Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Strach není na místě. Proč se vyplatí investovat i v krizi

Jana Brodani
Jana Brodani
12. 5. 2022
 11 475

Dnešní doba je vskutku bouřlivá a plná neočekávaných změn. Mnozí z nás si proto kladou otázky, zda jsou naše finance v bezpečí. A zda se vůbec vyplatí investovat.

Strach není na místě. Proč se vyplatí investovat i v krizi
Zdroj: Shutterstock

Není nakonec lepší mít svoje peníze doma v hotovosti, v relativním bezpečí? Podle nejnovějších dat České národní banky to vypadá, že velké procento českých domácností skutečně zvolilo tuto variantu: V současnosti drží totiž Češi rekordní objem hotovosti, a to přibližně 727 miliard korun.

Nárůst hotovosti v krizových obdobích je běžným jevem. Domácnosti hromadí hotovost na jedné straně jako určitou pojistku pro případ nějakého elektronického nebo jiného mimořádného výpadku, ale také pro menší výdaje, které se stávají většími v době rychle rostoucí inflace. Část obchodníků a živnostníků navíc v určitý moment začala – pod vlivem nižších tržeb – vyžadovat platby v hotovosti.

Jak porazit inflaci
Shutterstock

Jak porazit inflaci? Na spoření v bance zapomeňte

Když necháváte úspory na běžném účtu v bance, ztrácejí svou hodnotu. Jen o trochu si polepšíte spořicím účtem nebo termínovaným vkladem. Ukážeme vám další cesty.

Motivem však byly i dlouhodobě velmi nízké úrokové sazby, které lidi nijak nemotivovaly peníze držet na bankovních účtech.

Je však téměř jisté, že důvodem není obava o stabilitu finančního systému, jelikož české banky jsou silné se silným kapitálovým vybavením a jako takové je vnímá i široká veřejnost. Navíc i v době nejtužších zákazů a omezení fungovaly bezproblémově výběry i vklady.

Větší využití hotovosti může do jisté míry také souviset s dopadem pandemie na sektor služeb, kdy řada provozovatelů požadovala hrazení závazků právě „reálnými“ penězi, nikoliv fakturami, protože panovaly (a do jisté míry ještě panují) obavy z toho, že odběratelé a zákazníci nebudou solventní.

Pochopitelně se nabízí otázka, co tato přemíra hotovosti mezi lidmi znamená pro ekonomiku. Především klesá hodnota úspor obyvatel. Dlouhodobě by se měly prostředky zhodnocovat, protože jinak se sami ochuzujeme.

Vývoj meziroční inflace v České republice

Na druhou stranu hotovost není jenom platební prostředek, ale představuje také určitou svobodu a tradici. Asi všichni si představíme obálku od babičky k narozeninám, která má stále své kouzlo. Prostřednictvím hotovosti se také děti mnohem lépe seznámí s hodnotou peněz, než pokud jim ukazujeme pouze virtuální účty. Takže hotovost má kromě ekonomického i určitý kulturní aspekt, který by se neměl zcela opomíjet.

Dobrá investice se zhodnotí spíše v delším období, nenechte se zlákat „zaručenými“ produkty, které slibují z vás udělat přes noc milionáře.

Chce to revizi a jasný plán

A tak i když žijeme v době, která není jednoduchá, neměli bychom se investování bát. Důležité jsou dvě věci. Tou první je revize domácích financí, tou druhou poradit se se zkušeným finančním poradcem, do čeho bychom měli investovat.

Co znamená taková domácí finanční inventura? V první řadě si udělejte přehled příjmů a výdajů, abyste věděli, jaké jsou vaše aktuální finanční potřeby. Zamyslete se také nad blízkou budoucnosti, zda nebudete potřebovat nějakou vyšší finanční částku. S odborníkem také projděte svoje účty a stávající finanční produkty, které máte v bankách nebo investičních společnostech.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Teprve tehdy, když zvládnete trochu nudnou, ale potřebnou administrativu, je čas najít nové investiční cesty, případně zrevidovat investice stávající.

S pomocí poradce si také vytvořte investiční plán, protože jako investor byste měli vědět, jakého cíle chcete dosáhnout. S tím vším vám dobrý a zkušený finanční odborník bez problému poradí. Nezapomínejte, že dobrá investice se zhodnotí spíše v delším období a nenechte se zlákat „zaručenými“ produkty, které slibují z vás udělat přes noc milionáře.

Finanční plán si ale můžete sestavit také sami. Jako pomůcku můžete využít webové stránky České národní banky penizenauteku.cz.

Mezi nejoblíbenější investice patří stále nemovitosti a i přes rostoucí úrokové sazby hypoték to nevypadá na změnu.

Investujme smysluplně

Do čeho tedy v současnosti investovat? Především byste měli své prostředky takzvaně diverzifikovat, tedy rozdělit je do různých produktů a nevsázet všechny na jednu kartu. V době rostoucí inflace je pak třeba investovat odvážněji, abychom zamezili znehodnocování našich úspor.

Investice do nemovitosti
Shutterstock

Pronajímat byt, nebo investovat do nemovitostního fondu? Co se vyplatí víc

Jaká úskalí skrývá pronájem bytu? Může být nemovitostní fond efektivnější řešení? A v čem spočívají hlavní výhody nemovitostních fondů? Dnes se v rámci projektu Miliardy v pohybu povídáme na způsoby, jak efektivně investovat do nemovitostí.

Obecně lze říci, že navzdory občasným bouřím na akciových trzích jsou stále klíčovým dlouhodobým investičním instrumentem právě akcie. Pro ty, kdo nemají na sledování trhů moc času a nejsou ani příliš zběhlými finančníky, lze doporučit některé pravidelné investování do fondů, řízených zkušenými portfolio manažery.

Pravidelné investování zajistí rozložení nejenom mezi různé investice, ale také rozložení v čase, čímž se snižuje riziko špatného načasování.

Mezi nejoblíbenější investice patří stále nemovitosti a i přes rostoucí úrokové sazby hypoték to nevypadá, že by se v blízké budoucnosti na tomto faktu něco změnilo. Pořídit lze nejen přímo investiční byt nebo pozemek, své finance můžete zhodnotit rovněž v nějakém prověřeném nemovitostním fondu. Ty jsou vhodné zvláště pro menší investory, protože do nich postačí přispívat pravidelnou měsíční částkou, která nemusí být závratně vysoká, stačí začít někde na 2 000 korunách.

Své portfolio můžou investoři doplnit i alternativními investicemi, například do drahých kovů. Z dlouhodobého hlediska je zajímavé nejen zlato, ale rovněž stříbro, které se v průmyslu používá mnohem více. Investovat ale můžete i do mědi či platiny.

Pokud necháme průběžně připisované úroky dál pracovat a dostáváme i úroky z úroků, hodnota majetku roste geometrickou řadou.

Kouzlo složeného úročení

Dlouhodobé investování prostřednictvím fondů řeší jak problém diverzifikace, tak i další palčivou otázku, jíž je zabezpečení na důchod. Hlavním argumentem, proč investovat pravidelně již nyní, je složené úročení.

Investujete?

Pokud necháme průběžně připisované úroky dál pracovat a dostáváme i úroky z úroků, hodnota majetku roste geometrickou řadou a postupem času začnou úroky z úroků generovat mnohem větší výnosy než původní úrok.

Říkáte si, že u malých částek to nebude až takový rozdíl? Divili byste se. V dostatečném časovém období se jedná již o nemalé částky. A na spoření na klidný důchod není nikdy příliš brzy.

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
26
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jana Brodani

Jana Brodani

Od roku 2009 zastává pozici výkonné ředitelky Asociace pro kapitálový trh České republiky, předtím působila v oblasti právního a daňového poradenství. Kromě Fakulty mezinárodních vztahů VŠE absolvovala... Více

Související témata

akcieinflaceinvesticeinvestiční univerzitakomentářMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo