Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ceny nemovitostí stále rostou. Důsledkem je jejich podpojištění

PR článek
PR článek
6. 6. 2022

Stále častěji skloňovaný pojem inflace přináší to, že nominální hodnota našeho majetku roste. To se však promítá také do hodnoty, na kterou máme náš majetek pojištěný. Máte tuto hodnotu nastavenou správně?

Ceny nemovitostí stále rostou. Důsledkem je jejich podpojištění
Zdroj: Shutterstock

Co je podpojištění a kdy k němu dochází?

Jestliže nemáte správně svůj majetek ve své pojistce vyčíslený, riskujete tzv. podpojištění. K podpojištění domu, bytu či chalupy dochází ve chvíli, kdy je objekt pojištěn na částku, která je však ve skutečnosti vyšší než ta, která je uvedena ve smlouvě s pojišťovnou. Konkrétně jde o hodnotu, za kterou by bylo možné v případě totální škody odstranit ruiny a postavit podobnou nemovitost znova. „V případě, že máte pojistku podpojištěnou, tak pojišťovna sníží pojistné plnění ve stejném poměru, v jakém je výše pojistné částky ke skutečné výši pojistné hodnoty pojištěného majetku. Podpojištění a s tím související krácení plnění pojišťovny nenastává vždy. Záleží na podmínkách dané pojistné smlouvy,“ vysvětluje Lucie Žulavská, právnička a gestorka oblasti neživotního pojištění České asociace pojišťoven a pokračuje příkladem z praxe: „Majitel si pořídil byt za tři miliony korun a na tuto částku se i pojistil. Po čase ale byt rekonstruoval, k tomu rostly ceny nemovitostí a v současné době má byt hodnotu dvojnásobnou, tedy šest milionů korun. Sjednaná pojistná částka je tak proti aktuální pojistné hodnotě poloviční. Pokud by na nemovitosti došlo například ke škodě ve výši dva miliony korun, tedy třetinové částce vůči skutečné hodnotě nemovitosti, pojišťovna by majiteli vyplatila pojistné plnění ve třetinové výši vůči pojistné částce, tedy pouze jeden milion korun.“

Kdy a jak smlouvu aktualizovat?

Impulsem pro změnu pojistné částky by měla být například právě rekonstrukce nemovitosti a dále také zásadní výměna nábytku, nákup nových spotřebičů a dražší elektroniky, což všechno přirozeně navyšuje hodnotu majetku a nemovitosti, což je relevantní v případě, že kromě samotné nemovitosti máte pojištěnu i domácnost. Současné smlouvy o pojištění majetku jsou flexibilní a dají se v nich provádět změny, proto se nejedná ani o nic složitého. Ideální je tak učinit každé tři roky, pokud není v pojistné smlouvě nastavena indexace pojistné částky automaticky. Zpozornět by měli všichni, kteří se svým smlouvám v posledních letech nevěnovali. Oblast stavebnictví totiž zažívá strmý růst cen, a to zejména v důsledku inflace. Pro majitele nemovitosti to znamená, že hodnota jejich nemovitosti roste, ale důsledkem může být i faktor zastaralé smlouvy na pojištění majetku, bez příslušné indexace.  

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo