Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pád bitcoinu očima expertů. Je čas utéct, nebo naopak držet?

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
3. 6. 2022
 50 131

Bitcoin se po strmém pádu z loňských maxim usadil na hranici 30 tisíc dolarů, tedy zhruba 690 tisíc korun, kolem které už několik týdnů osciluje. Je to snad předzvěst dalších propadů a impuls k prodeji, nebo naopak příležitost levně nakoupit a svézt se na příští vlně růstu? Zeptali jsme se za vás expertů.

Pád bitcoinu očima expertů. Je čas utéct, nebo naopak držet?
Už tři týdny se bitcoin pohybuje pod hranicí 30 tisíc dolarů. / Zdroj: Shutterstock

Ještě před pár měsíci byla za dno hodnoty bitcoinu považována hranice 30 tisíc dolarů (693 tisíc korun). Její prolomení predikovali někteří experti, když jsme se na vývoj bitcoinu ptali naposledy. Jaká je dnešní realita? Už tři týdny se největší kryptoměna pohybuje právě kolem této hranice, častěji pak pod ní.

Co za tím stojí? Jako hlavní důvod bývá uváděn propad akciových trhů ve Spojených státech, kde oslabovaly zejména akcie technologických firem, na které je hodnota bitcoinu tradičně silně navázaná. Při podobných poklesech totiž investoři většinou odprodávají riziková aktiva, tedy včetně bitcoinu a dalších kryptoměn.

Negativní efekt na hodnotu rizikových aktiv pak přináší i zvyšování úrokových sazeb, v nichž pokračuje americká centrální banka Fed. Do současného propadu bitcoinu se podle některých odborníků propisuje i nejistota kolem války na Ukrajině a přetrvávající narušení dodavatelských řetězců.

Bitcoin
Shutterstock

Chceme, aby lidé bitcoinem platili, říká majitel kryptosměnárny

Kdo může říct, že jsou kryptoměny v kurzu? Pavel Niedoba. A může říct i v jakém kurzu. Před devíti lety založil nejstarší českou kryptosměnárnu Simplecoin. Krypto je podle něj na křižovatce. Válka na Ukrajině mu může dát impulz k rozvoji, ale taky mu zatopit.

A ještě jeden problém pro bitcoin a kryptotrh obecně: stále silnější hlasy volající po regulaci. Koncem května se vůči kryptoměnám tvrdě vymezila prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová. „Nemají žádnou hodnotu, nejsou na ničem založené, neexistuje žádné podkladové aktivum, které by fungovalo jako záchranná kotva,“ uvedla. Podle ní existuje reálné hrozba, že někteří lidé neodhadnou míru rizika a přijdou o všechny své úspory. Jako řešení vidí právě regulaci kryptoměn.

Podle údajů společnosti Glassnode, která se zabývá zpracováním dat z blockchainu, se dokonce 40 procent držitelů bitcoinu pohybuje ve ztrátě. A to s touto informací přišla teprve na začátku velkého květnového propadu bitcoinu. Reálné číslo bude v současnosti tedy ještě vyšší.

Pak je tu ale ještě druhý pohled: akciové trhy v USA opět zpevní, bitcoin znovu nabere sílu a už za pár měsíců může klidně atakovat své maximum a dostat se přes 70 tisíc dolarů (přes 1,6 milionu korun).

Mají tedy za aktuální situace (nejistota kolem války, zvyšování sazeb Fedu, spekulace ohledně regulace kryptoměn) riziková aktiva typu bitcoinu smysl? Stoupne snad někdy hodnota bitcoinu k novému rekordu? A je tedy čas nakupovat, nebo se mám krypta raději zbavit, dokud to jde?

Vít Hradil

Vít Hradil

hlavní ekonom Cyrrus

Souhlasíte s názorem?

-
-36
+

Pokud je záměrem střadatele držet bitcoin dlouhodobě, tedy po dobu pěti a více let, pak si musí sám pro sebe odpovědět na otázku, zda skutečně věří v nadcházející revoluci v globálním finančním systému. Bitcoin je s námi od roku 2008 a finanční revoluci dosud nezpůsobil. Zda jí jednoduše není schopen, či k tomu jen zatím neměl dostatek času, je předmětem vášnivých debat i mezi nejpovolanějšími odborníky, včetně držitelů Nobelovy ceny za ekonomii.

Pokud tedy někdo má pocit, že po zhlédnutí několika videí na Youtube „je mu to jasné“, buďto se šeredně plete, nebo by se měl urychleně o Nobelovu cenu sám přihlásit. Patrně nejlepší strategií tedy je si o tématu nasbírat co nejvíce informací a následně bitcoinu uvěřit, či nikoliv, s vědomím, že pravděpodobnost úspěchu je velice podobná hodu mincí.

Odlišná situace nastává v případě krátkodobé spekulace, protože zde na úspěchu bitcoinu jako měny prakticky nezáleží. Bitcoin si už nyní vybudoval pověst aktiva, na kterém lze bezpracně a rychle zbohatnout ve stonásobcích. Zároveň má i auru jakéhosi exkluzivního prozření vyvolených, kterým se jeho podporovatelé odlišují od starého a zavrženíhodného světa „nevěřících“. Oba tyto fenomény jsou a budou pro lidskou psychiku neodolatelně lákavé a bitcoin tak zřejmě ještě čekají další jízdy směrem nahoru, ať se již nakonec ukáže být k něčemu reálně užitečný, či nikoliv. Troufám si tak hádat, že příležitosti k prodeji za ceny vyšší, než jsou ty aktuální, ještě případný spekulant mít bude.

Josef Tětek

Josef Tětek

ekonom, ambasador hardwarové peněženky Trezor

Souhlasíte s názorem?

-
+262
+

Bitcoin má smysl vždy, jelikož hlavní přidanou hodnotou bitcoinu není spekulace na krátkodobé cenové pohyby, nýbrž možnost spořit si do peněz, které stát nemůže ovlivnit aktivistickou měnovou politikou. Bitcoinu nikdy nebude více než 21 milionů; kolik bude korun, dolarů, eur? Limitně nekonečno. Státní peníze nemůžou být z podstaty nastavených incentiv jiné, než trvale inflační. Bitcoin naopak vytvoří předdefinované množství peněžních jednotek, a poté již bude jeho peněžní zásoba fixní.

Podle mého názoru není bitcoin rizikový; bitcoin je konzervativní. Rizikové je držet peníze a aktiva, jejichž hodnota se do značné míry odvíjí od rozhodnutí několika privilegovaných jedinců. Ano, bitcoin je volatilní a potenciálně rizikový pro spekulanty a denní obchodníky. Obchodovat s bitcoinem je však jako hrát kuličky s diamanty – může to být velká adrenalinová zábava, ale je to také velmi hloupé. Při konzervativním přístupu – držení vlastních klíčů v hardwarové peněžence a pravidelném ukládání hodnoty – se z bitcoinu stává vlastně velmi nudná záležitost; a nuda je v kontextu peněz vítanou vlastností.

Doporučuji nicméně ignorovat krypto jako kategorii a zaměřit se pouze na bitcoin. Dlouhodobě všechny altcoiny vůči bitcoinu padají (zkontrolujte si cenové grafy altcoinů vyjádřené v bitcoinu) a často se jedná o silně centralizované projekty, které tudíž nepřinášejí oproti státním penězům nic nového.

Jaroslav Šura

Jaroslav Šura

investor

Souhlasíte s názorem?

-
+84
+

Bitcoin je bezesporu rizikovější aktivum, míněno zejména z hlediska velké cenové nestability. Poslední dobou koreloval s malými technologickými společnostmi, které rovněž prošly silnou korekcí. Bitcoin přecitlivěle reaguje na rozličná makrodata a jiné informace z kapitálového trhu, často rychleji než samotné akcie.

Umím si představit jeho výraznější pokles, přestože jsem si téměř jistý, že je jen otázkou času, kdy uvidíme nové cenové rekordy. Nepředpokládám ale, že to bude letos. Určitým rizikem může být „zapáčenost“ některých velkých firem, které by musely při výraznějším poklesu ceny bitcoin vyprodávat a tím dále demolovat cenu.

Jedno je ale zřejmé, bitcoin s námi zůstane, ať se to někomu líbí, nebo ne. I proto se mi líbí teze omladiny, že bitcoin je jakési moderní zlato, tedy myšleno nikoli z hlediska uchovatele hodnoty (to ostatně nesplňuje ani to zlato), ale hlavně kvůli snadné přenositelnosti.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Trinity Bank

Souhlasíte s názorem?

-
+201
+

Bitcoin je nejlepší nakupovat postupně, po „špetkách“. Vždy částečku bitcoinu každý měsíc. Jiné kryptoměny, třeba Luna, jsou pak doslova kasinem. Bitcoin, ether, případně několik dalších ale ne, díky síťovému efektu a šíři přijetí, jehož se jim globálně dostalo.

Tyty kryptoměny je tedy rozumné nakupovat bez ohledu na to, zda je válka, bez ohledu na to, zda úroky rostou, či ne. Ale vždy jen tak, aby na všechno krypto, které daný investor má, šla dlouhodobě částka odpovídající maximálně zhruba pěti procentům jeho či jejích investic. Když se dané krypto totálně zhroutí, pět procent portfolia lze oželet bez výraznější újmy na životní úrovni. Naopak, byla by škoda zůstat zcela mimo krypto. Jedno z největších rizik současného investování představuje stav, kdy člověk nemá v kryptu ani korunu investic. Krypto má stále potenciál, stále se rozvíjí, a to i technologicky, včetně bitcoinu.

Navíc, státy a centrální banky se v příštích letech pokusí nastolit monetární nevolnictví – třeba v podobě digitálního eura. V rámci tohoto novodobého nevolnictví se budou snažit o úplné zrušení hotovosti. Lidem budou věšet bulíky na nos, že když je tady digitální euro, není třeba eurové hotovosti. Jakmile vytěsní hotovost, budou moci provést „měnovou reformu“ spočívající v obřím zdanění úspor lidí skrze nastavení extrémně vysoké záporné úrokové míry. Bitcoin a některé jiné decentralizované krypto pak může být jedním z mála způsobů, jak se takto centrálními bankami a státy nenechat okrást.

Vývoj kurzu hlavní kryptoměny bitcoin

Zdroj: peníze.cz
Soňa Parke

Soňa Parke

zakladatelka iniciativy Holky v kryptu

Souhlasíte s názorem?

-
+123
+

Lidé, kteří se krypta chtěli zbavit, už se ho zbavili. Velkou paniku už má retail za sebou. Nakupují chytří a ti, co si to můžou dovolit. Což není většinová populace. Kdo nemá na nájem, nebude nakupovat bitcoin.

Jsme evolučně nastavení chápat svět „tady a teď“. Takže je pro nás těžké zůstat v zenu, zatímco naše portfolio teče. A co si budem, tečeme, i když držíme koruny na účtu.

Dlouhodobě je bitcoin ta lepší varianta. Krátkodobě se můžeme bavit, jak dlouho ho budeme nazývat rizikovým aktivem. Jeho silná korelace s Nasdaqem má někde svůj konec, fundamentálně k sobě mají pekelně daleko.

Martin Mašát

Martin Mašát

investiční stratég finanční skupiny Partners

Souhlasíte s názorem?

-
-395
+

Bitcoin má samozřejmě smysl, a to pro lidi, kteří potřebují skrývat své přesuny peněz. Ať už kvůli nelegálnímu pozadí, či proto, aby byly jejich převody „nevysledovatelné“.

Udržovat v něm peníze jako v investičním aktivu nemá smysl vůbec. Nejenže je jeho hodnota založená pouze a jen na víře, že někdo další tuto virtuální komoditu koupí a fundamentálně je tedy nulová, proti hovoří i extrémní volatilita, kdy se cena může změnit ze dne na den o desítky procent. Nedávný krach takzvaného stablecoinu Terra leccos o světě virtuálních měn napovídá.

Bitcoin a ani jiné virtuální měny proto stále nepovažuji za investiční aktivum. Na druhou stranu, pokud si chcete se svými penězi hrát, tak bitcoin je ideální kasino.

Alena Šafrová Drášilová

Alena Šafrová Drášilová

autorka knih Základy úspěšného podnikání, lektorka a odborná asistentka na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity

Souhlasíte s názorem?

-
+36
+

I když se nám různí zaručení „znalci“ průběžně snaží namluvit, že se jedná o skvělou investici, jsou kryptoměny stále velmi rizikové a dlouhodobě podléhají obrovským výkyvům. A jako k takovým je třeba k nim přistupovat. Nevkládat do nich celé úspory a nezbláznit se z každého chvilkového poklesu a růstu. Rizikové investice se vyznačují tím, že by do nich měl člověk vložit částku, se kterou je v krajním případě ochoten se definitivně rozloučit, měl by mít jasně nastavenou strategii a tu pak neměnit.

Jak se bude v kontextu rozkolísané světové ekonomiky a informací o zákazu nebo regulaci kryproměn v různých zemích jejich cena vyvíjet, je otázka z kategorie „věštění z křišťálové koule“. Právě proto, že jsou kryptoměny díky své vnitřní konstrukci velmi citlivé na jakékoliv vnější vlivy. Vlastníte kryptoměny? Pak je dobré si udělat jasno v ochotě nadále nést s nimi spojené riziko, posoudit aktuální výši zisku nebo ztráty a stanovit budoucí strategii. Máte peníze na investování? Kryptoměny mohou tvořit malou část portfolia, protože jsou aktuálně relativně levnější než v dobách svého maxima, ale nikdo dnes s určitostí neodhadne, jestli se vývoj obrátí zpět k růstu a případně kdy.

A pokud máte peníze „na hraní“ a baví vás adrenalin spojený s rizikovými spekulativními investicemi, pak nezbývá než popřát příjemnou zábavu.

Emil Adámek

Emil Adámek

ekonom, akademický pracovník se zaměřením na měnovou politiku

Souhlasíte s názorem?

-
+66
+

Cena bitcoinu je v současné době prakticky nejnižší za posledních dvanáct měsíců. Ještě na začátku roku analytici odhadovali, že by letos mohla překonat hranici 100 tisíc dolarů. Predikovat krátkodobý vývoj bitcoinu a dalších kryptoměn je velice problematické. Osobně však vidím velký prostor pro nákup, pokud chce někdo bitcoin držet delší dobu (minimálně v horizontu několika let).

Navíc se dá očekávat, že současná vysoká inflace bude motivovat investory ke koupi rizikovějších aktiv, včetně kryptoměn. To by mohlo vést k růstu jejich ceny. Je však třeba si uvědomit, že kryptoměny jsou obecně velice volatilní a představují tak rizikovou investicí. Je tedy třeba k nim takto přistupovat.

Není asi rozumné za ně utrácet celoživotní úspory. Mohou však být dobrou alternativou pro rizikovou část investičního portfolia a jedním ze způsobů, jak ochránit své úspory před vysokou inflací.

Petr Sanetrník

Petr Sanetrník

expert Crypviz Asset Management na blockchain, kryptoměny a decentralizované finance

Souhlasíte s názorem?

-
+69
+

Osobně si myslím, že bitcoin a další kryptoměny dávají aktuálně velký smysl a každý investor by se měl v této kategorii minimálně základně vzdělat, i když jde o rizikovější investici. Díky vysoké inflaci vyvolává celková situace veřejné otázky, proč je vůbec možné nekontrolovatelně tisknout peníze a proč nejsou nějaká jasná pravidla, která by vysoké inflaci předešla.

Kdo má nejlepší predikci?

Všechny tyto otázky na fundamentální úrovni řeší bitcoin – decentralizovaná měna, kterou neovládá centralizovaná skupina a všechna pravidla jsou předem definovaná v síti, například celkový počet bitcoinů a rychlost uvolňování do oběhu. Když k tomu přidáme další inovace v rámci kryptoměn, jako jsou například decentralizované finance, NFT nebo gaming, celý segment kryptoměn je z fundamentálního hlediska investora velmi atraktivní.

Aktuální poklesy na trzích jsou jen součástí vypjaté doby a každý zkušený investor ví, že v dobách největšího strachu je potřeba nakupovat a naopak v dobách největšího optimismu prodávat. V rámci dlouhodobého horizontu lze tedy pravděpodobně očekávat další růst cen na nová maxima celého segmentu kryptoměn.

Jakékoliv další regulace osobně vnímám pozitivně, protože celkově to bude posouvat celý segment kryptoměn do důvěryhodného prostředí. Kdyby státy kryptoměny odmítaly, vydaly by spíše koordinované zákazy a jakékoliv operace s kryptoměnami by byly nelegální – regulace je tedy vždy lepší než zákaz.

Kam dál? Bitcoin na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
61
+

Sdílejte

Diskutujte (25)

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

anketaBitcoinkryptoměnykurzy měnočima expertů
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo