i novým trendům digitálních měn. Nyní se jako partner investiční skupiny CFG... Více

Související témata

DluhopisomatdluhopisydůchodyinvesticeKdo hýbe miliardamikomentářMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo