Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Směnárna, burza, nebo snad aplikace? Kde nejlépe nakoupit kryptoměny

Kateryna  Niedobová
Kateryna Niedobová
24. 5. 2022
 7 370

Inflace stoupá raketovým tempem. V dubnu dosáhla 14,2 % a i podle predikcí České národní banky (ČNB) poroste dál. Jako jedna z možností, jak své peníze před inflací ochránit, se v poslední době diskutují kryptoměny. Kde je ale nakoupit, pokud se pro ně člověk rozhodne?

Směnárna, burza, nebo snad aplikace? Kde nejlépe nakoupit kryptoměny
Kde a jak nakoupit bitcoin? Možností je spousta (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Předně je třeba upozornit, že investice do kryptoměn vyžaduje vysokou míru opatrnosti. Zhodnocení není (stejně jako u jiných aktiv) jistota a trh s kryptoměnami je vysoce volatilní. To znamená, že jen během jednoho dne může hodnota kryptoměny o desítky procent vzrůst, ale i klesnout.

To pak chce pevné nervy. Obecně se proto doporučuje do kryptoměn vkládat jen menší část svého portfolia. Důležité je také obeznámit se s fungováním digitálních mincí a pro jejich nákup a případnou správu ideálně zvolit prověřeného a důvěryhodného partnera.

Je na zvážení každého investora, zda se do světa digitálních měn pustí. A zda mu své finance svěří. Pokud se tak už ale rozhodne, pojďme se podívat na možnosti, kde kryptoměny získat.

Na burze je potřeba mít předem vložené vlastní prostředky. Až poté je možné s kryptoměnami obchodovat.

Směnárna, burza nebo bitcoinmat?

Při nákupu kryptoměn existuje hned několik možností. Jako jedna z nejjednodušších se jeví kryptoměnové směnárny (Simplecoin, Bitbeli, Finex...), které fungují na všeobecně známém principu eshopu: zadáte objednávku, převedete cenu vypočítanou z aktuálního kurzu a dostanete to, za co jste zaplatili. Danou kryptoměnu (bitcoin, ethereum...) následně uložíte do své kryptopeněženky.

Jak investovat do kryptoměn
Shutterstock

Kryptoměny nejsou jen pro spekulanty. Jak je využít a nespálit se?

Kryptoměny, v čele s bitcoinem, si od svého vzniku prošly obrovským vývojem. Od prvního nákupu pizzy za deset tisíc bitcoinů, která by při dnešních cenách stála téměř deset miliard korun, se trh s nimi rozrostl a i přes značné výkyvy nabírá na hodnotě. Ukazuje se, že krypto už není jen pro spekulanty, ale láká i tradiční investory. Jaké příležitosti k investování tento sektor nabízí?

Směnárny obvykle umožňují nákup, prodej i směnu z jedné kryptoměny na druhou. Výhodou je, že do určité výše směny je u nich třeba prozradit o sobě jen ty nejnutnější údaje. Tuzemské směnárny navíc komunikují v češtině. Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že za zprostředkování si směnárna účtuje poplatky ve výši jednotek procent a často pracuje i s méně výhodnými kurzy.

Další možností, jak nakoupit kryptoměny, jsou kryptoměnové burzy. Příkladem může být Binance či Bitmax. Ve srovnání se směnárnami mají sice nižší poplatky, aby si s nimi ale člověk rozuměl, musí už mít už nějaké ty finanční zkušenosti. Současně je třeba mít na nich schválený a verifikovaný účet, což mimo jiné znamená odevzdání celé řady osobních údajů.

Na burze je také potřeba mít předem vložené vlastní prostředky. Až poté je možné s kryptoměnami obchodovat. Častým jevem také je, že nepřijímají české koruny. Vzhledem k nutnosti vložit předem vlastní prostředky se nabízí i otázka možného krachu burzy nebo hackerského útoku. I když zmíněné platformy slibují vysokou míru zabezpečení, opatrnost je zde rozhodně na místě.

V dalších případech platíte za pohodlí nebo za zachování soukromí ještě vyšší poplatky. Například anonymní použití bitcoinového bankomatu je snadné: stačí vložit peníze a naskenovat QR kód kryptoměnové peněženky, automat si ale za tuto službu může napočítat i víc než desetiprocentní poplatek. Za vyšší poplatky lze nakoupit kryptoměny i přímo v některých kryptopeněženkách.

Kryptoměnová směnárna ve FInmag podcastu

Bitcoinu a spol. hrozí těžká rána, varuje zakladatel první české kryptosměnárny

Kryptoměny se stávají přístavem, kam lidé postižení ruskou agresí i sankcemi Západu vůči Kremlu ukrývají své rubly či hřivny, říká v dalším díle Finmag podcastu zakladatel a majitel první české kryptosměnárny Simplecoin Pavel Niedoba. To s sebou nese i riziko možného zákazu krypta v Evropě či USA, pokud se ukáže, že Rusové za krypto nakupují zbraně.

Do světa kryptoměn ovšem lze vstoupit i jinak. Existují investiční portály, které spravují portfolio kryptoměnových investic. Do kryptoměn se dá investovat například i přes oblíbenou fintechovou aplikaci Revolut, a to už od velmi malých částek. Myslet je však třeba na to, že kdo drží krypto kdekoli jinde než v peněžence, od které má bezpečně schovaný privátní klíč, může o ně snadno přijít.

Různé směnárny i burzy nabízejí také různé možnosti vkladu. Někde je možná hotovost, jinde platba kartou.

Jak nakoupit kryptoměny?

Z výše uvedeného přehledu je patrné, že pro běžného smrtelníka, který chce mít nákup kryptoměn co nejjednodušší a zároveň neplatit zbytečně vysoké poplatky, je ideálním kompromisem směnárna. Těch existuje celá řada a jejich přehled lze nalézt například na webu Kryptoguru.cz. Liší se v různých parametrech, například počtem dostupných měn nebo minimální výší objednávky.

Různé směnárny i burzy nabízejí také různé možnosti vkladu. Někde je možná hotovost, jinde platba kartou. Opět platí, že za pohodlí při použití karty se připlácí. Cenově nejvýhodnější bývá instantní bankovní převod, ohledně rychlosti je srovnatelný s platbou kartou. Ideální pak je, pokud směnárna umožňuje nákup za české koruny a má česky hovořící podporu, nejlépe každý den v týdnu.

Jak tedy vybrat vhodného prostředníka pro nákup kryptoměn?

  • Nespěchejte. Důkladně zvažte svoje priority a prozkoumejte, zda vaše vybraná služba splňuje všechny důležité parametry.
  • Nejdůležitější je bezpečnost. Nebojte se udělat si vlastní průzkum – bezpečná firma je na trhu ideálně už delší dobu, má důvěryhodnou historii a je stabilní.
  • Oceníte určitě i transparentnost, kdy od začátku vidíte konečnou cenu.
  • Zvláště, když s kryptoměnami začínáte, ale i kdykoli později se může hodit možnost zavolat na zákaznickou linku, kde vám poradí s jakoukoli nejasností ohledně vaší transakce.
  • Obraťte se na takového zprostředkovatele, který si zaslouží vaši důvěru a který vám pomůže při jakémkoli zádrhelu.

 

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost SimpleCoin partnerem.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
26
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Kateryna  Niedobová

Kateryna Niedobová

V roce 2013 stála po boku svého manžela Pavla Niedoby u zrození nejstarší české online směnárny kryptoměn Simplecoin. Ta v současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za koruny nebo eura a připravuje... Více

Související témata

BitcoinKdo hýbe miliardamikryptoměnyMiliardy v pohybusimplecoinsměnárny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo