Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Stáhne nás Čína na nové dno? Reakce na nové lockdowny očima expertů

Michal Hron
Michal Hron
6. 5. 2022
 17 367

Čínskými trhy už dva týdny otřásá nervozita z tamní nulové tolerance onemocnění covid-19 a souvisejících plošných uzávěr neboli lockdownů. Výkonnost tamních akcií se ovšem propisuje i na evropské burzy, které po pocovidovém oživení zažívají další těžké časy. Máme se snad bát nového dna?

Stáhne nás Čína na nové dno? Reakce na nové lockdowny očima expertů
Stáhne nás Čína na nové dno? (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Přestože koncem dubna čínské akcie pod příslibem vstřícných zásahů komunistické vlády zpevnily, hlavní čínské indexy vykázaly za poslední měsíc výrazný propad. Nervozitu způsobuje nejen přísná tamní politika boje s onemocněním covid-19, ale i celková geopolitcká situace. Tedy především dopady ruské agrese na Ukrajině, ekonomické sankce vůči Moskvě, nedostatek některých komodit a celkově napjatá situace v energetice a zásobování.

Trh proto detailně sleduje především celkovou výkonnost čínské ekonomiky, která trpí pod nově zaváděnými lockdowny. Investory znervózněla například neochota tamních úřadů k novým kompenzacím a stimulům pro tamní podniky, které pod novými uzávěrami odepsaly i osm procent hodnoty za den: výrazné propady zaznamenaly především akcie takových obrů jako Alibaba či Tencent. Hlavní technologický index na hongkongské burze, Hang Seng, tak jen za duben odepsal přes čtyři procenta.

Jak vybrat akcie
Shutterstock

Jak vybrat akcie a kde je koupit? Návod pro začátečníky

Lákají vás příběhy o pohádkových ziscích třeba na akciích Applu nebo Tesly? Nebudeme vám slibovat, že jich dosáhnete, ale vysvětlíme vám základní pravidla a přidáme i konkrétní tipy od expertů.

Situace se samozřemě propisuje i na světové, potažmo evropské trhy, na které ovšem působí krom obav z nižšího ekonomického růstu Číny i strach z rychlého zvyšování sazeb v USA. Ostatně, Fed je ve středu zvýšil nejvíc za 22 let, přesně o půl procentního bodu. Nedávná analýza společnosti Portu například ukázala, že co světové indexy v březnu získaly, duben hravě umazal: S&P 500 od začátku roku ztrácí přes 13 procent a technologický Nasdaq dokonce přes 21 procent. Evropa je na tom pak jen o něco málo lépe, když Euro Stoxx 50 odepsal přes 11 procent.

Analytik Portu Filip Louženský k tomu pro agenturu ČTK uvedl, že uzávěry celých megapolí v Číně (uzavřena je Šanghaj a částečně už i hlavní město Peking) způsobily pokles výhledu růstu čínské ekonomiky. Řada lidí se podle něj v Číně nachází bez možnosti pracovat a v přístavištích se tvoří dlouhé fronty lodí, které čekají na nakládku nebo vykládku zboží. Analytici tak už volají po tom, aby tamní úřady svůj postup vůči šíření koronaviru pod hrozbou hlubších ekonomických ztrát zrevidovaly.

Jak velký pád světových trhů můžeme v rámci současné pandemické vlny v Číně očekávat? Jak se aktuální situace projeví na akciích největších světových firem? A máme se bát v rámci aktuálního dění dalšího ekonomického poklesu a ještě vyšší inflace než dosud?

Michal Semotan

Michal Semotan

portfolio manažer J&T Investiční společnosti

Souhlasíte s názorem?

-
+33
+

Pokles čínských akcií je nadále kombinací více faktorů. Nejvíce samozřejmě vrhá negativní náladu na čínské akcie obnovená pandemie covidu a extrémně represivních opatření v postižených oblastech. Ta budou mít dopad na celou čínskou ekonomiku, dlouhodobě se mohou projevit i v nižší poptávce po dovážených – či v Číně vyráběných, ale patřících do světové značky, například VW – produktech. K tomu se nadále investoři obávají delistingu některých čínských titulů z amerických trhů,  popřípadě pokračující zostřené regulace místních orgánů a institucí. Proto jsou nadále celkově čínské akcie z mého pohledu pod tlakem a na velmi nízkých úrovních.

Tato kombinace však jednou pomine, proto zvažujeme na aktuálních cenách posílení našich pozic v čínských akciích – přijde mi, a je to jen můj osobní pohled, že je k tomu vhodný čas. Jestli tomu tak bude, či ne, se samozřejmě ukáže až později. Další lockdowny čínských měst přinesou na trh opět volatilitu, takže příležitosti k nákupu přijdou.

Celkově se však neobávám dopadu přelití poklesu čínských akcií na další světové trhy, spíše to bude o dopadu na jednotlivé společnosti, které jsou na čínském trhu aktivní.

Anna Píchová

Anna Píchová

vedoucí analytického oddělení Cyrrus

Souhlasíte s názorem?

-
+31
+

Nálada na globálních akciových trzích je aktuálně velmi napjatá a momentum zůstává podobně jako v minulých týdnech nepříznivé. Hlavním důvodem je očekávaný obrat měnové politiky v USA, která přechází z extrémního uvolnění k utažení, a to hlavně díky razantnějšímu zvyšování sazeb. K celkové změně prostředí se přidala také bouřlivá situace v Číně. Tamní finanční trhy a ekonomika jsou drancovány nejen regulacemi, ale v současné době také s covidem spojenými tvrdými lockdowny.

Z minulé zkušenosti víme, že dlouhé a tvrdé lockdowny přinášejí kombinaci inflačních tlaků a pomalého růstu. Jelikož se nyní situace týká druhé největší světové ekonomiky, která mimochodem předchozí vlny covidu přečkala bez větších škod, dopady tamních lockdownů pocítíme všichni.

Předvídat za aktuální situace dopady na akcie největších firem je poměrně obtížné, nicméně probíhající výsledková sezona může leccos naznačit. Investory zajímají ztráty způsobené opuštěním ruského trhu a za druhé, jak je firma ohrožena rostoucími náklady a průtahy v dodavatelských vazbách. Výhodu mají ty firmy, které jsou málo závislé na komponentech a na čínské produkci a také ty, které dokážou přenést část vyšších nákladů na koncové zákazníky.

Ondřej Koňák

Ondřej Koňák

portfolio manager Partners investiční společnosti

Souhlasíte s názorem?

-
+30
+

Letošní rok je zatím na finančních trzích hodně volatilní a nepředvídatelný. Konflikt na Ukrajině pravděpodobně přepíše některé zažité principy a bude mít bezprostřední dopad do mnoha oblastí života zejména v Evropě. 

Bohužel konflikt významně zvyšuje riziko déle trvající a vyšší inflace, která je podle mě přímým důsledkem zpřetrhaných dodavatelsko-odběratelských vztahů v reakci na pandemii.

Riziko opětovného uzavření části čínské ekonomiky je tak přímou hrozbou právě pro globální obchod, který se nestačil plně obnovit a který by dalšími lockdowny utrpěl nevratné škody. Z posledních makro dat je zřejmé, že čínská ekonomika zpomaluje. Investoři byli zklamaní prakticky z nulové reakce čínských autorit, která se omezila pouze na příslib dalších infrastrukturních projektů.

Zároveň je velkou neznámou čínský nemovitostní trh, který nedávným krachem developera Evergrande jen upozornil na hlubší problémy, které bohužel nemají rychlá řešení. To, jakým způsobem se podaří autoritám v Číně čelit těmto výzvám, bude determinovat dopad na globální ekonomiku.

Jaroslav Šura

Jaroslav Šura

investor

Souhlasíte s názorem?

-
+40
+

Současné propady na akciových trzích nejsou jen kvůli covidové Číně, ale také kvůli ruské agresi a jednání centrálních bank, zejména amerického Fedu. Dohromady je to nepříjemný koktejl, který znervózňuje investory. Prodávající jsou více při chuti, ale kupující jsou obezřetní a vyčkávají. Globální ekonomické oživení je v nedohlednu, co naopak spolehlivě roste, je inflační očekávání. Dokud se nespraví dodavatelské řetězce a neskončí ruská invaze, těžko očekávat celkové zlepšení (i sentimentu). Také je vhodné připomenout, že akciové indexy teprve nedávno sestoupily ze svých maximálních euforických hodnot a výraznější korekce byla na spadnutí.

Vývoj meziroční inflace

Jan Traxler

Jan Traxler

privátní investiční poradce a zakladatel fondu Otakar, podfond FINEZ SICAV

Souhlasíte s názorem?

-
+39
+

Ten koktejl nevypadá vůbec dobře a pravděpodobně zanechá pořádnou kocovinu. Každý druhý výrobní byznys má dnes problémy s nedostatkem nějakých surovin či polotovarů. Do toho kvůli Putinovi vyletěly ceny elektřiny, pohonných hmot a spousty dalších komodit. V březnu už vyskočila inflace ve výrobní sféře v ČR meziročně na 25 % (a ve zbytku Evropy dokonce přes 30 %). To se postupně přelije i do spotřebitelských cen. Číslo spotřebitelské inflace z březnových 12 % ještě výrazně stoupne.

Spousta lidí má finanční problémy a takových bude přibývat. Koupěschopnost domácností nyní s vysokou inflací klesá, takže zákonitě bude docházet k omezování spotřeby (zbytného zboží). Menší spotřeba ruku v ruce se strmě rostoucími provozními náklady a výrazně dražšími úvěry, jak to asi může skončit? Ekonomicky jsme pravděpodobně už teď v recesi, jen to statistiky potvrdí až zpětně. Ve stejné situaci je celý svět. Dostali jsme se do stagflace, která může trvat minimálně jeden až dva roky.

Ještě v lednu jsem byl optimista, ale válka na Ukrajině nám způsobila další masivní vlnu inflace, kterou už ekonomika nedokáže ustát. Jak se budou vyvíjet ceny akcií na burze? To kdybych věděl! Předpokládám, že spousta firem bude během roku hlásit horší hospodářské výsledky, takže by logicky měla jejich hodnota klesat. Ale cenu na burze určuje poptávka a nabídka. Pokud se najde dost kupců, ceny klesat nemusí.

Můj názor je, že se ještě v průběhu roku dočkáme na akciových trzích dalších poklesů a čas na výhodné nákupy teprve přijde. V rámci fondu Otakar proto máme nyní v akciích jen 9 % portfolia, zbytek tvoří investice mimo burzu. Ale je to jen můj názor. Jaký bude většinový, to teprve poznáme. Co mi dnes dává sektorově největší smysl, je zemědělská a potravinářská výroba a obnovitelné zdroje energií.

Tomáš Kudla

Tomáš Kudla

obchodní ředitel pro ČR a SK společnosti Ebury

Souhlasíte s názorem?

-
+30
+

Růst inflačních tlaků a slabší hospodářský růst trápí celý svět, nejen Čínu. V Číně je tato situace ještě o trochu horší, protože politika nulového výskytu covid-19 uzavřela některé oblasti. Většina těchto obav by měla být již zahrnuta v cenách, a pokud nedojde k dalším výrazným zpřísněním nebo jejich dlouhodobému využívání, k dalšímu propadu by dojít nemělo.

Zároveň to nemusí znamenat, že na trzích zažijeme výrazné uklidnění. Válka na Ukrajině pokračuje, inflace nevykazuje známky uvolňování a centrální banky po celém světě se zdají být stále ochotnější zvyšovat úrokové sazby.

Kroky čínských úřadů, které rychle zavedly omezení, ale i těch, které naopak toužily po jejich zrušení, nám dávají naději, že to nejhorší může být během několika týdnů za námi. Nedávná čísla PMI byla chmurná, výkon sektoru služeb byl obzvláště slabý, ale druhá polovina roku by měla být pro Čínu lepší.

Pokud jde o globální ekonomický růst, zde jsme relativně optimističtí, ale stále si uvědomujeme rizika a zdůrazňujeme, že inflace v posledním období obecně míří vzhůru. Její budoucí směřování bude záviset jak na vnitřních faktorech v jednotlivých zemích, tak na globálních cenách energií a potravin, které reagovaly na otřesy pandemie a války.

Zvýšené náklady tažené růstem cen energií spolu s uzavírkami se můžou propsat do výsledných cen zboží exportovaného z Číny. Vyšší cena a dražší peníze způsobí odsun pořízení nepotřebného a méně potřebného zboží. Vzhledem k tomu dojde v některých sektorech ke snížení tržeb a potažmo i zisku vybraných společností.

Michal Kuzněcov

Michal Kuzněcov

investor, podnikatel, Kuzněcov & Partners Invest

Souhlasíte s názorem?

-
+36
+

V současné době je zřejmé, že období vyšší inflace tu s námi bude delší dobu, než se předpokládalo. Je možné, že se s ní budeme potýkat i po celý příští rok. Tlaky jsou tu z více stran, a pokud uklidníme jeden směr, řítí se k nám zvýšený tlak z toho druhého. Je to podobná situace, jako když plujete na prorezivělé lodi: když ucpete jednu díru, tlakem vody pukne další a znovu musíte ucpávat nový otvor, aby vám neteklo do bot. A přiznejme si, že nám teď jako celé ekonomice do bot teče.

Čí predikci věříte nejvíc?

Čína je jen dalším z mnoha faktorů, se kterými jsme už třebaže nepočítali a očekávali jsme uklidněnou situaci. Když se podíváme konkrétně třeba na graf Alibaby, v posledních 14 dnech jsme zažili už dvojité dno. Lze tak očekávat, že po prvním šoku čínské akcie zažijí růst. Ale také nemusejí.

Čína je pro nás stále dostatečně netransparentní ekonomika, proto se jí mnoho investorů vyhýbá. Já sám jsem nakoupil symbolickou část čínského ETF, aby mě to donutilo být více v obraze a sledovat tamní dění. I tak se ale přiznám, že je to natolik vzdálené západním principům, že nemám odvahu z toho dělat větší odhady.

Proto si i myslím, že v důsledku nebudou mít čínské trhy tak značný dopad na ty evropské. Je to zákon akce a reakce, tedy šoku a následného vzpamatování. Finanční trh ho zažívá tento rok opakovaně. Když se tedy vrátíme k příkladu s rezavou lodí, aktuálně na takové lodi plujeme a během plavby ji za plného chodu opravujeme.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Trinity Bank

Souhlasíte s názorem?

-
+34
+

Přísné uzávěry v Číně, nebezpečné pro hospodářství celého světa, jsou ve své podstatě hlavně ilustrací nebezpečí sepětí kapitalismu s autokracií. Díky kapitalismu Čína v uplynulých čtyřiceti letech vyrostla v globální ekonomickou velmoc. Přitom se ovšem nepotvrdila teze nositele Nobelovy ceny za ekonomii Miltona Friedmana, že liberalizace ekonomiky přináší liberalizaci politiky, tedy pluralitní demokracii. Naopak, v Číně v posledních deseti letech dochází k upevnění nejen vlády jedné strany, ale dokonce a zejména jedné osoby.

To nejde bez důmyslné a všeprostupující propagandy, která z vládce utvoří poloboha. A polobozi jsou vlastně neomylní. Takže přece ani čínské vakcíny proti covidu nemohou být o nic horší než vakcíny ze zemí, které mají tu smůlu, že jim tento polobůh nevládne. Přitom na variantu omikron čínské vakcíny zabírají prokazatelně mnohem hůř než západní vakcíny typu té od Pfizeru či Moderny. Peking si toho je zjevně vědom, nechce riskovat blamáž. Takže raději riskne propad ekonomiky, než aby polobůh ztratil tvář.

Dvoutýdenní lockdown v Šanghaji připraví čínskou ekonomiku o dvě procenta HDP, přesto to polobohovi za to stojí. Stahuje celý svět, vládne totiž globální ekonomické velmoci. Neochotu poloboha zařadit se mezi obyčejné lidi tak pocítí i Česko, lidé tu kvůli tomu dokonce mohou přicházet o práci. Ke zlu to přičtou vládnoucím, demokraticky zvoleným českým politikům, ne čínskému polobohovi. A tak to on vlastně chce.

Kam dál? Anketa Očima expertů na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
45
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

akcieanketaČínafinanční trhykoronaviruskrizeočima expertů
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo