Do čeho nyní (ne)investovat? Inflace mění zažitá pravidla

Petr Cimala
Petr Cimala
14. 6. 2022
 27 240

Nastavovat si v současnosti investiční portfolio není vůbec jednoduché. Rekordní inflace trápí už i největší flegmatiky a záchrana se hledá hůř než jindy. Co nezkomplikoval covid, dokonává válka na Ukrajině. Vzhledem k růstu cen a vysoké inflaci nedává smysl nechat úspory jen tak ležet. Nehrozí ale těm, kdo se rozhodnou investovat, ještě větší pád?

Do čeho nyní (ne)investovat? Inflace mění zažitá pravidla
Na dluhopisech se dá díky rostoucím sazbám poměrně dobře vydělat (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Je třeba si říct, že i pro největší odborníky je predikce dalšího vývoje obtížná. Pravidla, která roky fungovala, se vlivem nepředvídatelných událostí mění.

Pár základních principů nicméně zůstává:

  • Když už se člověk rozhodne investovat, musí počítat s určitou mírou rizika
  • Kdo chce riziko zmírnit, měl by své investice diverzifikovat. Základ tedy je nesázet vše na jedinou kartu, ale takzvaně rozehrát víc partií

Převažují ale někde „pro“ nad „proti“?

Nejčastěji investoři rozdělují své finance mezi akcie, dluhopisy, a krátkodobé investiční nástroje. Nadto tu máme ještě nemovitosti nebo kryptoměny.

Investování do nemovitostí je nesmírně nákladné a jen málokdo má k němu dostatečné prostředky.

Investice „na dlouho“

Vezmeme-li to odzadu, fenomén posledních let – kryptoměny – aktuálně zažívají jeden z největších pádů, ale do investičního portfolia určitě patří. Je to ovšem je asymetrická sázka.

Pro odvážnější investory může být proklamovaný pád impulzem k nákupu, nicméně volatilita kryptoměn je natolik vysoká a situace je teď natolik nepředvídatelná, že bych zvážil investovat do nich skutečně jen takový obnos, u kterého ustojím, pokud o velkou část přijdu. Jen dlouhý horizont může být předpokladem výdělku.

Jak na horské dráze: Aktuální kurz bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Nemovitosti spadají do oblasti dlouhodobých investic. Ačkoli je v současnosti jejich cena na historickém maximu, z trendu uplynulých desetiletí se dá usuzovat, že i v budoucnu jejich hodnota bude stoupat. Vše je ale v područí úrokových sazeb, kdy vysoké sazby spíše ceny brzdí, stejně jako aktuální šíře nabídky a dostupnosti nemovitostí.

Naplno se investice a její zhodnocení může projevit s odstupem deseti nebo dvaceti let, a ne každý chce čekat tak dlouho. Navíc je investování do nemovitostí nesmírně nákladné a jen málokdo má k němu dostatečné prostředky.

Mnohem dostupnější jsou tedy investice do akcií a dluhopisů. Akcie nyní zažívají jízdu po horské dráze a jen těžko se odhaduje, která odvětví odolají důsledkům současné krize. To jednoznačně ukazuje na rozkolísanost trhu. Celosvětová ekonomika totiž čelí efektu sněhové koule, takže jakmile je zasaženo jedno odvětví, krize nezadržitelně prostupuje i do dalších dodavatelských a odběratelských oborů.

Aktuální inflace sice dluhopisové výnosy převyšuje, i tak ale ochrání finance před ztrátou jejich hodnoty.

Dluhopisy na vzestupu

I dynamičtí investoři, jejichž portfolio se dosud opíralo právě o akcie, teď proto vyhledávají další nástroje, které by jim současnou turbulentní dobu pomohly přestát. V mnohem větší míře se tak uchylují k investicím do dluhopisů, jež v minulosti bývaly doménou především konzervativních investorů.

Prověřujete si dluhopisy?

Obzvlášť u firemních dluhopisů inflace vyhnala úrokové výnosy nebývale vysoko, tudíž jejich nákup patří k výhodným investicím. Aktuální inflace sice dluhopisové výnosy převyšuje, i tak ale dobře zvolené dluhopisy ochrání finance před ztrátou jejich hodnoty efektivněji než jiné investiční nástroje.

Navíc, až se inflace v následujících letech vrátí k normálnějším hodnotám, úroková sazba dluhopisů zůstane zafixovaná. Jejich držitel tak v plné míře bude z dané investice profitovat.

Klíčové ovšem je nakupovat dluhopisy pouze tam, kde se emitenti důkladně prověřují, kde jsou dohledatelné údaje o jejich ekonomické kondici, případně kde je emise v plné míře zajištěna majetkem emitenta.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost Dluhopisomat.cz generálním partnerem. Investice do dluhopisů je vždy spojena s rizikem ztráty investovaných prostředků a rizikem nedosažení zisku.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Dluhopisy na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
-14
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Petr Cimala

Petr Cimala

Ekonom a zkušený investor. V průběhu let aktivně investoval na světových trzích, věnoval se různým podnikatelským projektům i novým trendům digitálních měn. Nyní se jako partner investiční skupiny CFG... Více

Související témata

DluhopisomatdluhopisyinvesticeKdo hýbe miliardamikomentářMiliardy v pohybu

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo