Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Je tohle konec bitcoinu? Proč hlavní kryptoměna ztrácí na hodnotě

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
13. 6. 2022
 134 974

Cena jednoho bitcoinu se propadla už o víc než milion korun, jako nikdy v historii. Je to jeho konec?

Je tohle konec bitcoinu? Proč hlavní kryptoměna ztrácí na hodnotě
Pád bitcoinu: kryptoměna od svého vrcholu ztratila už přes milion (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Cena bitcoinu se dnes propadla na svoji nejnižší úroveň od prosince roku 2020, a to až na 24 560 dolarů (asi 579 500 Kč), vyplývá z dat agentury Bloomberg. Přitom loni v listopadu se bitcoin, který představuje nejstarší a nejrozšířenější kryptoměnu světa, prodával za takřka 69 tisíc dolarů (asi 1 628 000).

V absolutním vyjádření je to bezprecedentní pokles jeho ceny. Vždyť bitcoin od té doby ztratil 63,5 procenta, tedy bezmála dvě třetiny své tehdejší hodnoty. V přepočtu do korun ztratil oproti loňskému listopadu víc než milion korun své hodnoty.

Vývoj kurzu hlavní kryptoměny bitcoin

Zdroj: peníze.cz

Mezinárodní investoři se zbavují jak akcií, tak kryptoměn jako bitcoin, tak ovšem i dluhopisů.

Proč padá bitcoin?

Za mohutným výprodejem bitcoinu je obecný odliv mezinárodních investorů z rizikových investic. Zvláště právě rizikové investice čelí obnovené vlně výprodejů v reakci na páteční zveřejnění květnové inflace v USA. Její míra, 8,6 procenta, trhy šokovala, je to nejvyšší inflace za 40 let.

Bitcoin
Shutterstock

Pád bitcoinu očima expertů. Je čas utéct, nebo naopak držet?

Bitcoin se po strmém pádu z loňských maxim nedávno usadil na hranici 30 tisíc dolarů, tedy zhruba 690 tisíc korun, kolem které několik týdnů osciloval. Tehdy jsme se ptali, zda je to snad předzvěst dalších propadů a impuls k prodeji, nebo naopak příležitost levně nakoupit a svézt se na příští vlně růstu. Odpovídali vybraní experti.

Enormní růst cen dramaticky snižuje ekonomickou náladu Američanů. Ta podle dat rovněž ze závěru minulého týdne klesla na minimum nejméně od roku 1978. Američanům náladu kazí právě vysoká inflace. Ta snižuje kupní sílu jejich úspor a příjmu, ale také zhoršuje vyhlídky investic třeba do akcií. To proto, že americká centrální banka na ni bude muset reagovat ještě razantnějším zvyšováním své základní úrokové sazby, které nahlodává ziskovost většiny firem, tedy i ziskovost v přepočtu na akcii.

Mezinárodní investoři se tak zbavují jak akcií, tak kryptoměn jako bitcoin, tak ovšem i dluhopisů. Rostou proto výnosy dluhopisů i zemí, jako jsou Spojené státy nebo Německo. Dvouleté dluhopisy německé vlády tak v důsledku poprvé za víc než deset let překonávají úroveň jednoho procenta. Americké dvouleté dluhopisy mají zase nejvyšší úrok dokonce od roku 2007.

Nelze však předpokládat, že se trh kryptoměn zcela zhroutí.

Pád bitcoinu jako příležitost

Investoři se zkrátka snaží svá portfolia přeskupovat tak, aby jim inflace vzala co možná nejméně kupní síly. Současnou rapidní inflaci je totiž nesmírně těžké porazit, takže investoři se spokojují alespoň s minimalizací ztráty. Za takové situace se zbavují v prvé řadě rizikových aktiv, jako jsou kryptoměny.

Držíte bitcoin?

Nelze však předpokládat, že se trh kryptoměn zcela zhroutí. Pokles cen kryptoměn nastává totiž z důvodu odlivu jen části investorů. Těch, kteří v kryptoměnách spatřují jen další rizikové aktivum, odpovídající zhruba libovolné technologické akcii.

Investoři, kteří v kryptoměnách vidí možný základ nového, alternativního platebního a transakčního ekosystému, v nich převážně zůstanou. Případně využijí nižších cen k „dokupování ve slevě“.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Bitcoin na Finmagu:

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Kam kráčí nakladatelé? Český knižní trh je v dobré kondici. Nulová DPH na knížky ale cenovky na pultech nejspíš nezmění. Co bude s ušetřenými penězi?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
77
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

BitcoinFedinflaceinvesticeinvestiční univerzitakomentářkryptoměnyMiliardy v pohybuúrokové sazby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo