Většina NFT jsou blbosti, varuje investor Mára. Jak vydělal na imaginární opici?

Martin Vlnas
Martin Vlnas
9. 7. 2022
 14 648

Víte, že se do elektrického poršáka vejde pětičlenná rodina i s batohy? Petr Mára to vyzkoušel za vás. A vydělat si prý na něj můžete prodejem imaginární opice.

Většina NFT jsou blbosti, varuje investor Mára. Jak vydělal na imaginární opici?
NFT vnímám hlavně jako vstupenku k určité komunitě, k týmu. Se všemi riziky s tím spojenými, říká Petr Mára / Zdroj: Michal Fanta
Petr MaraPetr MaraPetr MaraPetr Mara
Další fotky
v galerii (4)

Dobře. Ta opička existuje, jenom si na ni nesáhnete, je to eneftéčko, NFT. Nezaměnitelné (non-fungible) tokeny jsou digitální aktiva založená a uložená v blockchainu.

Pokud máte NFT ve své peněžence, máte jistotu, že ho ve stejnou chvíli nemá nikdo jiný. Petr jich pár pořídil, pár prodal, pár mu jich ještě zbylo – a přibylo porsche. Kromě jiného.

Pokud začínáte slinit, pozor, není nic horšího než nastupovat do rozjetého vlaku. Zajímavá investice a hlavně teoretický koncept jsou NFT pořád. I když vlastně nejsou zas tak jiné než klasické akcie, čím dál častěji je kupují instituce a přijít o ně můžete dřív, než zakřičíte „já na to mám“.

Když jsme před několika měsíci na Peníze.cz odstartovali kauzu XIXOIO a začali rozkrývat podnikatelský záměr pana Watzkeho, napadlo mě, že bychom mohli úvodní text tokenizovat, vydražit a utržené peníze věnovat neziskovce bojující proti finanční negramotnosti. Myslíte, že by si naše NFT někdo koupil?

Asi byste za něj nedostali tolik jako za první tweet zakladatele Twitteru Jacka Dorseyho (v březnu 2021 ho koupil podnikatel Sina Estavi za 2,9 milionu dolarů (71 milionů korun) – pozn. red.), ale myslím, že by tohle NFT kupce našlo. Jako recese mi to přijde super. Zvlášť pokud byste založili fond na pomoc budoucím obětem společnosti XIXOIO a peníze dali tam.

Petr Mára

Petr Mara
Michal Fanta

Čtyřiačtyřicetiletý influencer, podcaster, youtuber. Vyhledávaný řečník. Zapálený průzkumník technologických inovací. Člověk, který dokáže o technologických novinkách mluvit srozumitelně a přeložit do obyčejné češtiny i ty nejmódnější buzzwordy.

Dlouhé roky bylo jeho jméno spojováno především s uváděním novinek firmy Apple, postupně se ale přeorientoval a dneska je jeho hlavním tématem vzdělávání ve spojení s novými technologiemi. Firmám a podnikatelům radí s využíváním technologií, efektivitou a produktivitou.

Jak se k jeho obchodnímu záměru tokenizovat firmy stavíte?

O XIXOIO jsem věděl už před vaším článkem a humbukem, který následoval. Dokonce jsme se s panem Watzkem potkali. Je to inteligentní a charismatický člověk, ale nad projektem visí tolik otazníků, až to světu digitálních tokenů nedělá dobrou reklamu.

Osobně bych do něj nikdy neinvestoval, proto jsem nechápal rozhodnutí Radovana Vávry podílet se na něm. S jeho znalostmi a rolí finančního influencera zvlášť. Kdyby vydal klasické eneftéčko, udělal by líp. I tak to ale není nic, čím by se měl zabývat retailový investor. Kupovat si podíl na budoucím zisku firmy, o které se toho moc neví, je možná příležitost pro odborníky schopné kvantifikovat riziko a smířit se se ztrátou, ale pokud to celé vyšumí do ztracena, bude to nejlepší pro všechny.

Když pominu recesi, jako v případě našeho článku, proč si lidi NFT kupují?

Většina lidí kupuje tokeny, aby vydělali peníze. Je to investice do růstu. Další část je zaměřena na digitální umění a sběratelství. Takových, co to dělají jako vzpouru proti systému, zbývá málo, ty najdete spíš mezi držiteli bitcoinu.

Je to ale pořád dobrý nápad? Když se Sina Estavi nedávno pokusil vrátit na trh NFT tweet Jacka Dorseyho, očekával nabídku okolo 50 milionů dolarů. Nejvyšší ale přišla na 14 tisíc dolarů.

Všechno je otázkou nabídky a poptávky. Já nedávno prodal svého opičáka číslo 5469 z kolekce Bored Ape Yacht Club, kterého jsem před osmi měsíci koupil za 42 ETH, za 126 ETH (v přepočtu podle tehdejšího kurzu etheru cca 8,5 milionu korun, dnes už jen 3,7 milionu – pozn. red.). Dlouho jsem opičáky ignoroval, protože se mi nelíbili, ale nakonec mi vydělal slušné peníze. Kupec se našel…

Petr Mára v aktuálním Finmagu

Petr MaraMichal Fanta
Petr MaraMichal Fanta
Další obrázky v galerii (4)

Co určuje, které tokeny mají cenu a které ne?

V online světě je stejně jako v tom offline neuvěřitelné množství věcí, které nemají hodnotu prakticky žádnou. I takové věci můžete tokenizovat – ale proč byste to dělal? A hlavně, proč by si takový token měl někdo koupit?

Když kupoval Sina Estavi token prvního tweetu, věřil, že to za skoro tři miliony dolarů stojí a že cena půjde dál nahoru. Proč ne, pořád je to první zpráva zakladatele globální komunikační platformy… I když to podle mého byla za ty peníze blbost, neznamená to, že když nevydělal sedmnáctinásobek, NFT končí, jak teď všichni píšou. Mimochodem, jen marketingová a PR hodnota jeho počinu musí být neuvěřitelná, psalo se o tom a o něm po celém světě.

Kde tedy dneska hledat investiční šance?

Klíčové jsou utilita, umělecká hodnota, marketing a důvěra komunity. Naprostá většina NFT jsou blbosti. Parta kluků si řekne, že zkusí najít deset tisíc blbců, kteří si za desetinku etheru za kus koupí deset tisíc jejich obrázků, oni vydělají tisíc etherů a budou ve vatě. Vygenerují obrázky, zaplatí si marketing a pár influencerů, pak zisky properou, zmizí a už o nich nikdo nikdy neuslyší. Cestou nachytají lidi, kteří si někde přečetli, jak někdo na obrázku opičáka vydělal miliony, a uvěří, že právě jim se to stane taky, protože trefili zlatou žílu. Nestane. O svoje peníze přijdou, protože od nich jejich token už nikdy nikdo nekoupí.

Takové české ničím a nikým neregulované devadesátky…

Já vnímám NFT hlavně jako vstupenku k určité komunitě, k týmu. Se všemi riziky s tím spojenými. Tenhle svět je ve spoustě věcí hrozně podobný investování do startupů. Chcete se spojit s projektem, ve kterém jsou správní lidé, co ho chtějí a dokážou posouvat dál. Projektů vzniká v blockchainu každý den mraky, většina jich do roka zanikne, ale jeden vyjde a je to totální pecka. Vaším úkolem, pokud chcete uspět, je najít ten pravý. Já teď hodně investuju do týmu, který vede zkušený venture kapitálový investor Kevin Rose. Jeho tokeny se jmenují Moonbirds, sovy. Kevin dokázal skvělé věci a věřím, že dokáže uspět i v prostředí webu 3.0. A mám taky celkem solidní, řekněme pětadevadesátiprocentní, jistotu, že s mými penězi neuteče.

Kolik máte zainvestováno?

Vlastním tři sovy. Dneska mají hodnotu nějakých 120 etherů, tedy něco kolem sedmi osmi milionů (aktuálně zas spíš 3,5 milionu korun – pozn. red.). Možná, že je za rok prodám stejně jako teď opičáka, v kryptu je rok nekonečno, ale třeba se Kevinovi opravdu povede rozjet decentralizované metaverzum, novou formu virtuální sociální sítě, a dostane se na úroveň třeba Facebooku. Pak se ze sov stane opravdu dlouhodobá investice.

(...)

To není všechno. O čem Petr Mára dál vypráví?

Finmag 2022/3Zdroj: Finmag

Líbí? Pokračování rozhovoru s Petrem Márou najdete v aktuálním tištěném Finmagu.

Co se ještě dozvíte?

  • jak chrání své virtuální bohatství
  • jsou NFT novodobé akcie?
  • co dělá s penězi z prodeje tokenů
  • jak pohlíží na koncept metaverza
  • jak nenaletět scamu
  • jaká jsou úskalí investice do krypta
Koupit Finmag

Kam dál? Rozhovory na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Související témata

blockchainFinmaginvesticeNFTrozhovor

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo