Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Netflix, Zoom či Shopify. Hvězdy pandemie padají, je čas na paniku?

Anna Píchová
Anna Píchová
11. 5. 2022
 5 355

Většinu investorů, kteří začali s investováním v uplynulých měsících, pravděpodobně pohled na jejich investiční portfolio příliš netěší. Akciová výkonnost od začátku roku je jednou z nejhorších za posledních několik desetiletí. Je tedy snad čas panikařit?

Netflix, Zoom či Shopify. Hvězdy pandemie padají, je čas na paniku?
Netflix je jen jeden z případů pandemického optimismu na trzích. Teď jeho akcie ztrácejí (ilustrační foto) / Zdroj: Hamara / Shutterstock.com

Technologický index Nasdaq odepsal jen za uplynulý měsíc přes 13 %. A právě technologické akcie byly jednou z nejoblíbenějších a jistých sázek na nadstandardní výnosy, a to hlavně v postpandemických měsících.

Mezi oblíbené investice patřily všechny takzvané „stay at home“ akcie. Tedy firmy, které nám pomáhaly přežít dobu, kdy jsme kvůli protipandemickým opatřením seděli doma.

Teď patří tyhle akcie mezi ty, které v aktuálním tržním prostředí trpí nejvíc. Kvůli změně v měnové politice a dalším faktorům, které však teď nechci rozebírat, došlo na trzích k něčemu, co bych pojmenovala jako vystřízlivění.

A s vystřízlivěním přichází i bolehlav některých investorů, kteří naskakovali do trhu v době pandemie.

Teze, že pandemie změní chování lidí, se ukazuje jako mylná. Lidé upouštějí od online zábavy...

Netflix očekávání nenaplnil

Investiční prostředí od poloviny roku 2020 do podzimu 2021 bylo velmi štědré. Šlo bez přemýšlení nakoupit téměř cokoliv a vydělat na tom. Nicméně prostředí se změnilo a uplynulé měsíce a týdny nám ukazují, že už nejde bezhlavě nakupovat.

Znovu se do popředí dostávají fundamenty firem a hodnotí se hospodářské výsledky společností. A to nejen ty uplynulé, ale i stabilita daného byznysu v čase a výhled na jejich udržitelnost. Postpandemická doba tak odkrývá některé skutečnosti, které pomohl hluboko ukrýt právě onen nebývalý růst. Ten potkal prakticky všechny firmy, které měly co dělat s internetem a digitalizací.

Vývoj hodnoty akcií Netflixu

Zdroj: peníze.cz

Příkladem z poslední doby je Netflix, který se stal obětí svého vlastního úspěchu. Vysoká valuace stála na předpokladu kontinuálního a silného růstu nových uživatelů, kterému ale není Netflix schopen dostát. Ať už kvůli nárůstu konkurence, nebo kvůli změně spotřebitelského chování.

Teze, že pandemie trvale změní chování lidí, se ukazuje jako mylná. Lidé upouštějí od online zábavy a ve velkém se vracejí k životu jako před pandemií. Netflix tak ani zdaleka není jediným příkladem, kde projekce budoucího růstu byly spíš vzdušné zámky – podobně jsou na tom další „miláčci“ trhů jako Zoom, Shopify nebo třeba Teladoc.

Investování by mělo být nejen o zhodnocení volných prostředků, ale také snaze přivodit si co nejméně škod.

Investování není raketová věda

Oči pro pláč některých investorů vybízejí k zamyšlení. Uplynulé měsíce přinesly velký zájem o investování, o kterém si nyní běžně pokecáme s přáteli u piva. Přístup k investování a vlastní investiční účet může mít každý a každý si může dle libosti nakupovat a prodávat akcie.

Jak porazit inflaci
Shutterstock

Jak porazit inflaci? Na spoření v bance zapomeňte

Když necháváte úspory na běžném účtu v bance, ztrácejí svou hodnotu. Jen o trochu si polepšíte spořicím účtem nebo termínovaným vkladem. Ukážeme vám další cesty.

Někteří se inspirují třeba i u některých investičních „influencerů“, což nemusí být nutně špatně. Investování ale nejde dělat bezhlavě a impulzivně. Tahle situace by tedy neměla vést k tomu, že přestaneme investovat či hledat inspiraci na sítích.

Naopak. Takhle zkušenost by měla vést k větší opatrnosti a přemýšlení nad investicemi a správou portfolia. Je dobré se poučit ze svých chyb a prozkoumat svou strategii, jestli stále dává smysl.

Cílem správy portfolia a investování by mělo být nejen zhodnocení volných prostředků, ale také snaha přivodit si co nejméně škod. Investování není raketová věda, nicméně i přesto by měl mít člověk aspoň základní povědomí a znalosti o tom, co dělá, a hlavně proč to dělá.

Z poklesů se dá také mnohé získat. Ať už to jsou zkušenosti a poučení se, anebo zajímavá investiční příležitost.

Panika? Netřeba...

Měly by nás nějak současné poklesy na trhu nebo až strašidelné výhledy analytiků znepokojovat? Drobní investoři s cílem investovat dlouhodobě můžou zůstat v klidu. Poklesy jsou přirozenou součástí trhů a k celému procesu neodmyslitelně patří.

Máte nějakou ze hvězd pandemie?

Z poklesů se dá také mnohé získat. Ať už to jsou zkušenosti a poučení se, anebo zajímavá investiční příležitost. U těch je však potřeba přemýšlet, a zhodnotit si smysluplnost každé příležitosti. Případně přenechat tuto starost na někom jiném a jít cestou ETF nebo fondů.

Investování není o tom nakoupit co nejvíce sexy společností nebo aktiv, ale o dlouhodobosti, udržitelnosti a strategii.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investování na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
37
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Anna Píchová

Anna Píchová

Hlavní analytička ve společnosti CYRRUS. Vystudovala Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity se zaměřením na ekonomii. Nejdříve působila jako makroekonomický analytik, aktuálně se věnuje převážně... Více

Související témata

akcieinvesticeinvestiční univerzitakomentářkoronavirusMiliardy v pohybuportfoliotechnologické firmy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo