Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investujte do prověřeného dluhopisu s výnosem 8,2 %

Marek Kuskov
Marek Kuskov
25. 5. 2022

Rádi byste své úspory ochránili před inflací, ale zároveň se chcete vyhnout rizikové investici? Prostřednictvím portálu Dluhopisomat.cz můžete bezpečně a se ziskem investovat do zajištěných dluhopisů vydávaných prověřenými a stabilními společnostmi.

Investujte do prověřeného dluhopisu s výnosem 8,2 %
Zdroj: Shutterstock

Jedním z nejnovějších přírůstků v portfoliu Dluhopisomatu je potravinářská společnost Faeton s.r.o., která obchoduje s ořechy a sušenými plody a nabízí fixní zhodnocení 8,2 % ročně.

Firma Faeton má za sebou víc než dvacetiletou historii a ve svém oboru dnes patří k největším v Evropě. Jejími odběrateli jsou velkoobchody a podniky působící v pekařském a potravinářském průmyslu, například tradiční silné značky Penam, Madeta, Odkolek, Zott, Emco a další. Síť obchodních partnerů Faetonu čítá víc než 300 podniků z celé Evropy.

Aby společnost mohla vydat dluhopisy, musela projít velmi přísnou prověrkou. Celkem jsme hodnotili 45 různých kritérií – včetně toho, jakou má firma na trhu pozici a jestli je stabilní. V tomto směru Faeton obstál zcela bez problémů. Společnost funguje už od roku 2000, navíc v posledních letech stále roste. Jen za uplynulý rok navýšila svůj obrat o 15 %, letošní výhled předpokládá dokonce 25% růst.

Výsledky hospodaření Faetonu v číslech

Klíčové finanční ukazatele

2018

2019

2020

Aktiva

30 744 000 Kč

31 220 000 Kč

26 272 000 Kč

Obrat

44 881 000 Kč

53 823 000 Kč

62 871 000 Kč

Provozní zisk

1 176 000 Kč

1 836 000 Kč

1 179 000 Kč

Zdroj: Dluhopisomat.cz

Investice zajištěná ručením

Bezpečnost investice do dluhopisů Faetonu dále umocňuje i to, že majitel firmy Evgenij Kabakov ručí za její závazky v plné výši svým osobním majetkem. To je další kritérium, na kterém si zakládáme. Ochrana investorů je pro nás absolutní prioritou.

A jak může taková investice vypadat? Dluhopisy Faetonu nabízející zhodnocení 8,2 % jsou vydané na čtyři roky. Pokud si přes Dluhopisomat koupíte čtyři dluhopisy v celkové hodnotě 100 000 Kč, každé tři měsíce vám na účet přistane 2 049 Kč (před 15% zdaněním). Během čtyř let vám takto firma jen na úrocích vyplatí 32 784 Kč. To je váš čistý zisk (před 15% zdaněním).

A po čtyřech letech vám emitent automaticky vyplatí zpět vaši vstupní investici ve výši 100 000 Kč.

Důvěřujte, ale prověřujte

V investicích víc než kde jinde platí, že je třeba si vše dobře rozmyslet a dopředu vyhodnotit všechna rizika. V případě dluhopisů je skutečně zásadní, v jaké je emitent ekonomické kondici. V tomto směru je jistě dobrou zprávou, že Faeton má aktuálně opravdu dobře rozjetý byznys.

Dluhopisy investice
Shutterstock

Korporátní dluhopisy. Výhodný investiční nástroj, nebo past na investory?

Firemní (korporátní) dluhopisy v posledních letech zaplavily český kapitálový trh. Bohužel kvantita neznamená kvalitu a objevily se i případy, kdy investoři o své peníze uložené do tohoto instrumentu přišli. To této formě investice neudělalo příliš dobrou reklamu. Co to tedy vlastně korporátní dluhopisy jsou?

Výběr firem, kterým Faeton dodává své produkty, zahrnuje takové společnosti jako Penam, Madeta, Odkolek, Zott, Emco, Bidfood, Zeelandia a mnoho dalších potravinářských gigantů. Aktuálně navíc společnost prošla auditem a byla schválena jako dodavatel dalších nadnárodních firem – PFAHNL v Rakousku a ZOTT v Německu. Tyto nové kontrakty by měly dál výrazně navýšit obrat firmy, nejméně o 25 %.

Ohromnou konkurenční výhodou Faetonu je to, že si neustále udržuje skladové zásoby. „Vždy máme hotové výrobky skladem, proto bez problémů předčíme konkurenci z Ameriky nebo Číny, kde se musí zboží objednávat dva až tři měsíce předem,“ objasňuje jednatel společnosti Evgenij Kabakov.

Osobní prohlídka možná

Firma plánuje z investic navýšit výrobní kapacity provozu, tak aby dostála nově nasmlouvaným kontraktům. Získané prostředky využije také k nákupu surovin a navýšení skladových zásob. Abyste si byli jistí, že to nejsou jen plané sliby, můžete koupi dluhopisů spojit s osobní prohlídkou prostor společnosti a seznámením se s top managementem firmy.

Právě přístup managementu oceňujeme. Ve společnosti Faeton spatřujeme obrovský potenciál k budoucímu růstu. Vedení firmy předložilo jasný plán strategického rozvoje, na jehož splnění se pečlivě dohlíží. Tyto aspekty se v kombinaci s bohatou tradicí a značnou stabilitou společnosti staly klíčovými důvody, proč jsme se rozhodli s tímto emitentem spolupracovat.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost Dluhopisomat.cz generálním partnerem. Investice do dluhopisů je vždy spojena s rizikem ztráty investovaných prostředků a rizikem nedosažení zisku.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Marek Kuskov

Marek Kuskov

Project & Product Manager přední fintechové platformy Dluhopisomat, která působí v oblasti prodeje zajištěných dluhopisů. Studoval obor podnikové ekonomiky a managementu na Technické univerzitě v Liberci.... Více

Související témata

BrandVoiceDluhopisomatdluhopisyinvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo