Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hořkosladká data. Ekonomika se zvedala z útlumu, válka ji zase srazí

Vít Hradil
Vít Hradil
29. 4. 2022

Česká ekonomika si v prvním čtvrtletí vedla nad očekávání dobře a měla našlápnuto zotavit se z covidového oslabení. Ruská agrese na Ukrajině ale přinese další zmar.

Hořkosladká data. Ekonomika se zvedala z útlumu, válka ji zase srazí
HDP v prvním čtvrtletí vykázal meziroční růst o 4,6 procenta. Válka na Ukrajině ale české ekonomice znovu uškodí. / Zdroj: Shutterstock

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu vykázal český hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí letošního roku meziroční růst o 4,6 procenta, což odpovídá mezikvartálnímu růstu o 0,7 procenta.

Výkon tuzemské ekonomiky tak poměrně výrazně překonal tržní odhad, a dokonce i poslední prognózu České národní banky, která byla přitom zveřejněna ještě v momentě, kdy nikdo nemohl předvídat vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině.

Nejnovější data tak mají hořkosladkou příchuť, jelikož ukazují, že se česká ekonomika statečně zvedala z post-pandemického útlumu, tato snaha bude ovšem v následujících měsících patrně opět podkopána pokračující válkou.

Vývoj meziročního růstu českého HDP

Ekonomický růst byl prakticky plošný napříč odvětvími, primárně se pak týkal stavebnictví, obchodu, dopravy či ubytování a pohostinství. Z toho lze usuzovat, že napříč ekonomikou pokračoval návrat k před-pandemickému normálu, s výjimkou zpracovatelského průmyslu. Ten se jednak neodrážel z tak nízké loňské srovnávací základny, a zároveň byl v nedávné době nejvíce sužován výpadky výrobních vstupů.

Podle statistiků se navíc na české poměry příliš nedařilo zahraničnímu obchodu, což dále potvrzuje hypotézu o slabším výkonu průmyslu, a také to vyplývá z rapidně zdražujících energetických surovin, které Česko z drtivé většiny importuje.

Doping české ekonomice bude nadále poskytovat vláda skrze výrazně deficitní rozpočtové výdaje.

Češi budou šetřit

Další vývoj české ekonomiky bude pochopitelně do značné míry záviset na rusko-ukrajinském konfliktu. Již nyní je zřejmé, že se dočkáme zpomalení spotřeby domácností, které budou vyčerpávány zdražujícími energiemi. Nedávná data o spotřebitelské náladě navíc jednoznačně ukazují, že se Češi začínají o svou ekonomickou budoucnost obávat, což povede ke snaze šetřit.

Věříte, že se česká ekonomika zase zvedne?

Problémy budou pokračovat i v průmyslu, kde se k post-pandemickým výpadkům dodávek přidávají drahé energie, nedostupnost některých vstupů z Ruska a Ukrajiny, a v neposlední řadě je rizikem i neuspokojivá epidemická situace v Číně, která hrozí opět vyostřit napětí v dodavatelských řetězcích.

Pozitivní zprávou naopak je, že se české firmy dosud evidentně nevzdaly nadějí, a chystají se pokračovat v investicích. Doping české ekonomice pak bude nadále poskytovat i vláda skrze výrazně deficitní rozpočtové výdaje.

V souhrnu tak Cyrrus zachovává svůj odhad letošního výkonu české ekonomiky beze změny, a věří v růst na úrovni 2,2 procenta.

Kam dál? Česká ekonomika na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
15
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Vít Hradil

Vít Hradil

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Dříve pracoval například v Raiffeisenbank, kde zastával pozici makroekonomického analytika. Vystudoval podnikovou ekonomiku na Technické univerzitě v Liberci a poté ekonomii... Více

Související témata

ekonomický růstekonomikahrubý domácí produktkomentářválka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo