Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vyplatí se teď dluhopisové fondy? Rostoucí výnosy očima expertů

Jiří Hovorka
Jiří Hovorka
29. 7. 2022
 15 444

Výnosy u státních dluhopisů rostou s úrokovými sazbami. Lidé si na ně mohou sáhnout přes investici do dluhopisových fondů. Vyplatí se ale? Lze s nimi porážet inflaci? A měl by jim člověk dát přednost před akciemi?

Vyplatí se teď dluhopisové fondy? Rostoucí výnosy očima expertů
Zdroj: Shutterstock

Růst úrokových sazeb zvýhodňuje konzervativní spořicí a investiční nástroje. Tak jako rostou úroky u spořicích účtů, kde se lze s těmi nejvýhodnějšími dostat už i nad 4 % ročně, rostou i výnosy státních dluhopisů.

Ty české se splatností dva roky se dnes nakupují s výnosem okolo 6,5 % ročně, dluhopisy se splatnostní pět let pak asi za 5,5 %. To jsou výnosy, které můžete v příštích letech inkasovat s investicí do dluhopisových fondů, které kvalitní státní dluhopisy nakupují.

Dluhopisy investice
Shutterstock

Korporátní dluhopisy. Výhodný investiční nástroj, nebo past na investory?

Firemní (korporátní) dluhopisy v posledních letech zaplavily český kapitálový trh. Bohužel kvantita neznamená kvalitu a objevily se i případy, kdy investoři o své peníze uložené do tohoto instrumentu přišli. To této formě investice neudělalo příliš dobrou reklamu. Co to tedy vlastně korporátní dluhopisy jsou?

Samozřejmě platí, že na současnou inflaci, která už přeskočila hranici 17 %, ani rostoucí výnosy u dluhopisů nestačí a úspory se teď reálně znehodnocují. Většinový výhled je ale takový, že už se vrcholu zdražování minimálně blížíme a příští rok už by inflace měla růst výrazně méně. Česká národní banka (ČNB) očekává za celý rok 2023 průměrnou inflaci ve výši 4,1 %.

Takový růst cen už by současné výnosy státních dluhopisů zvládly pokrýt. Je proto nyní ideální doba přemýšlet také o dluhopisových fondech, když chci ochránit své úspory před znehodnocením a nejlíp je i zhodnotit? Zeptali jsme se investičních expertů s tím, že řeč je typicky o lidech, kteří mají k investici maximálně jednotky milionů korun, spíše stovky tisíc. A dalších několik tisícovek měsíčně mohou pravidelně investovat

Je tedy ideální čas na investici do dluhopisových fondů, když výnosy dluhopisů rostou a akcie naopak padají? Jaké výnosy lze nyní od dluhopisových fondů reálně očekávat? A pokud inflace začne v příštích měsících a nejbližších letech klesat, je reálný výhled, že s dluhopisovými fondy půjde porážet inflaci?

David Brzek

David Brzek

portfolio manažer Fio banky

Souhlasíte s názorem?

-
+37
+

Dluhopisové fondy mají za sebou v posledních měsících bezprecedentní vývoj a jejich propady byly mnohdy i výraznější než u fondů akciových. S extrémním vývojem dluhopisové fondy částečně přišly o svůj punc nízkorizikové investice. Aktuálně jsme v situaci, kdy výnos do splatnosti se u běžného dluhopisového fondu pohybuje v blízkosti dlouhodobé výkonnosti akciových trhů, což není udržitelné. Postupně se pokles výnosů a přecenění dluhopisů pozitivně projeví do výkonnosti dluhopisových fondů. S dosažením vrcholu úrokového cyklu bude růst atraktivita těchto fondů, když jejich výnosový potenciál se podstatně vylepšil.

Aktuálně tedy mohou být dluhopisové fondy velmi zajímavou příležitostí. Z mého pohledu je však nadále důležitá diverzifikace a přes zlepšený profil dluhopisových fondů bych za hlavní nástroj, jak z dlouhodobého pohledu překonávat inflaci, preferoval nadále fondy akciové. Zlepšený výnosový potenciál dluhopisových fondů však může aktuálně vést ke střednědobému zvýšení váhy této složky v portfoliu.

Martin Mašát

Martin Mašát

portfolio manažer Partners investiční společnosti

Souhlasíte s názorem?

-
+31
+

Už nějakou dobu tvrdím, že nastala doba dluhopisová. Výnosy státních dluhopisů kolem 6 % ročně jsou opravdu velikým konkurentem rizikovějších investic do akcií, které dlouhodobě nesou 8 až 10 %. A nyní je vhodný okamžik, kdy si tyto nízké ceny, respektive vysoké dlouhodobé výnosy, zajistit a investovat.

Někteří analytici tvrdí, že dluhopisy kvůli vysoké inflaci nemohou reálně vydělávat. Opak je pravdou a nyní nastává období, kdy dluhopisové fondy mohou úplně bez problémů pokrýt nejenom inflaci, ale dokonce i reálně zvyšovat hodnotu konzervativních úspor nebo rezerv. Podle prognózy ČNB bude inflace za rok, a tedy od nynějška dál, kolem 3 % a bude dokonce klesat. A pokud toto číslo srovnáme s výnosem do splatnosti dluhopisových fondů, který je nyní nad 6 %, tak v klidu můžu prohlásit, že kvalitní dluhopisové fondy mají před sebou období, kdy budou zhodnocovat peníze klientů rychlostí kolem 6 %, což bez problémů pobije inflaci, a ještě reálně zhodnotí peníze klientů.

Díky nulovým vstupním poplatkům a bezrizikovosti v Partners investiční společnosti dluhopisové fondy využíváme jako konzervativnější část vyvážených strategií, kde vyhlazují volatilitu akciových částí. Mnoho klientů má zase vyloženě kratší investiční horizont či nechtějí vůbec podstupovat riziko kolísání akciových trhů. Dluhopisové fondy také hojně využívají lidé, kteří nechtějí nechávat ležet své rezervy na běžných účtech za nulu či chtějí, aby se jejich peníze zhodnocovaly a přitom byly okamžitě v dosahu.

Peter Turner

Peter Turner

ředitel investičního bankovnictví Wood & Company

Souhlasíte s názorem?

-
+43
+

Dluhopisy jsou podle mého názoru jedním ze stavebních kamenů (téměř) každého investičního portfolia. Na rozdíl od většiny investičních aktiv se vyznačují vysokou mírou predikovatelnosti a pokud je držíte od vzniku do finálního splacení, výdělek před zdaněním bude přesně odpovídat předem známému úrokovému výnosu těchto dluhopisů, což oceňuje řada investorů.

Pokud ale potřebujete prodat dříve, do hry vstupuje známá poučka, že cena dluhopisů se vyvíjí vždy opačně než úrokové sazby na trhu. Tento zrcadlový efekt bude důvodem, že si dnes od vás zřejmě nikdo nekoupí dva roky staré dluhopisy v nominální hodnotě 100 Kč za tuto cenu, ale vlivem rostoucích úrokových sazeb třeba jen za 92 Kč. Funguje to ale i opačně, a tak jako kupující můžete dnes nakupovat „ve slevě“. Z pohledu individuálního investora je tedy podstatné načasování, kdy do rozjetého vlaku naskočit, a kdy z něj vystoupit.

Odpověď na otázku, zda je vhodný čas na investici do dluhopisových fondů (s podkladovými aktivy v Kč) nám dá částečně i další jednání ČNB o případné úpravě úrokových sazeb plánované na 4. srpna. Z pohledu sentimentu trhu může jít o zásadní rozhodnutí, protože bude prvním po obměně složení bankovní rady. I když jsou tlaky na zastavení dalšího růstu sazeb silné, osobně si myslím, že k nárůstu sazeb ještě dojde. Nemyslím si proto, že je aktuálně špatná doba na investice do dluhopisů, ale domnívám se, že zanedlouho bude ještě lepší.

Radim Kotrouš

Radim Kotrouš

portfolio manažer ČSOB Asset Management

Souhlasíte s názorem?

-
+39
+

První polovina roku 2022 byla pro všechny z nás investorů velmi nepříjemná, protože klesaly ceny dluhopisů (rostly výnosy) i ceny akcií. Vzhledem k aktuální výši základních úrokových sazeb stanovených ČNB na úrovni 7 % a výnosům českých státních dluhopisů v rozmezí 4,5 až 6,5 % se domnívám, že se nacházíme blízko vrcholu úrokových sazeb a našim klientům investice do dluhopisů doporučujeme.

Spojení ideální čas na investici do dluhopisových fondů bych zatím ještě nepoužil, nicméně jsem přesvědčen, že čas na postupné budování pozice není zcela nevhodný. Vzhledem k přetrvávajícím inflačním rizikům však doporučuji investice rozkládat v čase a optimálně využívat formu pravidelných investic. Inflační rizika jsou stále silná a krátkodobě vyšší výnosy a tedy nižší ceny dluhopisů nelze zcela vyloučit.

Investor Jaroslav Šura
Tomáš Cetkovský

Výplach trhů jako příležitost? Investor radí, jak se chovat v době pádu

Aktuální masivní odliv investorů z rizikových aktiv se výrazně podepisuje nejen na ceně kryptoměn, ale i na akciových trzích. Situace hraničí s medvědí náladou, kdy převažuje pesimismus, a na hodnotě ztrácejí i dosud stabilně rostoucí firmy. Jak se v takové situaci zachovat? Má snad cenu redefinovat portfolio? Ptali jsme se zkušeného investora Jaroslava Šury.

Výkonnost dluhopisových fondů bude pravděpodobně v ročním až tříletém horizontu oproti minulým letům výrazně nadprůměrná a očekávám ji v návaznosti na odlišnou citlivost/průměrnou splatnost dluhopisů jednotlivých dluhopisových fondů v rozmezí 5 až 10 %.

Inflaci za rok 2022 určitě s dluhopisovými fondy nepřekonáme, ale inflaci za rok 2023 a 2024 už bychom za předpokladu stabilizace cen energií, inflačních očekávání a ochlazování ekonomické aktivity překonat měli.

Investiční rozhodování je vždy spojeno s investičním horizontem klienta. Pokud je krátkodobý, řekněme okolo roku, pak dávají smysl krátkodobé fondy, z naší nabídky například fond ČSOB Premiéra. Pokud je horizont střednědobý až dlouhodobý, řekněme dva až čtyři roky, pak z naší nabídky dávají smysl fondy jako ČSOB Dluhopisový, nebo KBC Renta Czechrenta.

Vzhledem k očekávané výkonnosti dluhopisů v následujících letech v rozmezí 5 až 10 % je zřejmé, že české státní dluhopisy budou akciovým výnosům velkým konkurentem. Z dlouhodobějšího pohledu však klientům s delším investičním horizontem nadále doporučujeme smíšené nebo akciové fondy, které dosahují vyššího dlouhodobého zhodnocení než čistě dluhopisové fondy.

Jaroslav Šura

Jaroslav Šura

investor

Souhlasíte s názorem?

-
+55
+

Po velmi dlouhé době začínají být dluhopisové fondy a samotné dluhopisy zase zajímavou příležitostí. Naskýtá se totiž bezpečnější alternativa k akciovému trhu. Není vyloučeno, že i výnosy českých státních obligací se dostanou na dohled k dvojcifernému číslu.

Pokud by se povedlo odhadnout poslední zvyšování úrokových sazeb ČNB, tak investor, který v této době bude nakupovat dluhopisové fondy a obligace, vydělá nejen na štědřejším kuponu, ale časem i na tržním zhodnocení samotných obligací (a samozřejmě fondů).

Osobně bych preferoval české dluhopisové fondy a české státní dluhopisy, případně obligace českých firem se státní účastí. Varování před neznámými korporátními dluhopisy nejenže trvá, ale ještě bych si ho dovolil zesílit.

Štěpán Mikolášek

Štěpán Mikolášek

ředitel divize správa aktiv v Erste Asset Management ČR

Souhlasíte s názorem?

-
+35
+

Výhodou investic do kvalitních dluhopisů, u kterých je jen minimální riziko jejich nesplacení, je vysoká jistota předpovědi jejich zhodnocení. U českých státních dluhopisů nyní stále platí, že jejich kreditní kvalita je slušná a riziko státního bankrotu je v tuto chvíli nízké. Doufejme, že se vláda bude chovat dostatečně zodpovědně a bude tomu tak i v dalších letech.

Momentálně je základní sazba ČNB na 7 %. Státní dluhopis se splatností dva roky se dnes nakupuje s výnosem okolo 6,5 % ročně, dluhopis se splatnostní pět let pak asi za 5,5 %. To jsou výnosy, které klient v příštích letech inkasuje. Ty samozřejmě nedosahují úrovně současné extrémně vysoké inflace. Pokud ale vyjdeme z předpokladu, že se inflace v příštích letech dostane blíže k cíli ČNB (řekněme alespoň pod 5 %), dočkáme se po dlouhých letech na dluhopisech kladného reálného zhodnocení. Ještě loni v létě se například pětiletý dluhopis obchodoval s výnosem pod 2 % ročně. Při růstu tržních výnosů tak došlo zákonitě k výraznému poklesu jeho tržní ceny (ta bude kompenzována současným vysokým výnosem, aby na konci jeho držby došlo k realizaci původně nakoupeného výnosu).

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Po letech tak můžou investice do dluhopisů dávat opět dobrý smysl. Pokud očekáváte návrat k umírněnější inflaci, současné výnosy doručí zajímavý výnos i pro konzervativní investory.

Akciím bychom se ale zvláště po nedávných poklesech neměli vyhýbat. Pokud má investor dostatečný horizont (pět a více let), současné ocenění akciových trhů také zvyšuje pravděpodobnost velice rozumného zhodnocení. Aktuálně se akcie obchodují za zhruba 15násobek svých zisků, což je docela zdravé nacenění. Znamená to, že i přes možnou recesi – a tedy pokles zisků společností – nám tato třída aktiv dodá nadstandardní zhodnocení. U akcií jsme navíc lépe chránění proti případnému nečekanému prodloužení doby, než se inflace vrátí na svoje dlouhodobě zdravé hodnoty. S mírně zvýšenou inflací se totiž dobré akciové investice vypořádají velice dobře.

Anna Píchová

Anna Píchová

vedoucí analytického oddělení Cyrrus

Souhlasíte s názorem?

-
+34
+

Díky rostoucím úrokovým sazbám se do hry dostávají státní dluhopisy, jejichž výnosy rostou. Pro stávajícího investora do dluhopisů byly poklesy jejich cen bolestivé, ale na druhou stranu se díky tomu naskytla příležitost získat u dluhopisů atraktivní výnos zafixovaný na delší dobu. Například výnosy českého pětiletého dluhopisu se aktuálně pohybují nad 5 %, což znamená, že pokud současná inflace zpomalí v nejbližších letech dle očekávání k nějakým 3 až 4 %, tak by investor získal i reálný kladný výnos.

Investice do státních dluhopisů (nebo fondů zaměřujících se na tyto cenné papíry) tak aktuálně dávají větší smysl ve srovnání s uplynulými roky, kdy byly výnosy na dluhopisech díky měnové politice extrémně nízké. Celkové výprodeje na trzích se tak dají využít k rozšíření portfolia. Zdali to budou dluhopisy, akcie nebo jejich mix už záleží na volbě a chuti každého investora. Sázka na pevný výnos v aktuálně nejistém prostředí nemusí být špatným rozhodnutím.

Martin Kujal

Martin Kujal

portfolio manažer J&T Investiční společnost

Souhlasíte s názorem?

-
+33
+

Dluhopisové fondy jsou nejatraktivnější za několik posledních let. Dluhopisy (a potažmo fondy) se přecenily na aktuální, vyšší úrokové sazby a investor si nyní efektivně nákupem dluhopisu (fondu) může zafixovat tyto vyšší úrokové sazby na mnoho let dopředu. Ve srovnání s tím úroky na spořicích účtech budou opět klesat, jakmile inflace začne zpomalovat a vysoké úrokové sazby už nebudou nutné.

Střednědobý výnosový potenciál našeho konzervativního dluhopisového fondu je kolem sedmi procent a u fondů rizikovějších podnikových dluhopisů vychází mezi 9 až 10 procenty. To zahrnuje průměrné výnosy do splatnosti portfolia a aktuálně příjem generující měnové zajišťovací operace. Předpokladem toho, že potenciál se začne „odemykat“, je snížení inflačních očekávání. Jinými slovy to, že vrchol inflace bude na dohled. Podnikové dluhopisy jsou nyní sráženy obavami z ekonomické recese. Jakmile se ekonomická perspektiva opět začne vyjasňovat, tak tyto instrumenty nabídnou vysoký potenciál. Historie ukazuje, že podnikové dluhopisy reagují o něco dříve než akciové trhy. 

Vždy doporučujeme portfolio rozkládat v čase a rovněž i mezi více typů investic. Pro dlouhodobé spoření (například na důchod) bych upřednostňoval pravidelné investice do akciových nebo smíšených fondů. Tuto dlouhodobou strategii bych neměnil, i když aktuálně považuji dluhopisy za relativně atraktivnější oproti akciím.

Štěpán Křeček

Štěpán Křeček

hlavní ekonom BH Securities

Souhlasíte s názorem?

-
+33
+

Pro dlouhodobé investory se z historického hlediska jeví jako nejvýhodnější investice do akcií. Nyní je lze nakupovat s výraznými slevami a jelikož se zatím vždy stalo, že americké akciové indexy se po všech krizích oklepaly a vystoupaly na nová historická maxima, je vhodné se na současnou situaci dívat jako na zajímavou příležitost k nákupu.

Lidé, kteří chtějí svá portfolia diverzifikovat, by se samozřejmě měli dívat i na jiné typy aktiv. Po delší době se vzhledem k rostoucím úrokovým sazbám vrací do hry státní dluhopisy. Ty sice letos inflaci neporazí, ale z dlouhodobějšího pohledu mohou inflaci snadno porážet. Například když si investoři nakoupí dluhopisy s delší splatností a výnosem převyšujícím pět procent, budou mít velmi lukrativní investici v případě, že se inflace v dohledné době vrátí na cíl ve výši dvou procent.

Michal Stupavský

Michal Stupavský

investiční stratég Conseq Investment Management

Souhlasíte s názorem?

-
+42
+

Můj názor na klasické dluhopisové fondy je i nadále spíše opatrný. Zaprvé je třeba si uvědomit, že celkový objem dluhu ve světovém finančním systému – vládního, firemního a domácností – nebyl nikdy větší, když podle posledních dat Institutu mezinárodních financí (Institute of International Finance) činil celkový objem globálního dluhu na konci letošního prvního kvartálu 305 bilionů dolarů neboli v poměru ke globálnímu HDP 348 %. A tento globální dluh v nejbližším období dále poměrně dynamicky poroste, neboť vlády drtivé většiny klíčových ekonomik stále hospodaří s obrovskými rozpočtovými deficity. Nabídka nových dluhopisů na globálních finančních trzích proto bude stále obrovská, což bude i nadále vytvářet silný tlak na dosažené zhodnocení pro investory.

Zadruhé musíme přihlédnout k faktu, že klíčová centrální banka, americký Fed, poměrně intenzivně zpřísňuje svoji měnovou politiku prostřednictvím růstu základní úrokové sazby fed funds rate. Navíc od června provádí takzvané kvantitativní utahování, tedy zmenšuje objem svojí bilance prostřednictvím odprodeje dluhopisů na sekundárním trhu. Tato skutečnost rovněž vytváří negativní tlak na nabídkové straně dluhopisového trhu a je zároveň cítit na celém globálním dluhopisovém trhu jako celku.

A konečně zatřetí tady máme silně zvýšenou inflaci na čtyřicetiletých maximech napříč celou světovou ekonomikou. Byť je docela dobře možné, že absolutně jsme už dosáhli nebo v nejbližších měsících dosáhneme u míry inflace pomyslného vrcholu, domnívám se, že je rovněž velice pravděpodobné, že ještě poměrně dlouho se budou míry inflace napříč světovou ekonomikou pohybovat výrazně nad inflačními cíli centrálních bank. Vidím v této souvislosti několik dlouhodobých strukturálních sekulárních trendů, které budou inflaci ještě poměrně dlouho udržovat na zvýšené hladině: dlouhodobě klesající dynamika produktivity práce, dlouhodobě klesající dynamika populace v produktivním věku (demografie), nastupující deglobalizace a trend ke zkracování globálních dodavatelsko-odběratelských řetězců, drahé komodity a energie, kdy je mezní produkce čím dál dražší (takzvaná peak-cheap energy), vojenský konflikt na Ukrajině.

A je historicky známý fakt, že zvýšená inflace dluhopisům příliš nesvědčí. Celkově se proto domnívám, že dluhopisy jako globální třída aktiv své dno ještě pravděpodobně nenašly, přestože od svého historického maxima ze dne 4. ledna 2021 nejširší globální dluhopisový index Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond už ztratil přibližně 20 %. Zároveň jsem toho názoru, že by měly pokračovat v růstu dluhopisové výnosy do doby splatnosti zejména u dluhopisových emisí s delší splatností. Tudíž je podle mého názoru stále na místě udržovat ve srovnání s benchmarky neboli srovnávacími indexy podváženou duraci. Na druhou stranu je ale také samozřejmě potřeba vývoj na dluhopisových trzích neustále bedlivě sledovat a v případě dalších výprodejů začít duraci opatrně a graduálně navyšovat, což se týká i českých vládních dluhopisů.

Celkově bych v tuto chvíli proto rozhodně raději preferoval ty konzervativní podílové fondy, které většinu fondového kapitálu investují do dvoutýdenních pokladničních poukázek ČNB v rámci repo operací. U těchto fondů totiž prakticky není přítomno žádné úrokové ani kreditní riziko, a navíc vzhledem k poměrně vysokým základním úrokovým sazbám ČNB je potenciál budoucího zhodnocení velice zajímavý.

Jaromír Sladkovský

Jaromír Sladkovský

místopředseda Asociace pro kapitálový trh ČR

Souhlasíte s názorem?

-
+30
+

Momentálně je velmi příhodná situace k nákupu především krátkodobých korunových dluhopisů bonitních emitentů. Pro běžného klienta však není jednoduché tyto dluhopisy nakoupit napřímo. Ideální volbou je tak nákup podílového fondu renomované investiční společnosti s kratší splatností. Tyto podílové fondy se zaměřují především na státní dluhopisy a jedná se o ty nejméně rizikové fondy s investičním horizontem dva až tři roky. Výnosy se momentálně pohybují nad úrovní 5 % ročně.

Kdo to řekl nejlíp?

S očekávaným zpomalováním inflace bude postupně docházet ke snižování úrokových sazeb, a tím k nárůstu hodnoty dluhopisů a tedy po určitou dobu k „nadvýnosu“ na těchto fondech. Myslím, že bychom se tak u těchto fondů mohli podívat krátkodobě až k dvoucifernému výnosu.

Pro akcie je podle mě rovněž velmi zajímavá doba. V podstatě jsme se v cenách po nedávných propadech vrátili na předpandemickou úroveň. Akcie jsou součástí každého portfolia rozumného investora. Rozložení portfolia co do poměru akcií a dluhopisů je otázkou vztahu k riziku každého investora. Tento poměr by měl investor držet dlouhodobě a pouze mírně přidávat nebo ubírat akcie a dluhopisy (v hantýrce investorů „převážit nebo podvážit“).

U smíšených portfolií se už můžeme bavit z dlouhodobého pohledu o porážení inflace. V současnosti je vhodná situace na mírné „převážení“ dluhopisových investic. Většina investičních společností dnes nabízí smíšené fondy, které kombinují akcie a dluhopisy v různých poměrech. Klient si tak vybere svojí strategii a celou práci za něj udělá profesionální portfolio manažer v rámci fondu. Klientovi tak běží tříleté období pro nárok na osvobození od daně z příjmů a může se věnovat čemukoliv jinému, co je pro něj důležité.

Kam dál? Ankety Očima expertů na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
36
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jiří Hovorka

Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě... Více

Související témata

anketadluhopisové fondydluhopisyinvesticeinvestiční univerzitaMiliardy v pohybuočima expertůpodílové fondy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo