Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nedostupnost bydlení nahrává investorům, roste zájem o nájmy

Michal Leština
Michal Leština
11. 7. 2022
 5 385

Od konce loňského roku vzrostly dle HB Indexu ceny bytů o víc než pět procent. Byl to nejrychlejší růst za poslední rok. Společně s rostoucími úroky hypoték se tak vlastní bydlení opět stává víc nedostupným. Pro investory je to ale i dobrá zpráva: roste totiž zájem o nájemní nemovitosti.

Nedostupnost bydlení nahrává investorům, roste zájem o nájmy
Dostupnost bydlení se dál zhoršuje, roste zájem o nájmy (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Ceny bytů v České republice rostou dlouhodobě, od roku 2010 o 114 %. V posledních měsících navíc výrazně rostou i úrokové sazby, které zásadně prodražují hypotéky. Vlastní bydlení je stále nedostupnější, a to se začíná odrážet na pomalejším prodeji bytů.

Úrokové sazby hypoték vzrostly během posledního roku zhruba na dvojnásobek a zpřísnily se i podmínky pro posuzování žadatelů o hypoteční úvěr. Hypotéky se tak staly pro střední třídu téměř nedosažitelné. Aktuální průměrná úroková sazba hypoték se blíží k šesti procentům a do budoucna se nedá vyloučit ani překročení sedmiprocentní hranice.

Z tohoto důvodu si může vlastní bydlení dovolit jen malé procento lidí. Ve výrazně výhodnější pozici jsou ti, kteří mají dostatek vlastních prostředků.

Lidé – ať už dobrovolně, nebo jim nic jiného nezbývá – vyčkávají, jak se situace na nemovitostním trhu bude dál vyvíjet.

Poptávka po nájmech roste

Zásadní urychlení bytové výstavby je v nedohlednu. Tento fakt spolu se zmíněným růstem cen a zpřísněním podmínek pro schválení hypoték ze strany České národní banky (ČNB) jsou hlavní důvody, proč opět roste zájem o nájemní bydlení.

Lidé – ať už dobrovolně, nebo jim nic jiného nezbývá – vyčkávají, jak se situace na nemovitostním trhu bude dál vyvíjet. A v tomto mezidobí zůstávají v nájmech.

Současně už odezněl šok, kdy v reakci na lockdowny spojené s pandemií covid-19 došlo k poklesu cen nájmů. V dlouhodobém horizontu to byla jen mírná korekce, od roku 2010 nájmy vzrostly o víc než 30 %. A s ohledem na výše zmíněné se dá předpokládat, že ceny nájmů mírně porostou i v následujících letech.

Nemovitosti dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější aktiva: investuje do nich až čtvrtina populace.

Nemovitost jako investice

Stále tedy platí, že nemovitosti, a zejména pak ty rezidenční, jsou relativně bezpečná a stabilní investice. Měly by být součástí každého portfolia, v kontextu dění na českém nemovitostním trhu to platí dvojnásob.

Investujete do nemovitostí?

Češi si to velice dobře uvědomují a nemovitosti tak dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější aktiva. Dle našeho průzkumu do nich investuje až čtvrtina populace.

Je to způsobeno také tím, že jsou investice do nich mnohem dostupnější, a to díky moderním technologickým platformám. Nejsou pouze pro ty, kteří mají na účtě miliony, ale díky systému crowdfundingu je možné investovat už od pár set korun.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Leština

Michal Leština

Má přes deset let zkušeností s vedením firem z pozice výkonných a kontrolních orgánů společností a s budováním vztahů s významnými hráči v České republice i Evropě. V Investownu má na starosti budování... Více

Související témata

crowdfundinginvesticeKdo hýbe miliardamikomentářMiliardy v pohybunemovitosti
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo