Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin zdarma a bez rizika? Poradíme, kde si nechat „nakapat“ kryptoměnu

Tomáš Krause
Tomáš Krause
27. 6. 2022
 52 944

Kdekdo už určitě zkusil zadat do vyhledávače frázi „bitcoin zdarma“ v naději, že porazí známé rčení bez práce nejsou koláče. Ostatně služeb, které bitcoin zdarma slibují, je celá řada. Lze na nich ale skutečně zbohatnout? A jak takzvané crypto faucety vlastně fungují?

Bitcoin zdarma a bez rizika? Poradíme, kde si nechat „nakapat“ kryptoměnu
Bitcoin zdarma získat lze, ale vydělat ne něm nedokážete (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Na bitcoin zdarma nejčastěji lákají služby označované jako „crypto faucet“. Tyto stránky skutečně nabízejí možnost získat bitcoin za minimum práce, je tu ovšem řada ALE. V první řadě je třeba počítat s tím, že na nich člověk nijak závratně nezbohatne.

Faucety, v českém překladu kohoutky, mají svůj název odvozený od toho, že z nich neustále „kape“ nějaká ta kryptoměna. Abyste odměnu získali, stačí splnit primitivní úkol. A za tuto „práci“ pak dostanete doslova drobné, v bitcoinu zvané satoshi. To na počest svého (veřejně stále neznámého) vynálezce (či skupiny vynálezců) Satoshi Nakamota.

Takových kapajících „kohoutků“ dnes existuje nepřeberné množství. Neustále také vznikají nové a původní zanikají. A je třeba jasně uvést, že je s nimi spojeno i vysoké riziko, že skončíte na stránkách podvodníků.

Jak na takové stránky nenaletět, si povíme někdy příště. Dnes si uvedeme příklady těch fungujících.

Vždy existuje nějaký limit, od kterého lze prostředky vybrat. Zcela drobné částky vám nikdo nepošle.

Bitcoin zdarma „bez rizika“

Příkladem povedeného crypto faucetu je třeba Freebitco.in, na kterém se dá podle mých zkušeností „vydělat“ nejvíc. Funguje tak, že jednou za hodinu roztočíte kolo štěstí a vyhrajete nějaké ty drobné – satoshi. Tedy něco jako haléře u koruny.

Krypto zdarma

Vedle popsaných faucetů (kohoutků) lze drobné částky v některé z kryptoměn získat například i pomocí samovzdělávání. Průzkumy totiž ukazují, že když člověka motivujete k nějakému kurzu skrze byť jen minimální odměnu, výsledky jsou ohromující. Ve své aplikaci toho využívá například i britská fintechová aplikace Revolut, která své uživatele výměnou za drobné částky v kryptoměně Polkadot vzdělává právě v oblasti krypta. Přijít si tak lze na vysoce volatilních zhruba 70 Kč.

U této služby je pozitivní, že vyhráváte vždy. Když budete mít štěstí, můžete vyhrát i větší částku. A pokud jste hráč, můžete výhru vsadit a tím ji ještě znásobit.

Podobně funguje i Cointiply. Tady lze jednou za dvanáct hodin spustit losování a podle toho, jaké číslo padne, získat opět nějaké ty satoshi. Vyhrané peníze pak lze znásobovat hraním různých jednoduchých her a plněním úkolů.

Třetím příkladem je Satoshi Hero. U tohoto faucetu lze zatočit kolem štěstí hned třikrát za půl hodiny. I tady můžete další odměny získávat hraním her a plněním různých úkolů.

Všechny výše uvedené hry jsem zkoušel a fungují. To znamená, že vyhrané satoshi si skutečně lze převést do své kryptopeněženky. Jen pozor na to, že vždy existuje nějaký limit, od kterého lze prostředky vybrat. Zcela drobné částky, třeba pět satoshi, vám nikdo na peněženku nepošle.

Pokud si jednou za čas zatočíte kolem štěstí, nic neriskujete. Faucety po vás nikdy nechtějí, abyste jim posílali své peníze.

Jak to funguje?

Každému teď asi na mysl vytane otázka, proč vůbec někdo rozdává peníze za nic. Ekonomika těchto projektů je jednoduchá a byla vynalezena dávno před vznikem kryptoměn – podobně se dalo „vydělávat“ už v začátcích internetu sledováním reklam.

Celé tajemství faucetů se skrývá v tom, že jsou jejich stránky obalené kolem dokola reklamou. Než se tak člověk dostane k zatočení samotným kolem štěstí, zhlédne jich tolik, že jejich provozovatel na tom vydělá. Jinými slovy za vaši návštěvu dostane víc, než rozdá na odměnách.

Kdy poroste bitcoin
Shutterstock

Kdy poroste bitcoin? Investoři prozradili, jak na krypto v době pádu

Pro někoho je to možná překvapivá strategie, pro investory v kryptu běžná věc. I když aktuálně kryptoměny kopírují pád akciových trhů, jejich většinovou strategií je naopak nakupovat a držet. Ke konci roku třetina investorů očekává, že se bitcoin a spol. zmátoří. Vyplývá to z aktuálního průzkumu projektu Probinex, do kterého se zapojily téměř tři stovky investorů.

Z mých zkušeností vyplývá, že dostane zhruba o řád víc, než musí vyplatit. I když tedy musí vybraným šťastlivcům vyplatit vyšší výhru, stále je bohatě v plusu. V principu tak nejde o nic jiného než ryzí loterii, hazard. Jeho zákonitosti na Finmag.cz popsal speciál Hazardní byznys.

Pokud si jednou za čas zatočíte kolem štěstí, nic neriskujete. Faucety po vás nikdy nechtějí, abyste jim posílali své peníze. Pokud nabízejí možnost vsadit vytočené mince do nějaké další hry, stále riskujete jen peníze, které vám před tím dali. Samozřejmě, že o ně vsazením s velkou pravděpodobností přijdete.

Přesto tu jistá rizika jsou. To největší je asi v tom, že se ztratíte v reklamách a kliknete na nějakou, která vás zavede na jiný web. A ten už nemusí být úplně seriózní, nebo bude rovnou podvodný. Ostatně, cílem faucetů je, abyste na reklamy klikali, takže chaos na jejich stránkách a záměrné maskování reklamy za obsah je záměrné. I to je léty prověřený model, který můžete znát třeba ze stránek pro dospělé.

A i když nevím, zda je popsán případ, že by si někdo na faucetech vybudoval závislost, počítat je nutné si tímto rizikem. Pořád je to v podstatě hazard. I když drobný.

Nejvyšší výhra je 300 dolarů s pravděpodobností 1:10 000. Člověku přitom nezbývá než věřit, regulace na tomto poli neexistuje.

Kolik si lze vydělat?

Teď přichází na řadu ta zásadní otázka: Dá se klikáním vydělat tolik bitcoinu, aby to stálo za řeč? Pro její rozluštění jsem si vzal do testu populární skupinu faucetů jednoho provozovatele, kde se na úplně stejném principu rozdává na 17 doménách 17 různých kryptoměn. Princip je vždy stejný – jednou za hodinu zatočit „kolem štěstí“ a vyhrát nějaké ty drobné.

Nejmenší výhra je 0,0003 dolaru (necelý jeden haléř), získat ji ovšem lze s pravděpodobností 98,85 procenta. Zbytek, to znamená 1,15 %, připadá na vyšší výhry. Nejvyšší výhra je 300 dolarů (téměř sedm tisíc Kč) s pravděpodobností 1:10 000. Člověku přitom nezbývá než věřit, že takto vysoké výhry algoritmus opravdu někdy dává – regulace na tomto poli neexistuje.

Vylosované čísloOdměnaPravděpodobnost
0-98850,0003 $98,85 %
9886-99850,03 $1 %
9986-99930,3 $0,08 %
9994-99973 $0,04 %
9998-999930 $0,02 %
10000-10000300 $0,01 %

Zdroj: Freebitco.in

Kolem štěstí ovšem lze zatočit i několikrát denně, ač jednotlivé služby mají různě nastavená omezení. Předpokládejme, že zvládnete kolo roztočit osmkrát denně. Pak získáte za den 0,0024 dolaru (asi šest haléřů) a za měsíc pak krásných 0,072 dolaru (asi 1,70 Kč).

Málo? Celý proces lze ještě „vytunit“ a během dne zatočit kolem na všech 17 webech stejného provozovatele. Za měsíc tak získáte jeden celý dolar a ještě 22 centů navrch (cirka 30 Kč). 

Počet zatočení denněOdměna za den při 17 mincíchOdměna za měsíc při 17 mincích (30 dní)
4 x0,0204 $0,612 $
6 x0,0306 $0,918 $
8 x0,0408 $1,224 $
12 x0,0612 $1,836 $
16 x0,0816 $2,448 $
24 x0,1224 $3,672 $

Zdroj: Bitcoinvkapse.cz

Ekvivalent dolaru se přitom vždy vyplácí v dané kryptominci, ať už je to bitcoin, ethereum, shiba inu a podobně. Po měsíci to tedy nemusí být jeden dolar, ale jen půl dolaru. Nebo taky dolary dva. Vítejte ve světě kryptoměn a jejich volatility...

Klidně vám nějaká ta kryptoměna může vystřelit na tisícinásobek. Ale bohužel tisícinásobek z ničeho je stále nic.

Crypto faucety: dávají vůbec smysl?

Proč tedy trávit čas něčím, kde si člověk nevydělá ani na slanou vodu? Když budete mít štěstí a vytočíte si 300 dolarů (asi sedm tisíc Kč), smysl to dávat může. Pamatujte ovšem na onu zmíněnou pravděpodobnost. Na druhou stranu si lidé dodnes kupují stírací losy a taky jim to nepřijde divné.

S přimhouřením obou očí by to mohlo dávat smysl i jako malý exkurz do fungování kryptoměn. Nějaké lze opravdu získat, poslat si je do kryptopeněženky a naučit se, jak to vše funguje.

Kápli jste už?

Poslední případ, kdy to smysl dává, je ten, když přesvědčíte hodně lidí, aby to zkusili taky. A dáte jim svůj takzvaný referral – speciální link, přes který začnete získávat podíl i z jejich her. Schéma známé jako „pyramida“ už může skutečně ony koláče bez práce přinést. Když to tedy udělá třeba nějaký obrovský web, který obsadí celosvětově výsledky hledání „free bitcoin“, může si přijít na hodně zajímavé peníze.

A jaká obhajoba faucetů naopak neuspěje? Že se vám kryptoměna za několik let zhodnotí a její hodnota bude na stonásobku. To se jistě stát může. Klidně vám nějaká může vystřelit na tisícinásobek. Ale bohužel tisícinásobek z ničeho je stále nic.

Jestli vám tak přijde, že za ty prachy se můžete věnovat něčemu užitečnějšímu, máte pravdu. Garantuji, že daleko více lze vydělat pravidelným nákupem krypta. A zabere to jen pět minut.

Článek je inspirován dvěma texty na téma faucetů, které původně vyšly na serveru Bitcoinvkapse.cz.

Kam dál? Kryptoměny na Finmagu:

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Kam kráčí nakladatelé? Český knižní trh je v dobré kondici. Nulová DPH na knížky ale cenovky na pultech nejspíš nezmění. Co bude s ušetřenými penězi?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
57
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Krause

Tomáš Krause

V roce 2017 jsem koupil své první satoshi a od té doby mě bitcoin a jiné kryptoměny nepřestaly fascinovat. Proto o nich dělám web bitcoinvkapse.cz zaměřený hlavně na začátečníky.

Související témata

Bitcoinkryptoměnyreklamatěžbazadarmo
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo