Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Alkohol jako investice? I na láhvi či sudu lze vydělat jmění

Michael  Durčák
Michael Durčák
21. 6. 2022
 8 543

I dobré víno či tvrdý alkohol mohou představovat zajímavý doplněk investičního portfolia. Ať už je řeč o sudu dobré whisky, nebo třeba limitovanou edici jiné lihoviny. Výhodou je, že když tahle investice nevyjde, hořkou prohru si lze i tak náležitě vychutnat.

Alkohol jako investice? I na láhvi či sudu lze vydělat jmění
Alkohol není jenom zlý pán, ale i dobrý sluha. Stačí do něj umět investovat (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Hned na začátek si řekněme, že investování do alkoholu není o výletu do nejbližšího supermarketu a nákupu pár flašek lepších rumů či lahví vína. Tady ceněné flašky či sudy rozhodně nenajdete. Naopak hledejte takové lahve, které se v jen tak v obchodě sehnat nedají.

Dobré je vědět i to, že drtivá většina investic do alkoholu se týká whisky. Konkrétně single malt skotské, nebo stejného typu alkoholu pocházejícího z Japonska či Irska. Populární, ale ne tak časté, jsou i investice do koňaků, ginů či rumů. A samozřejmě do vína.

Kdo holduje „tvrdýmu“? Sousedi nás válcují...

Důležité je vybrat si okolkovaný alkohol, a to velmi pečlivě. Ideální je sáhnout třeba po limitovaných či prémiových edicích. A počítat s tím, že je to investice na dlouhé roky, nebo klidně i desítky let. Ona whisky v sudu ostatně taky nezraje jen dvanáct měsíců.

S ohledem na výše uvedené asi nepřekvapí, že investiční alkohol jde v rámci své ceny klidně do výše několika desítek tisíc korun za lahev. Ostatně rekordmany si můžete prohlédnout v boxu níže. Kdo však tyhle základní poučky dodrží, může se těšit na poměrně hezké zhodnocení v řádu několika desítek procent. Například web SpiritRadar růst ceny jednotlivých lahví detailně sleduje.

Koupit si lze investiční sud whisky, minimálně vyjde na padesát pět tisíc a zhodnocovat se bude nejméně tři roky.

Investice do whisky

Jak investovat do whisky, detailně popsal už v roce 2020 například americký magazín Forbes. V kostce se však nejedná o nic zase tak moc převratného: musíte si udělat průzkum trhu, pochopit, jak funguje (a to včetně speciálních aukcí, na kterých se cenný alkohol prodává), identifikovat vhodné obchodní příležitosti a stanovit si cíl. A občas se taky smířit s tím, že to prostě nevyšlo.

Lihové akcie

V textu se věnujeme především nákupu fyzických lahví alkoholu coby investice, ale zajímavé „lihové akcie“ můžete nakoupit i na světových burzách. Tady jsou příklady (nikoliv investiční doporučení) několika z nich, pokud už se rozhodnete do lihového byznysu investovat:

Rémy Cointreau (RCO.PA)
Francouzská rodinná firma Rémy Cointreau vyrábí celou řadu lihovin, z nichž český konzument bude znát především koňak Remy Martin. Sídlí přímo v oblasti Champagne a i proto před nedávnem tak koupila společnost J. de Telmont, která vyrábí šampaňské.

Boston Beer Company (NYSE: SAM)
Jak už název napovídá, firma sídlí ve městě Boston ve státě Massachusetts. Jejich nejznámější značkou je pivo Samuel Adams. V posledních letech se však zaměřuje vzhledem k měnící se chuti Američanů na řemeslně vyráběná piva a seltzery.

Brown Forman Corporation (NYSE: BF.B, BF.A)
I když jste o téhle firmě zřejmě nikdy neslyšeli, pravděpodobně znáte její produkty. Působí totiž ve více než 170 zemích světa a do její stáje patří třeba Jack Daniels nebo vodka Finlandia. Firma se také ráda chlubí tím, že poslední tři dekády svým investorům rok co rok zvyšuje dividendy.

Whisky investoři preferují především proto, že na rozdíl třeba od vína je mnohem jednodušší ji skladovat. Stačí vlastně flašku schovat do skříně a čekat, až se zhodnotí. Ty nejcennější lahve přitom pocházejí z některé z už dávno zaniklých palíren. Cennější než jednotlivé lahve jsou pak celé kolekce.

Koho ale neláká myšlenka nechávat finančně zrát jednotlivé lahve někde ve skříni s oblečením, lze si koupit třeba i celý sud whisky. Ve Spojených státech takovou službu nabízí Jack Daniels, V Česku pak investiční sudy nabízí palírna Trebitsch.

Zde si lze koupit investiční sud whisky o objemu od třiceti až po dvě stě dvacet litrů. Minimálně taková investice vyjde na padesát pět tisíc a v průměru se bude zhodnocovat minimálně tři roky. Výhodou je, že palírna whisky na Vysočině pomůže sud vybrat, uskladní ho a pokud snad investor sám nechce, pomůže vyřešit i prodej: za určitých podmínek ho zpětně sama vykoupí.

V případě USA je o takzvané single barrel whisky s jedinečnou chutí zájem nejen mezi investory, ale například i mezi americkými vojáky vracejícími se ze zahraniční mise. V praxi to funguje tak, že si celá jednotka koupí sud, který pak postupně vypijí při vzpomínání na společné válečné zážitky.

Kupte pár lahví skotské nebo vína svým ratolestem třeba k nástupu do školy a zajistíte jim tím pohodlné stáří.

Investice do vína

V případě vín, což je sama o sobě kategorie alkoholu vyžadující speciální zacházení, je čistě na investorovi, zda vsadí na určitý ročník, oblast nebo na něco jiného. Zde je však třeba se především naučit najít i ten správný moment, kdy lahve dosáhnou nejvyšší hodnoty, a s prodejem příliš neotálet.

Nechat výběr vhodných lahví lze i na někom jiném. Umožňují to především speciální investiční fondy, které fungují i v Česku. Například investiční fond Wine Managment, který se zaměřuje na francouzská vína především z vyhlášené oblasti Bordeaux. Ta tvoří přes 85 % jeho portfolia. Vedle toho se zaměřuje i na investice do whisky, kdy 90 % fondu tvoří lahve ze Skotska a Japonska.

Nejdražší flašky světa

Nun’s Island, Galway Distillery, 20-Year-Old Pure Pot Still Whiskey

Když jsme mluvili o tom, že je ideální najít láhev z palírny, která už nefunguje, právě výše zmíněný destilát je tím dobrým příkladem. Palírna v irském městě Galway zavřela už v roce 1908, ale minimálně několik lahví tamní dvacetileté irské whiskey se dochovalo. Jejich cena se odhaduje na dvě stě tisíc dolarů a jsou tak vzácné i kvůli tomu, že nikdo neví, kolik jich ještě zbylo.

Dalmore 62

Další Whisky s podobnou cenovkou, jejíž cenu vyhnal výrobce nahoru zcela záměrně. Vyrobil jich jen dvanáct kusů s tím, že poslední volná láhev se prodala už v roce 2011 na letišti v Singapuru za 125 tisíc liber do rukou čínského byznysmena. Na svého kupce čekala za sklem půl roku.

Diva Vodka

Nejdražší vodka na světě vás pak vyjde na rovný jeden milion dolarů. Nejde tak ani o lihovinu samotnou, jako spíš o láhev. Údajně se pálenka sice filtruje přes diamanty, ale klíčové je, že ve středu každé lahve najdete osmačtyřicet drahokamů. A kromě diamantů tak k vodce dostanete zirkon, topaz, citrín a další krystaly. Je tohle ještě vůbec alkohol, nebo spíše šperk?

Tenhle konkrétní fond se chlubí, že jen za poslední čtvrtletí hodnota jeho aktiv vzrostla o 4,17 % a za poslední víc než tři roky dokonce o necelých čtyřicet procent. Zároveň však upozorňuje, že se v případě vína jde o investici na dekádu až dvě, u whisky dokonce až na půl století.

Kupte tak pár lahví skotské nebo vína svým ratolestem třeba k nástupu do školy a zajistíte jim tím pohodlné stáří. Drobným problémem však je, že minimální vstupní investice je od jednoho milionu korun.

Pít jako Dán? Spíš jako Estonec...

V anglosaských zemích funguje v případě vína investiční platforma Vinovest. Zde lze investovat už od částky jednoho tisíce dolarů (asi 23 tisíc Kč). Sama platforma vybuduje v průběhu několika týdnů vhodné portfolio a za poplatek zajistí skladování investičního alkoholu i jeho pojištění.

Kdo si to chce aspoň zkusit, nemusí hned cpát vyšší desítky tisíc do lahví archivního vína či sudů ceněné whisky...

Když to nevyjde, nevadí

Stejně jako u jakéhokoli jiného aktiva i u investic do alkoholu platí, že je třeba najít vhodnou chvíli k prodeji. Ukázalo se to například během pandemie koronaviru, kdy bylo sice okno příležitosti výhodně prodat investiční lahve krátké, nicméně poptávka rostla. Obecně platí, že v případě recese roste konzumace alkoholu, což zvyšuje poptávku i po luxusních investičních lahvích.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Možnost investic do alkoholu se přitom nabízí i drobnějším investorům. Kdo si to chce aspoň zkusit, nemusí hned cpát vyšší desítky tisíc do lahví archivního vína či sudů ceněné whisky, ale stačí nižší tisíce korun investované třeba do limitovaných edicí OMFG ginu z lihovaru Žufánek. Ty aktuální jsou sice už vyprodané, ale v příštím roce zcela jistě přijdou další.

Investujete do alkoholu?

Limitované edice alkoholu, který roste na ceně (a navíc dobře chutná s tonikem) vyrábí i brněnská palírna Little Urban Distillery. Aktuálně nabízí likér s chutí větrníku z pražské cukrárny Myšák. Jistou příležitost aktuálně nabízí i nákup vybraných ruských vodek, jelikož se z nich může v Evropě stát vzhledem k válce na Ukrajině brzy nedostatkové zboží.

Pak už je čistě na investorovi, kdy se rozhodne alkohol prodat. Vhodné k tomu jsou speciální aukční portály, příkladem může být portál Alkohol.cz, kde podobné aukce probíhají. A i pokud snad investor usoudí, že sáhl vedle, není třeba zoufat: vždycky můžete daný alkohol vypít, a to i v případě zmíněných fondů, které vám vybrané lahve na přání dovezou.

To s akciemi udělat nejde.

Když chcete investici vypít

Pokud vás už nebaví zhodnocování vašeho lihového portfolia a dostanete třeba chuť na víno starší než vaše prababička, je k tomu nutné mít speciální náčiní. U starých vín se nevytahuje korek, ale speciálními kleštěmi se odřízne vrchní část hrdla láhve.

A jak chutná třeba takové století a půl staré portské víno? Odpověď, stejně jako podrobný návod na otevírání archivní lahve najdete ve videu.

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
22
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michael  Durčák

Michael Durčák

Má rád fotbal a kočky. Kromě Finmagu píše pro magazín Reportér nebo komentáře o dění v USA pro Seznam Zprávy. Zároveň je redaktorem videoherního časopisu Score.

Související témata

alkoholinvesticeinvestiční univerzitaMiliardy v pohybuvíno
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo