Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Studená inflační sprcha. Pod 15 procent už se letos nepodíváme

Vít Hradil
Vít Hradil
10. 6. 2022
 5 862

Česká míra inflace v květnu dosáhla hodnoty 16 % meziročně a překonala i ten nejpesimističtější tržní odhad. Zdražování bude i nadále pokračovat, pod 15 procent už se letos inflace asi nedostane.

Studená inflační sprcha. Pod 15 procent už se letos nepodíváme
Česká inflace zůstává nejvyšší od roku 1993. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Inflace oproti dubnovým 14,2 % vykázala další znatelné zrychlení. Konečné číslo nechalo za sebou i nejpesimističtější tržní odhad (15,7 %) a v uctivé vzdálenosti i platnou prognózu České národní banky (ČNB) ve výši 14,9 %.

V meziměsíčním srovnání jsme se namísto vyhlíženého zpomalení dočkali zopakování dubnového výsledku, když ceny poskočily znovu o 1,8 %. Česká inflace zůstává nejvyšší od roku 1993.

Silné zdražování nadále vykazují všechny kategorie, u kterých jsme si na něj v uplynulých měsících byli nuceni zvykat, přičemž u žádné z nich nedochází k viditelnému uklidňování – všechny bez výjimky vykázaly silnější cenovou dynamiku, než o měsíc dříve.

Ve „vedení“ se drží doprava, kde primárně vlivem cen pohonných hmot došlo k meziročnímu nárůstu o 22,6 procenta. Následuje stravování a ubytování (22,2 %), bydlení (21,3 %) a odívání a obuv s 20,8 %.

Největší vítr v peněženkách i nadále způsobuje bydlení, kde se postupně do ceníků propisují dramaticky zdražující energie.

Nejdražší zůstává bydlení

Kromě samotných dramatických meziročních přírůstků je na aktuálních datech varovné hlavně pokračující zesilování na meziměsíční bázi. Nejsilněji se o slovo nyní hlásí potraviny, které oproti dubnu přidaly 3,4 % a stravování a ubytování se třemi procenty.

S přihlédnutím k důležitosti jednotlivých kategorií i nadále největší vítr v peněženkách způsobuje kategorie bydlení, kde se postupně do ceníků propisují dramaticky zdražující energie. Tento oddíl tak do celkové inflace přidal 5,6 procentního bodu. Změna nastala na druhém místě, kde se nově usadily potraviny s příspěvkem 2,7 procentního bodu, čímž odsunuly na třetí místo dopravu (2,4).

Vývoj inflace

Nejnovější data představují pro Česko studenou sprchu, jelikož nejeví naprosto žádné známky ochlazování tempa zdražování, ba právě naopak.

Kromě očekávatelných inflačních tlaků ze směru energetických surovin a pohonných hmot se teprve nyní do popředí zájmu dostávají potraviny, kde je přitom již nyní zaděláno na další zhoršování situace. Na pultech obchodů se totiž teprve nyní propisují nedávná rychlá zdražování zemědělských komodit, které jsou podle dat OSN momentálně v reálném vyjádření nejdražší v historii měření, tedy od 60. let minulého století. V tomto případě tak lze čekat další zesilování inflačních tlaků.

Kromě nákladové inflace přicházející přes komodity ovšem neslábne ani ta poptávková. To jasně dokumentuje zrychlování tempa zdražování v oddílech jako je odívání a obuv či stravování a ubytování.

Teprve během podzimu bychom se měli dočkat oslabení poptávkové inflace, kdy se začne projevovat loňské zvyšování úrokových sazeb

Uklidnění nákupní horečky

Podle našeho odhadu pak můžeme podobné skokové zrychlení inflace očekávat i v červnu, čímž se dostaneme do pásma mezi 17 a 18 procenty. Následně by se inflační statistiky měly mírně uklidnit a spíše stagnovat, což ovšem neznamená, že by zdražování zpomalilo.

InflaceShutterstock

Kdy už to konečně skončí? Rekordní zdražování očima expertů

Dražší potraviny, růst cen bydlení, drahé pohonné hmoty. I když se to před pár měsíci hemžilo slovy o brzkém uklidnění situace, inflační smršť neustává. Zdražuje doslova všechno všem. Je proto na místě ptát se, kdy z tohohle kolotoče vylezeme ven. Přečtěte si, co si myslí experti.

Do dat se pouze začne propisovat postpandemický růst cen z minulého roku, což bude inflaci opticky tlumit čistě v důsledku efektu zvýšené srovnávací základny. Na meziměsíční bázi ovšem bude zdražování pokračovat.

Teprve během podzimu bychom se měli dočkat oslabení poptávkové inflace, kdy se začne projevovat loňské zvyšování úrokových sazeb ze strany České národní banky a českým domácnostem vzhledem k enormnímu růstu výdajů na nezbytné položky – typicky energie – bude klesat kupní síla.

Že by se nákupní horečka měla postupně uklidňovat, ostatně ukazují i klesající indikátory ekonomické nálady mezi Čechy. I přesto podle nás inflace ve zbytku roku již výrazněji neoslabí a zpět pod 15 % se již letos nepodíváme. Tuto hranici pak inflace překoná i v průměru za celý letošní rok.

Stávající bankovní rada má velice pádné argumenty k dalšímu skokovému zvýšení základní sazby.

Další argument ke zvýšení sazeb

Pro ČNB pak aktuální data jasně ukazují potvrzení jejích obav. Kromě nákladové inflace, kterou dokáže centrální banka krotit primárně přes kurzový kanál prostřednictvím posílení české koruny, zůstává enormně silná i strana poptávky, která je nadále ochotná v mnoha případech tolerovat svižné zdražování.

Dostane se letos inflace pod 15 procent?

Stávající bankovní rada tak má velice pádné argumenty k dalšímu skokovému zvýšení základní sazby. Podle našeho názoru tak lze od červnového zasedání čekat posun základní sazby minimálně na sedm procent, ovšem nelze vyloučit ani pohyb výraznější. Obzvláště pak s ohledem na obměnu v bankovní radě.

Nastávající guvernér Aleš Michl totiž veřejně deklaroval úmysl sazby od srpna ponechat beze změny, což by mohlo nynější radní motivovat k tomu, aby je dostali na úroveň, která již bude mít dostatečně tlumící efekt.

Kam dál? Inflace na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
15
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Vít Hradil

Vít Hradil

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Dříve pracoval například v Raiffeisenbank, kde zastával pozici makroekonomického analytika. Vystudoval podnikovou ekonomiku na Technické univerzitě v Liberci a poté ekonomii... Více

Související témata

ČNBekonomikainflacekomentářspotřebitelské ceny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo