Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Neuváženou investicí můžete přijít o vše. Jaké jsou nejčastější chyby?

Renata Lichtenegerová
Renata Lichtenegerová
7. 6. 2022
 12 801

Nejprve pandemie, nyní válka na evropském území. Krize střídá krizi, inflace znehodnocuje úspory. O nejčastějších chybách investorů v těžkých časech, ale i o tom, že investice mohou mít smysl i v relativně malém rozsahu, hovoří Petr Golka, analytik společnosti Ronda Invest.

Neuváženou investicí můžete přijít o vše. Jaké jsou nejčastější chyby?
Nejčastější chyby investorů? Panika a emotivní rozhodování (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Co se můžeme naučit z historie o ekonomice a investování v dobách krize?

Velmi zjednodušeně bych řekl, že v turbulentních a krizových dobách, zejména během válečných konfliktů, neexistuje žádný jistý recept na zaručeně úspěšnou investici. Ani ti nejlepší finanční analytici nemůžou predikovat, co vše se dynamicky změní, otočí, nabere nový směr. Dotčené jsou i ekonomiky těch „šťastných“ zemí, jejichž území se konflikt vyhne. Stejně jako těch, které na konci stojí na vítězné straně.

Opakují investoři v souvislosti s válkou na Ukrajině nějaké chyby, které už z historie známe?

Nejčastější chybou je to, že se lidé rozhodují ve strachu, chtějí ochránit své úspory a uvěří právě tomu, že existuje nějaká jedna zaručená investice. Neexistuje. I ve zdravě prosperující společnosti a ekonomice se přirozeně stává, že zanikají dříve úspěšné firmy, zlato či umělecké dílo někdo odcizí či znehodnotí, bitcoin může pohřbít regulace. Platí, že tonoucí se stébla chytá, a tak mnozí vsadí všechny své finance na jednu rádoby bezpečnou kartu. Jenže své investování musíte diverzifikovat, jinak ohromně riskujete. Neuváženou investicí se dá přijít o vše a také se to stává.

Petr Golka

Petr Golka
Ronda Invest
  • analytik a odborný poradce společnosti Ronda Invest
  • vystudoval bankovnictví na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity
  • má 14 let praxe v bankovnictví a financích se zaměřením na risk management a produktový management

A to si lidé neuvědomují?

Lidé, na rozdíl od ekonomiky, mají emoce. Nejistota a strach obecně způsobují zkratkovitá jednání a neuvážená rozhodnutí, což je skvěle vidět třeba na okamžitých vlnách odprodeje padajících akcií. Přitom ekonomika, na rozdíl od lidí, si zachovává chladnou hlavu a funguje kontinuálně na stále stejných principech. Zvýšenou volatilitu v mnoha případech způsobují panikařící investoři. Dalším specifikem konkrétně nás Čechů je fakt, že úroveň finanční gramotnosti je ve společnosti obecně nízká, a tak lidé často dělají esenciální chyby, investují do nedůvěryhodných nabídek nebo naopak neinvestují vůbec.

Zastupujete investiční platformu Ronda Invest, která nabízí možnost investovat do podnikatelských úvěrů a menších developerských projektů. Když porovnáte chování drobných investorů, liší se v něčem jejich reakce na pandemii s reakcí na válku?

Při první vlně covidu došlo k jakémusi zmražení, lidé neřešili primárně finance. Pak se situace naopak obrátila. Oproti tomu v reakci na válku začali investoři hledat nové cesty investování okamžitě. Spíš než odlišnosti jsou tu ale spojitosti – přichází nějaký vnější vliv, který výrazně ovlivňuje evropskou, potažmo celosvětovou ekonomiku, vede k zadlužení států, růstu inflace, a na to každý chytrý člověk chce nějakým smysluplným způsobem reagovat, ochránit i finančně sebe a svou rodinu.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Když bychom si vzali modelový příklad, například manžele, kteří společně vydělají kolem 70 tisíc čistého. Kolik z toho by podle vás měli měsíčně investovat? Existuje pro to nějaká univerzální rada?

Měli byste si udržet zdravé cashflow. Zaplatit všechny své závazky, něco málo mít naspořeno pro nečekané události, a zbytek investovat. Zdravý balanc si musí každý najít sám. Ale investovaná suma by měla být taková, že v případě ztráty nepřinese zásadní omezení životní úrovně. Jestli to je z příjmu 70 000 korun měsíčně pět set, nebo deset tisíc, to už je na každém. Čím více a lépe investujete, tím rozdílnější bude vaše finanční situace za několik let.

Proč investovat právě přes vaši platformu?

Nadpoloviční většina Čechů vnímá nemovitost jako konzervativní a stabilní investici, s Rondou k ní ale nepotřebujete miliony, máte možnost investovat se ziskem i drobné částky, třeba jen tisícovku měsíčně. Všechny developerské projekty, do kterých lze s námi investovat, jsou s dostatečnou rezervou zajištěné zástavním právem k nemovitosti. Výnosy vyplácíme měsíčně. A když už jsme u nich, nejlepší úročení v bankách se pohybuje kolem tří až čtyř procent, v Ronda Invest je to kolem sedmi i osmi procent ročního výnosu. Plus jsme nově spustili bonus k první investici až tisíc korun, se kterým můžete reálně dosáhnout výnosu až 11,5 % p. a.

RONDA INVEST

Ronda Invest
Ronda Invest

Platforma RONDA INVEST nabízí klientům možnost investovat do podnikatelských úvěrů zajištěných nemovitostí. Roční zhodnocení se pohybuje mezi 4,5 až 8 %. Délka investice je na jeden až pět let. Každý investor má vlastní účet a grafický přehled svých investic.

Opravdu může mít smysl investovat pár stovek měsíčně?

Má to velký smysl. Představte si situaci, kdy zainvestujete jednorázově dvacet tisíc korun a pak každý měsíc nižší částku, například tisícovku. S výnosem osm procent ročně se za dvacet pět let dostanete s bonusem a reinvestováním na celkovou částku přes 1 105 000 korun. Příklad pro srovnání: když budete stejnou částku, tedy dvacet tisíc korun jednorázově a pak pravidelně tisíc korun měsíčně, spořit do šuplíku, po dvaceti pěti letech budete mít 320 000, tedy méně než třetinu toho, co byste mohli získat s dobře investovanými penězi.

Na druhou stranu říkáte, že žádná investice není jistá. Není i český trh s nemovitostmi nafouknutá bublina? Jaká jsou rizika?

Přesně tak, investice bez rizika zkrátka neexistuje. Zároveň platí, že risk je zisk – jen se musí riskovat rozumně. A informovaně. Co se týká vývoje cen nemovitostí, pádivý růst posledních let by měl vzhledem k okolnostem zpomalit. Ale dlouhodobě se jedná o stabilní úschovnu peněžní hodnoty. Lidé vždy budou potřebovat mít kde bydlet, pracovat a nakupovat, ta poptávka nezmizí. V extrémních scénářích jdou budovy vybombardovat a obsadit nepřátelským státem, nebo krátkodobě může být jejich hodnota devalvovaná recesí. Takové extrémní scénáře ale musíme věřit, že nepřijdou, a musíme uvažovat v dlouhodobém horizontu.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost RONDA INVEST hlavním partnerem.

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
22
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Renata Lichtenegerová

Renata Lichtenegerová

Studovala VOŠP v Praze. Sedm let byla redaktorkou podnikatelského týdeníku Profit. Poté se její hlavní pracovní náplň přesunula k přebalovacímu pultu, odkud ale příležitostně psala například pro měsíčník... Více

Související témata

diverzifikaceinvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohyburizikoRonda investrozhovor
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo