Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diverzifikace je klíčem k úspěchu. Jak spravovat investice?

PR článek
PR článek
16. 11. 2021

Podařilo se vám postupně našetřit poměrně zajímavý obnos a nyní máte obavy z toho, že vám životní rezervu znehodnotí inflace? Nebojte se, existují způsoby, jak peníze dlouhodobě ochránit.

Diverzifikace je klíčem k úspěchu. Jak spravovat investice?
Zdroj: Pexels/Felicity Tai

Pamatujte, že výnos roste spolu s rizikem

Peníze zhodnotíte tím, že je investujete do aktiv, která rostou na hodnotě. Takových aktiv je celá řada. Když se řekne investování, většina lidí si vybaví akciové trhy, dluhopisy nebo komodity. Investovat můžete ale prakticky do čehokoliv, u čeho lze očekávat, že budoucí hodnota bude vyšší oproti současné.

Nabízí se tedy například nemovitosti, sběratelské automobily, poštovní známky, umělecká díla nebo také kryptoměny.

Na paměti byste přitom vždy měli mít, že očekávaný výnos jde ruku v ruce s podstupovaným rizikem. Pokud investujete do státních dluhopisů západních demokratických zemí, bude riziko ztráty investice téměř nulové. Jenže v nízkých jednotkách procent se bude pohybovat také úrok tohoto dluhopisu.

Na druhé straně spektra stojí například zmíněné kryptoměny. Jejich hodnota v čase poměrně výrazně kolísá. A tak je zde společně s potenciálem velmi rychlého zhodnocení také riziko značné ztráty v krátkém čase.

Riziko snížíte pomocí diverzifikace

Můžete ale najít aktiva, jejichž rizikovost je vzhledem k potenciálu výnosu poměrně nízká. Taková aktiva dokážete najít buď díky znalostem, nebo můžete své investiční portfolio tzv. diverzifikovat.

Pokud například máte hlubší ekonomické znalosti, dokážete na základně aktuálních makroekonomických ukazatelů předpovídat vývoj trhu rychleji než většina drobných investorů. Díky tomu můžete udělat chytré investice rychleji než zbytek trhu a na svých predikcích vydělat. Hodí se i schopnost analyzovat účetní závěrky veřejně obchodovaných firem nebo pochopit jejich byznys plán.

Diverzifikace je pak realizována nákupem různých aktiv v různém množství tak, aby se docílilo situace, kdy máte v držení různě výkonná a různě riziková aktiva. Část financí tak míří na spořicí účet, část do konzervativních akcií a dluhopisů a zbytek do akcií rizikovějších. Ani krypto burza, na které lze obchodovat kryptoměny, by neměla ve vašem portfoliu s podílem několika jednotek procent chybět. Máte-li přebytečné finance v českých korunách nebo eurech, na Coinmate.io za ně můžete koupit své první kryptoměny.

Kolik do čeho investovat?

Nastavení portfolia se může lišit dle mnoha desítek parametrů. Každý investor je originální a každý má vlastní strategii.

Obecně ale platí, že v konzervativních spořicích produktech byste měli mít jen základní životní rezervu. Dominantní část portfolia by měly tvořit spíše konzervativní produkty, které dlouhodobě nabídnou roční zhodnocení mezi 5 a 10 % p. a. A poslední, relativně menší část majetku může mířit do nejrizikovějších titulů, jako jsou kryptoměny.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo