Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investice do dluhopisů? Ostražitost je na místě

Radim Zelený
Radim Zelený
12. 7. 2022

Nechat při současné dvouciferné inflaci úspory ležet ladem je stejné jako vyhazovat jejich nemalou část do kanálu. Holý nesmysl. Jenže kam s nimi, aby výsledek nebyl ještě horší? Investiční trhy se otřásají v základech a něco jako sázka na jistotu dnes prakticky neexistuje. Přesto se najdou výjimky, jen je třeba dát si pozor na investiční pasti.

Investice do dluhopisů? Ostražitost je na místě
Korporátní dluhopisy skrývají nemalá rizika, je třeba je dobře prověřovat (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Že se nevyplatí mít větší obnos na běžném účtu, už v současných podmínkách došlo i největším flegmatikům. Aktuálně bohužel nepomůže ani přesun na spořící účty. Oproti inflaci jsou jejich úrokové sazby stále příliš nízké. Jenže kam jinam peníze nasměrovat, když akciové trhy zažívají nejprudší poklesy za poslední čtvrtstoletí a stejně střemhlav se řítí dolů i kryptoměny?

„Pokud jste zvyklí investovat dlouhodobě a v pravidelných menších částkách, ani současné propady pro vás nemusí být fatální. Naopak řada investorů je vnímá jako příležitost: čím větší pokles, tým výhodnější nákup a o to větší potenciál k budoucímu zhodnocení. Finanční trhy jsou cyklické a recesi časem nepochybně vystřídá růst,“ komentuje Petr Cimala, zakladatel české investiční skupiny CFG.

Stoprocentní jistotu, že o své peníze nepřijdete, vám sice nedá nikdo, nicméně u dobře zvolených dluhopisů může být jištění několikanásobné.

Atraktivní nástroj pro začátečníky

V jiné situaci jsou ovšem podle něj lidé, které k investování dohnal teprve ekonomický vývoj posledních měsíců a rádi by své úspory ochránili před nemilosrdnou inflací. „Takovým investorům bych doporučil začít opatrně a s rozvahou. Základ je diverzifikovat a dopředu se psychicky připravit na možnost, že některá investice nevyjde podle vašich představ. Bez rizik to ve světě investic zkrátka nejde. Nicméně existují možnosti, jak je eliminovat na minimum,“ radí.

Jaroslav Šura ve Finmag podcastu
Tomáš Cetkovský

Výplach trhů jako příležitost? Zkušený investor radí, jak se chovat v době pádu

Aktuální masivní odliv investorů z rizikových aktiv se výrazně podepisuje nejen na ceně kryptoměn, ale i na akciových trzích. Situace hraničí s medvědí náladou, kdy převažuje pesimismus, a na hodnotě ztrácejí i dosud stabilně rostoucí firmy. Jak se v takové situaci zachovat? Má snad cenu redefinovat portfolio? Ptali jsme se zkušeného investora Jaroslava Šury.

Zejména nezkušení investoři se často obávají, že jen těžko dokážou vyhodnotit případná rizika. „Taková úvaha je určitě na místě. Proto bych doporučil začít s jednoduššími investičními nástroji, například firemními dluhopisy. Stoprocentní jistotu, že o své peníze nepřijdete, vám sice nedá nikdo, nicméně u dobře zvolených dluhopisů může být jištění několikanásobné. V porovnání s akciemi se jedná o podstatně bezpečnější investici,“ uvádí Cimala, který stojí také v čele společnosti Dluhopisomat.cz – nejlépe hodnoceného dluhopisového tržiště u nás.

Co vůbec jsou firemní dluhopisy? Jde o cenné papíry, díky kterým si firmy můžou půjčit peníze pro svůj další růst přímo od lidí. Za to jim k vložené investici vyplatí předem daný výnos, většinou v rozmezí šest až devět procent ročně. Výše úroků bývá fixovaná na celé období emise, tedy třeba na čtyři nebo pět let. Počáteční investice se tak dá navýšit i o víc než třetinu, aniž by investor musel na úvod skládat nějaké vstupní poplatky.

I tady platí okřídlené ‚když dva dělají totéž, není to totéž‘. Právě proto na podobná rizika upozorňujeme...

Jak nenaletět

Dluhopisy můžou přinášet velmi zajímavé zisky a v současnosti jsou jedním z mála investičních nástrojů, které můžou vaše úspory aspoň zčásti ochránit před vysokou inflací. Zároveň se ale může stát, že firma, která dluhopisy vydala, zkrachuje. Dá se tomu předejít? „Do značné míry ano. Jen je třeba nakupovat dluhopisy tam, kde jsou v nabídce jen prověřené firmy a kde je emise nějak zajištěná. Přesně to dělá Dluhopisomat,“ říká Cimala.

„Když se na nás obrátí nějaká společnost s tím, že chce vydat dluhopisy, náš tým u ní v rámci takzvaného skoringu zhodnotí 45 různých kritérií, které prověří její finanční kondici, reference zákazníků, vztahy s obchodními partnery a mnoho dalšího. Zkušenost je taková, že devět z deseti zájemců tímto přísným sítem neprojde. Dluhopisy vydáme skutečně jen těm, u kterých je vysoká pravděpodobnost, že se jim bude dařit, a kteří navíc emisi v plné výši zajistí.“

Investujete do dluhopisů?

Právě přísný skoring a důraz na zajištění emisí odlišuje Dluhopisomat.cz od řady jiných dluhopisových tržišť, která se nezdráhají nabízet i dluhopisy společností těsně před krachem. „Je to smutné, protože taková tržiště poškozují reputaci dluhopisů jako takových. Je ovšem třeba si uvědomit, že i tady platí okřídlené ‚když dva dělají totéž, není to totéž‘. Právě proto na podobná rizika upozorňujeme a snažíme se zájemce o investování vzdělávat. Na webu Dluhopisomat.cz proto najdete řadu užitečných tipů a článků – jak o dluhopisech, tak o investicích obecně,“ doplňuje Cimala.

Kdo se rozhodne do dluhopisů investovat, na webu Dluhopisomatu to navíc zvládne pohodlně na pár kliknutí. Nepotřebuje skládat žádný vstupní poplatek ani vyřizovat speciální povolení. „Na jednom místě najdete všechny důležité informace, můžete si porovnat i několik firem z nabídky a vybrat si mezi nimi tu, která je vám nejsympatičtější, nebo si naopak vybrat několik hráčů a rozprostřít svou investici mezi víc firem. Pak už se jen můžete těšit na pravidelné kvartální výplaty slíbených výnosů.“ uzavírá Petr Cimala.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost Dluhopisomat.cz generálním partnerem. Investice do dluhopisů je vždy spojena s rizikem ztráty investovaných prostředků a rizikem nedosažení zisku.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Dluhopisy na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Radim Zelený

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách.

Související témata

BrandInsightDluhopisomatdluhopisyinvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo