Robot nervy neztratí. Ví, jak nejlépe investovat, říká zakladatel Finaxu

Petra Nová
Petra Nová
17. 5. 2022
 14 093

Lidé nechtějí zkoumat, zda akcie Tesly jeden den ztratily dvě procenta a další o tři procenta posílily. „Zajímá je, jaký balík si naspoří na důchod, kolik peněz dají dětem, až dospějí, nebo jakou budou mít finanční rezervu. A podle toho by také měli přistupovat k investicím,“ říká zakladatel společnosti Finax Juraj Hrbatý.

Robot nervy neztratí. Ví, jak nejlépe investovat, říká zakladatel Finaxu
Zakladatel robo-poradenské investiční společnosti Finax Juraj Hrbatý / Zdroj: Finax

Firma, která vznikla před pěti lety na Slovensku, má kolem 36 tisíc klientů. A nyní chce se svým konceptem robo-poradce prorazit také v Česku.

Netajíte se tím, že za zrodem Finaxu byla vaše nemoc. Jak se to všechno seběhlo?

Po studiu jsem deset let pracoval u jedné brokerské firmy. Brzy jsem zjistil, že to není žádná charita. Hlavním cílem bylo uskutečnit co nejvíc obchodů, protože to vynášelo peníze na poplatcích. Ale už nikdo nesledoval výsledek pro klienty. Mě ta práce bavila, dobře jsem vydělával, tak jsem to v duchu toleroval. Pak přišla rakovina – jsem přesvědčen, že ji spustil stres – a já začal přemýšlet, jak splatit společnosti svůj dluh.

Juraj Hrbatý

Juraj Hrbatý
Finax

V roce 2017 založil společnost Finax s cílem vytvořit na Slovensku jednoduchou, transparentní a nákladově výhodnou platformu pro tvorbu a správu dlouhodobého finančního majetku. Před tím pracoval ve vedení několika obchodníků s cennými papíry, působícími v regionu CEE. Je držitelem prestižního titulu CFA a působí jako podpředseda Asociace obchodníků s cennými papíry. Juraj je příznivcem metodologie FIRE a zastáncem myšlenky, že finanční nezávislost a svoboda je k dispozici každému, kdo o ně projeví zájem. Ve volném čase ho nejčastěji uvidíte na silničním nebo horském kole.

Co máte na mysli?

Chtěl jsem přijít s investičním produktem, který budu moci s klidným svědomím dát i svým kamarádům nebo rodině. A nabízet ty investice online, což před pěti lety nebylo na Slovensku zdaleka běžné. Potkal jsem náhodou Radoslava Kasíka, poznali jsme, že máme společný pohled na finanční trh a začali jsme budovat obchodníka s cennými papíry. Po několika měsících jsme zjistili, že ve Spojených státech roste obliba robo-poradců, tedy využívání algoritmu, který drobným investorům pomáhá s výběrem vhodného investičního portfolia. Tento koncept učaroval i nám.

A v čem?

Algoritmus nepodléhá emocím, je férový a objektivní. Lidé třeba mají tendenci se svých investic při poklesu trhů zbavovat. Základem úspěšné investice je však dodržení plánovaného investičního horizontu. V naší aplikaci klientům nenabízíme nicneříkající portfolia, ale snažíme se jim vysvětlovat, aby spořili, respektive investovali s nějakým konkrétním cílem. Z nich pak plyne optimální složení portfolia i délka investice.

O jaké cíle jde?

Mezi předem definovanými cíli je například přilepšení k důchodu, spoření pro děti, vytvoření finanční rezervy pro nečekané události, nákup nemovitosti v budoucnu či dlouhodobé budování majetku. Dokážeme namodelovat, jakou částku by si do každého „šuplíku“ měl člověk odkládat, aby na svůj cíl v požadovaném čase dosáhl. Sám jsem si zřídil osm účtů na různé účely. Každý z nich má jiné riziko, je přizpůsobený danému cíli. Finanční rezerva je investována konzervativně, aby byla kdykoliv k dispozici. Naopak, když vím, že mě čeká důchod až za 30 let, budou investice maximálně dynamické, třeba 80 až 100 procent v akciích.

Klientům říkám, aby si peníze ukládali do různých škatulek. Když známe záměr, který s penězi klient má, dokážeme riziko správně nastavit.

Není takové rozložení do těch šuplíků moc komplikované?

Je to naopak výhoda. Máte-li v jednom šuplíku investice na důchod, nesáhnete na ně, když si chcete koupit novou televizi na mistrovství světa ve fotbale. Snažíme se klienty dlouhodobě vzdělávat. A to nejen v investicích, ale obecně ve finanční gramotnosti. Místo toho, abychom klientům sdělovali, jak se každý den hnuly burzovní indexy či jednotlivé akcie, radíme jim, jak se vypořádat s drahými energiemi či jak snížit náklady na benzin.

Jak takové rady souvisejí s investováním?

Pokud klient dobrým finančním rozhodnutím ušetří, může investovat více peněz na splnění svých cílů. Třeba jsme propočítali, kolik se dá ušetřit, když si místo nového auta na 10 let koupíte dvakrát ojetá čtyřletá auta na pět let. Lidé často tratí obrovské peníze, když si kupují nová auta a po třech či čtyřech letech je vyměňují za nová. Když podobným způsobem naučíme lidi dělat více finančně zodpovědných rozhodnutí, nebudou muset pracovat do pětašedesáti. Dokážou si vybudovat finanční majetek, který jim generuje dostatečně velký příjem. Nebo díky němu budou moci vzít práci, která je baví, ale je třeba hůře placená.

Investice pro děti
Shutterstock

Investice pro děti? Dobře je promyslete, peníze už jen tak neuvidíte

Dětské investiční účty zaručují, že se peníze k dětem opravdu dostanou. Na druhou stranu s nimi můžete mít problém třeba jen změnit investiční strategii. A nenabízejí je všude. Investiční univerzita v rámci projektu Miliardy v pohybu poradí, na co si dát pozor.

Co tedy robot klientům radí?

Vycházíme pochopitelně z profilu daného klienta, z účelu, na který chce peníze ukládat, a z jeho přístupu k riziku. Proto klientům říkám, aby si peníze ukládali do různých škatulek. Když známe záměr, který s penězi klient má, dokážeme riziko správně nastavit. Když chci dát svému potomkovi za deset let na start do života třeba milion korun, algoritmus mi propočítá, jaká by měla být jednorázová investice, nebo jakou částku bych měl pravidelně posílat. Vyjde ze vstupních parametrů, mé finanční situace a mého přístupu k riziku. Průběžně pak propočítává, zda jsem na cestě k dosažení cíle, nebo zda je třeba něco změnit.

A z jakých údajů algoritmus vychází, pokud jde o odhad budoucích výnosů?

Kombinuje historickou výkonnost s tím, co očekáváme do budoucna. Ukážu to na příkladu. Vzali jsme naše čistě akciové portfolio a otestovali ho zpětně, podle vývoje za posledních 30 let. Po odečtení našich poplatků vychází průměrný roční výnos devět procent. Pochopitelně nemůžeme nikomu slibovat výnosy podle minulého vývoje. Ale máme výhled, jak by se akcie mohly zhodnocovat, a počítáme do dalších let v průměru s 7,9 procenta ročně. Naopak u dluhopisů jsme byli někde mezi čtyřmi a pěti procenty, teď jsou na nule. Podle ekonomů není pravděpodobné, že se výnosem dostanou na původní úroveň. Na stoprocentně dluhopisovém portfoliu proto počítáme do budoucna v průměru se dvěma procenty.

Mohou klienti složení svého portfolia nějak ovlivňovat?

Ukazuje se, že tato možnost nevynáší u platforem robo-poradců tolik, jako námi vytvořená portfolia. Nejlepší investoři jsou ti, kteří si nastaví trvalý příkaz a zapomenou na to. Možnost vytvářet vlastní portfolia může být zajímavá z marketingového pohledu, ale my tomu nechceme podlehnout. To je stejné jako kryptoměny. Mezi lidmi frčí, ale my v nich nevidíme žádnou přidanou hodnotu. Může to sice být dobrý platební prostředek, ale nespatřujeme v tom investiční aktivum. Technologie blockchainu se však může do ceny aktiv propsat zprostředkovaně. Když firma s její pomocí přijde s inovací, vydělá víc a následně se to promítne do kurzu jejích akcií.

Lidem se teď kvůli válce na Ukrajině a propadům na trzích do investic moc nechce. To je však chybná strategie.

Na český trh přišlo v posledních letech několik firem, které podobně jako Finax nabízejí investování s pomocí robo-poradců. Je tu ještě prostor?

Ze střední Evropy je v Česku největší konkurence. Ale český trh je zároveň dostatečně velký. Navíc, mnoho lidí neinvestuje dobře. Nebo investují přes drahé podílové fondy. Často jsou také zbytečně nakloněni jen českým akciím nebo instrumentům denominovaným v české koruně. Konkurenční platformy mají průměrně na jednoho klienta pod správou třikrát méně než my. Je to tím, že klienty učíme, co dělat, aby měli dostatek prostředků a investovali s námi víc. Když s námi naspoří třikrát víc, budou mít třikrát vyšší důchod.

Jak často sledujete své portfolio?

Chcete vedle Slovenska a Česka i do dalších zemí? Na kolik cílíte klientů?

Už dnes jsme největší poskytovatel pasivního investování v Polsku, máme tam přes devět tisíc klientů. Jsme i v Chorvatsku, kde se blížíme tisícovce klientů, a v Maďarsku. Ještě letos se chceme rozšířit do Rumunska. A postupně bychom chtěli být na všech trzích střední a východní Evropy. Na konci roku chceme mít kolem šedesáti tisíc klientů. Snad se nám to podaří, lidem se teď kvůli válce na Ukrajině a propadům na trzích do investic moc nechce. To je však chybná strategie. Síla a krása investic spočívá v jejich pravidelnosti – časování trhu je velmi ošidné a může investora v konečném důsledku spíše poškodit. Pokud někdo váhal se vstupem do světa pasivního investování, nyní má díky poklesům hlavních indexů výrazně lepší startovací pozici.

V tom asi hraje roli i psychologie. Přesto, zlepšuje se finanční gramotnost v našem regionu?

Myslím, že ano, a doufám, že k tomu přispíváme. Nechceme vzdělávat jen naše klienty. Na Slovensku jsme například spustili projekt finanční gramotnosti ve školách pro druhý stupeň základních škol. Chceme povzbudit kritické myšlení dětí, nejsou to žádné matematické příklady, ale spíše reálné situace ze života. S výchovou ve finanční oblasti je třeba začít už v raném věku. Vše podstatné najdou zájemci o tento projekt na www.financie.sk.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost FINAX partnerem.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
45
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petra Nová

Petra Nová

Copywriterka, externí spolupracovnice NextPage Media. Kromě hrátek s písmenky se jako absolventka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zajímá i o historii. Ráda se toulá po světě i vlastní domovině a... Více

Související témata

finanční gramotnostFinaxinvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohyburozhovor

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo