Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Chceme, aby lidé bitcoinem platili, říká majitel kryptosměnárny

Petra Nová
Petra Nová
31. 5. 2022
 6 326

Kdo může říct, že jsou kryptoměny v kurzu? Pavel Niedoba. A může říct i v jakém kurzu. Před devíti lety založil nejstarší českou kryptosměnárnu Simplecoin. Krypto je podle něj na křižovatce. Válka na Ukrajině mu může dát impulz k rozvoji, ale taky mu zatopit.

Chceme, aby lidé bitcoinem platili, říká majitel kryptosměnárny
Zdroj: Kolik korun za bitcoin? Ilustrační obrázek

„Západ odpojil ruské banky od systému SWIFT. Při tom odhalil, jak je všechno centralizované. Kdyby SWIFT z nějakého důvodu zkolaboval, bude najednou celý svět odříznutý od finančních služeb. Kdyby tenhle jediný bod selhal, najednou přestane fungovat celý systém,“ říká Niedoba.

To samé by podle něj mohlo nastat, kdyby se konflikt ještě rozšířil, byla zasažena klíčová infrastruktura a banky nebyly schopné fungovat. „Pokud by rozsáhlé technické problémy odstavily banky, nešlo by platit kartou. Zbude hotovost a také – pokud bude aspoň nějak částečně fungovat internet – bitcoin a další kryptoměny,“ říká Niedoba.

To by tedy mluvilo pro kryptoměny. Ale i kryptomince mají dvě strany.

Bankovní tajemství se vytrácí. Váš bankovní účet je prakticky veřejná věc, okruh lidí, kteří na něj můžou nahlížet, se pořád rozšiřuje.

Záminka přiškrtit

Těsně po ohlášení sankcí proti Rusku šly kryptoměny nahoru. Objevily se zprávy, že ruští oligarchové kupují bitcoin, aby obešli sankce a mohli financovat válku. Podle Niedoby to snad i mohla být pravda, ale jen zčásti – Rusové by stejně měli problém dostat se na zahraniční burzy.

Bitcoinu hrozí těžká rána, varuje zakladatel kryptosměnárny

Kryptoměny se stávají přístavem, kam lidé postižení ruskou agresí i sankcemi Západu vůči Kremlu ukrývají své rubly či hřivny, říká v dalším díle Finmag podcastu zakladatel a majitel první české kryptosměnárny Simplecoin Pavel Niedoba. To s sebou nese i riziko možného zákazu krypta v Evropě či USA, pokud se ukáže, že Rusové za krypto nakupují zbraně.

Jenže i teoretická možnost, že by sankce bylo možné s využitím kryptoměn obejít, může politiky povzbudit k zákazům. „Třeba jen dočasně. Určitě by se zvedla vlna odporu a pak by byl zákaz třeba odvolán. Pověst kryptoměn by se na dlouho zhoršila. Tohle reputační riziko existuje,“ říká Niedoba.

Státy podle něj vystupují proti kryptoměnám dlouhodobě. Nelíbí se jim, že se nedají konfiskovat. „Už zjistili, že samotný bitcoin regulovat nelze, ale můžou regulovat všechny oficiální obchodníky. Kdo nabízí směnu zákonné měny na krypto, je od roku 2018 ‚povinnou osobou‘ a vztahuje se na něj zákon proti praní špinavých peněz,“ upozorňuje šéf kryptosměnárny.

Zákon se pořád zpřísňuje a bankovní tajemství se prý postupně vytrácí. „Váš bankovní účet je prakticky veřejná věc, okruh lidí, kteří na něj můžou nahlížet, se neustále rozšiřuje. A všechny povinné osoby, ať už jsou to banky, nebo Simplecoin, mají povinnost informace poskytovat,“ dodává Niedoba. Zároveň se rozšiřuje okruh bank, které nechtějí mít s kryptoměnami nic společného. A na cestě je další zpřísnění. Všechny platby bude doprovázet větší množství identifikačních údajů o odesílateli i příjemci.

Našel jsem jednu českou kryptoměnovou burzu, investoval nemalou částku a za měsíc vydělal sto procent. Další měsíc burza zkrachovala.

Co si člověk neudělá

Niedoba dokáže srovnávat, jak regulace přitvrzují. Simplecoin založil před devíti lety. To ještě podstatu kryptoměn a principy jejich fungování znal málokdo. Impulzem k založení směnárny byla vlastní nedobrá zkušenost.

„Cena bitcoinů začala tehdy růst. Našel jsem jednu českou kryptoměnovou burzu, investoval nemalou částku a za měsíc vydělal sto procent. Další měsíc burza zkrachovala. Na web jen napsali Všechno je pryč, není to naše chyba.

Jak na horské dráze: Aktuální kurz bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Tehdy si Niedoba říkal, že by to měl někde hlásit, že mu přece peníze musí někdo vrátit. „Ale pak jsem si uvědomil, že to byla moje odpovědnost,“ vzpomíná. Že je zbytečné riziko nechávat úplně všechny bitcoiny dlouhodobě na burze, prý platí dodnes. Lepší je přesunout je do nějaké peněženky.

S kolegou si tedy řekli, že naprogramují vlastní směnárnu. Byla to jednoduchá stránka s pár tlačítky, ale stačila. Po technologické stránce je dnes samozřejmě dál, ale je to pořád jen směnárna. Kromě přidávání nových „mincí“ už ji prý moc dál posunout nejde.

Chceme, aby lidé používali bitcoin při placení u obchodníka stejně, jako dnes používají kartu. Technologie to umí.

Platit!

Simplecoin má přes 32 tisíc ověřených klientů, za měsíc provede kolem dvou tisíc výměn. „Lidé se vracejí, máme i privátní servis pro velké klienty. To jsou klienti, kteří nakupují i za miliony,“ říká Niedoba. Podle zákona musí kryptosměnárna své klienty znát a věrohodně ověřit původ prostředků.

Jak investovat do kryptoměn
Shutterstock

Kryptoměny nejsou jen pro spekulanty. Jak je využít a nespálit se?

Kryptoměny, v čele s bitcoinem, si od svého vzniku prošly obrovským vývojem. Od prvního nákupu pizzy za deset tisíc bitcoinů, která by při dnešních cenách stála téměř deset miliard korun, se trh s nimi rozrostl a i přes značné výkyvy nabírá na hodnotě. Ukazuje se, že krypto už není jen pro spekulanty, ale láká i tradiční investory. Jaké příležitosti k investování tento sektor nabízí?

Měsíční objem směn se na Simplecoinu pohybuje kolem 87 milionů korun. V prvních letech po spuštění rostly celkové objemy násobně, teď se růst už víceméně zastavil. Niedoba říká, že objemům hodně nahrává volatilita, pohyby kurzů jednotlivých kryptoměn. Například v letech 2017 a 2018, kdy nastal raketový vzestup (a následně pád) bitcoinu, byly roční objemy přes miliardu.

V posledních letech navíc roste konkurence, a to nejen česká. Simplecoin měl dřív vedle Česka silnou pozici také na Slovensku a v Polsku. Ale lidé tam začínají dávat přednost domácím směnárnám, nechce se jim posílat peníze na zahraniční účty.

Většina lidí podle Niedoby nakupuje bitcoin a další kryptoměny kvůli investicím či spekulacím. Ale roste prý i počet těch, kteří je využívají k placení. Majitel kryptosměnárny by rád tenhle směr ještě víc podpořil. „Chceme, aby lidé používali bitcoin, případně další kryptoměny, při placení u obchodníka stejně, jako dnes používají kartu,“ říká Niedoba. „Technologie to umějí.“

Když pojedete na dovolenou do Chorvatska, taky si nepůjdete otevřít do banky účet pro obchodování s devizami.

Víc než okýnko na rohu

Zatím tedy Simplecoin funguje obdobně jako klasická směnárna, jako okýnko někde na rohu ulice. Lidé si můžou směnit koruny (nebo eura) za některou z devíti kryptoměn. Vedle bitcoinu je to třeba litecoin, ethereum nebo ripple. Poplatky jsou obdobné jako u jiných směnáren, ale vyšší než u kryptoměnových burz.

„Burza je pokročilejší nástroj pro obchodování, směňují se tam mnohem větší objemy, jejich klienti procházejí hloubkovým ověřením. Naše směnárna je určena pro lidi, kteří kryptoměny směňují občas. Když pojedete na dovolenou do Chorvatska, taky si nepůjdete otevřít do banky účet pro obchodování s devizami, ale nakoupíte kuny ve směnárně,“ přibližuje Niedoba.

Počet hlasů:

Teď ale v Simplecoinu připravují novou službu, úschovu kryptoměn. Úschovna měla být vlastně hotová už teď na jaře, jenže válka původní plány poněkud brzdí. Řada programátorů Simplecoinu má totiž vazby k Ukrajině.

Důvod pro rozšíření je prostý. Většina nových zájemců o krypto totiž čeká službu podobnou internetovému bankovnictví. Přihlásí se, potvrdí přihlášení na telefonu a vidí svoje peníze. Ve směnárně ale pořizují coiny do vlastní peněženky a musí vědět, jak se správně chovat k privátním klíčům, jak je zálohovat, jak je používat, neztratit je nebo neprozradit.

„Je to pro nás větší riziko i zodpovědnost. Ale pro klienty to bude podstatné zjednodušení, nebudou muset mít vlastní peněženku, což pro ně bývá největší překážka,“ říká Pavel Niedoba, „takhle pro ně coiny budou ještě víc simple.“

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost SimpleCoin partnerem.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Bitcoin na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
24
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petra Nová

Petra Nová

Copywriterka, externí spolupracovnice NextPage Media. Kromě hrátek s písmenky se jako absolventka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zajímá i o historii. Ráda se toulá po světě i vlastní domovině a... Více

Související témata

BitcoinKdo hýbe miliardamikryptoměnyMiliardy v pohyburegulaceSimplecoinsměnárny
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo