Jak vydělat bitcoin? Hlavní kryptoměnu nemusíte jen těžit

Tomáš Krause
Tomáš Krause
18. 7. 2022
 21 590

Vlastnit aspoň kousíček bitcoinu. Takové doporučení už dávají i někteří renomovaní ekonomové a investoři. Bitcoin ale nemusíte jen kupovat, můžete ho zkusit i vydělat. Poradíme vám, jak na to.

Jak vydělat bitcoin? Hlavní kryptoměnu nemusíte jen těžit
I v Česku už existují firmy, které vyplácejí mzdu nebo její část v kryptoměnách (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Většina velkých kryptoměn zažívá v posledních měsících propad, na jejich atraktivitě pro investory to ale moc neubírá. Ostatně smysl nákupu kryptoměn před časem potvrdila většina expertů v anketě pro Finmag.cz.

Minule jsme se zaměřili na téma získání bitcoinu zdarma, teď se podíváme na trochu „smysluplnější“ způsoby, jak nejrozšířenější kryptoměnu získat.

Není přitom nutné bitcoin jen kupovat, alternativ na jeho získání (ve větším či menším množství) je dostatek. Stačí se dobře rozhodnout.

Žádný zaměstnavatel vám pravděpodobně nedá smlouvu v bitcoinech. Riskoval by totiž stejně jako vy.

V zaměstnání

I v Česku už existují firmy, které vyplácejí mzdu nebo její část v kryptoměnách. Logicky jde hlavně o firmy podnikající v oboru kryptoměn. Pokud ale nenajdete zaměstnavatele, který vám bude ochoten platit v bitcoinech (BTC), nezoufejte. Zatím jde totiž spíš o marketingový trik zmíněných firem.

Kdy poroste bitcoin
Shutterstock

Kdy poroste bitcoin? Investoři prozradili, jak na krypto v době pádu

Pro někoho je to možná překvapivá strategie, pro investory v kryptu běžná věc. I když aktuálně kryptoměny kopírují pád akciových trhů, jejich většinovou strategií je naopak nakupovat a držet. Ke konci roku třetina investorů očekává, že se bitcoin a spol. zmátoří. Vyplývá to z aktuálního průzkumu projektu Probinex, do kterého se zapojily téměř tři stovky investorů.

I bez podpory zaměstnavatele může kdokoliv svojí běžnou výplatu v korunách směnit do bitcoinu. A efekt bude úplně stejný, jako když dostanete zaplaceno v kryptoměně.

Žádný zaměstnavatel vám pravděpodobně nedá smlouvu v bitcoinech. Riskoval by totiž stejně jako vy – asi nechcete dostat jeden měsíc třeba jen 70 % výplaty, když kurz bitcoinu klesne, a naopak zaměstnavatel vám nebude chtít platit dvojnásobek, když kurz vyletí nahoru. Zatím žijeme v době, kdy chtě nechtě musíme mzdu přepočítávat na českou korunu, případně dolar či euro.

Pokud pracujete sami na sebe, můžete se také se zákazníkem dohodnout, že za zakázku dostanete zaplaceno v kryptoměnách. Sám vím o fyzioterapeutovi v Berouně, který bitcoin běžně přijímá. Nicméně i v tomto případě na tom budete podobně jako o odstavec výše – budete nejspíš vycházet z ceny vaší práce v korunách a jen ji do bitcoinu přepočítáte.

Kovaní bitcoin maximalisté vám určitě řeknou, že s bitcoinem se nehazarduje, máte ho držet a nic nevymýšlet.

Na burze

Bitcoiny či jiné kryptoměny můžete vydělat i obchodováním na burze. Není to nic snadného a ne nadarmo bývá v inzerci burz a brokerů povinná zmínka o tom, kolik jejich klientů prodělá: obvykle je to okolo 80 %. Nicméně pokud k obchodování na burze přistoupíte zodpovědně, něco si o tom nastudujete, nebo si necháte poradit od zkušených, může vám to vyjít.

Na burze lze obchodovat přímo páry s BTC, což například znamená, že za 0,01 BTC koupíte jinou kryptoměnu s cílem prodat ji třeba za 0,011 BTC. Pokud se vám to povede, máte o deset procent bitcoinu víc.

Vývoj kurzu bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Kovaní bitcoin maximalisté vám určitě řeknou, že s bitcoinem se takto nehazarduje, máte ho držet a nic nevymýšlet, protože o něj s velkou pravděpodobností přijdete.

Pro většinu běžných lidí to opravdu platí beze zbytku, pokud si ale věříte a chcete burzu zkusit, rozhodně doporučuji neobchodovat s veškerou zásobou. Vyhraďte si na trading jen malou část, třeba deset procent, a zbytek nechte bezpečně uložen v peněžence.

Druhou variantou je obchodovat páry vůči dolaru, pokoušet se vydělávat dolary a při úspěchu ukládat výdělky do bitcoinu. Na burzách se obvykle střídají období, kdy se snáze obchodují páry vůči BTC s obdobími, kdy se lehčeji obchoduje vůči dolaru, respektive stablecoinům na dolar navázaných.

Dokud se situace neuklidní, doporučuji se centralizovaným platformám vyhnout a staking svěřit decentralizovaným variantám.

Staking

Staking je něco jako spořicí účet v kryptoměnách, ale s tou výhodou, že často dostanete lepší úrok. Můžete tedy vzít svoje bitcoiny nebo jiné kryptoměny, uložit je k poskytovateli stakingu a namnožit je pomocí úroků.

Bitcoin
Shutterstock

Chceme, aby lidé bitcoinem platili, říká majitel kryptosměnárny

Kdo může říct, že jsou kryptoměny v kurzu? Pavel Niedoba. A může říct i v jakém kurzu. Před devíti lety založil nejstarší českou kryptosměnárnu Simplecoin. Krypto je podle něj na křižovatce.

Ovšem je třeba říct, že po nedávném krachu projektu Terra Luna zažívá toto odvětví horší časy.

Některé centralizované projekty (například Celsius) jsou na pokraji bankrotu a lidem zamezily vybírat jejich prostředky. Jiné, jako například Nexo, fungují dál a chlubí se audity, které dokazují, že mají dostatek kapitálu na výplatu klientů.

Dokud se situace neuklidní, spíš doporučuji se centralizovaným platformám vyhnout a staking svěřit jejich decentralizovaným variantám, kde nikdo výběr prostředků zakázat nemůže. Daní za toto bezpečí jsou ale nižší úroky.

Propagovat nějaký produkt jen kvůli vysoké provizi se vám dlouhodobě nevyplatí.

Propagace krypto služeb a výrobků (affiliate)

Tento způsob vydělávání bitcoinů je asi nejjednodušší, respektive nejpřístupnější pro široké masy. Nepotřebujete žádné speciální znalosti, nemusíte měnit zaměstnání nebo trávit hodiny na burze. Potřebujete si jen vybrat vhodný produkt a mít ho kde propagovat. Je jedno, jestli máte svůj web, velkou facebookovou skupinu, nebo spousty kamarádů a známých v offline světě.

Jak propagaci pojmete, je čistě vaše věc. Doporučuji ale propagovat jen to, co sami používáte a čemu věříte. Propagovat nějaký produkt jen kvůli vysoké provizi se vám dlouhodobě nevyplatí.

Jaké jsou konkrétní příklady?

Krypto burzy

Prakticky každá krypto burza má partnerský program, stačí si vybrat tu, která je vám sympatická, nebo kterou používáte a umíte „prodat“ její výhody.

Chtěli byste dostávat mzdu v bitcoinu?

Burza Binance vás za doporučení nových klientů odmění procentem z poplatků, které tradeři generují. Odměnu tak získáváte permanentně z každého obchodu, který vámi doporučený zákazník udělá. Když se vám povede doporučit někoho, kdo bude na burze točit velké peníze, máte zajištěné slušné přilepšení do rodinného rozpočtu. 

Coinbase je další velká globální burza, která vám dá vydělat za přivedení nových zákazníků. Na rozdíl od Binance vás ale odmění jednorázově částkou deset dolarů, když vámi přivedený zákazník koupí kryptoměny za minimálně sto dolarů.

Nemusíte ale propagovat jen zahraniční burzy. Česká burza CoinMate má podobnou nabídku jako Binance – přenechá vám část poplatků, které vygeneruje vámi přivedený zákazník. Platí to ale jen po omezenou dobu. Velkou výhodou pro propagaci v Česku je české rozhraní, bezproblémové zasílání českých korun na burzu i obchodní páry v naší měně.

Směnárny

Na lidi, kteří nechtějí řešit pokyny na burze, můžete zacílit propagaci kryptoměnových směnáren. I ty vám obvykle nechají nějaké to procento ze směněných peněz. Doporučuji zaměřit se na známé české značky, třeba Bit.plus nebo Anycoin, který vám dá za přivedení zákazníka 500 Kč, a ty můžete rovnou směnit na bitcoin.

Hardwarové peněženky

Hardwarová peněženka je nutnost, pokud máte v kryptoměnách víc než jen pár drobných. Každému, komu ji doporučíte, pomáháte chránit jeho majetek – bez dobré hardwarové peněženky se neobejde nikdo, kdo to myslí s kryptoměnami vážně.

Vlastní affiliate program mají i dvě nejpopulárnější hardwarové peněženky na světě – Trezor a Ledger. Trezor vyrábí česká firma Satoshi Labs, takže pro patrioty je to jasná volba. Provizi dostanete přímo v bitcoinech. Ledger je francouzský a odměny vyplácí v eurech.

Trezor, nebo Ledger?

Jak si vybrat správnou hardwarovou peněženku? Výhody a nevýhody Ledgeru a Trezoru rozebírá bývalý vývojář Googlu:

Krypto karty

Odměnu můžete získávat i za doporučení různých platebních karet, které umí pracovat s kryptoměnami, což už dnes není nic neobvyklého. Jde o naprosto běžné platební karty Visa nebo Mastercard, akorát toho umí víc než vaše bankovní karta.

Nejčastějším lákadlem jsou cashbacky (vratka z utracené částky), které jsou za splnění určitých podmínek až neuvěřitelně štědré a nabízejí klidně i osm procent. Pokud ale neuložíte u jejich provozovatelů miliony, dosáhnete na běžnější jedno až tři procenta.

Cashbackem to ale často nekončí, třeba karta od Crypto.com kromě cashbacku umí „zařídit“ třeba i Spotify nebo Netflix zdarma. Další podobnou kryptokartou je třeba Wirex nebo karta od burzy Binance.

Služby

Existuje spousta služeb a doplňků, které uživatelé a fanoušci kryptoměn více či méně potřebují. Pokud někdo aktivně obchoduje na burzách, neobejde se například bez účtu na populární platformě TradingView. A pokud zvolí placený tarif, získá odměnu.

Můžete rovněž doporučovat různé placené vzdělávací kurzy a školení v oboru kryptoměn, i tam se často platí za přivedené zákazníky.

Klikačky

Posledním způsob je promování různých „klikaček“, které uživatelům za určité úkony vyplácí zlomečky bitcoinu či jiných kryptoměn. Tyto služby jsou překvapivě populární (podívejte se na hledanost výrazů jako „bitcoin zdarma“ a podobně), protože lidé věří, že si mohou naklikat nějakou výraznější sumu. 

Nicméně hlavní „trik“ spočívá v tom, že pokud službě doporučíte nového uživatele, vyplácí vám zlomky z jeho naklikaných odměn, takže vy nemusíte klikat a přesto vám přiskakují odměny. Podrobně jsme se „klikačkám“ věnovali v předchozím článku

Původní verze článku vyšla na serveru Bitcoinvkapse.cz.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Kryptoměny na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
36
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

Bitcoininvesticekryptoměnymzdy

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo