Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kryptoměny nejsou jen pro spekulanty. Jak je využít a nespálit se?

Jakub Valníček
Jakub Valníček
13. 4. 2022
 7 123

Kryptoměny, v čele s bitcoinem, si od svého vzniku prošly obrovským vývojem. Od prvního nákupu pizzy za deset tisíc bitcoinů, která by při dnešních cenách stála téměř deset miliard korun, se trh s nimi rozrostl a i přes značné výkyvy nabírá na hodnotě. Ukazuje se, že krypto už není jen pro spekulanty, ale láká i tradiční investory. Jaké příležitosti k investování tento sektor nabízí?

Kryptoměny nejsou jen pro spekulanty. Jak je využít a nespálit se?
Jak investovat do kryptoměn? Nespoléhejte na tisícinásobný růst (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Jsou kryptoměny aktivem, do kterého se vyplatí investovat? Nejen, že je tento trh silně volatilní a denní nárůsty či propady se často pohybují v desítkách procent, ale slýcháme také o krádežích, ve kterých přišlo mnoho lidí o své digitální bohatství. Opatrnost by proto měla být vždy na prvním místě.

Nezačínejte s velkým obnosem peněz a vždy si ověřte, že protistrana se kterou plánujete obchodovat, je důvěryhodná. Při zachování těchto základních pouček se sektor kryptoměn nabízí jako možný doplněk investičního portfolia s potenciálem vysokého zhodnocení.

Kryptoměny zatím představují zanedbatelné procento globálního finančního trhu a prostor k růstu je z tohoto srovnání zřejmý.

Kryptotrh versus Apple

O investičním potenciálu kryptoměn svědčí také stále vzrůstající velikost kryptoměnového trhu. Například specializovaný server CoinGecko eviduje přes 13 000 kryptoměn, se kterými můžete obchodovat. Jejich celková tržní kapitalizace činí 1,96 bilionu dolarů, ovšem víc jak 90 % trhu tvoří pouze sto největších kryptoměn světa.

Zdá se vám to hodně? Jak se to vezme. Apple, nejhodnotnější společnost na světě, toto číslo hravě zastíní svou obří valuací, která je ještě o třetinu větší, tedy 2,72 bilionu dolarů. Zajímavé ovšem je, že v říjnu 2021 tomu bylo naopak. Trh s kryptoměnami předběhl s 2,37 biliony dolarů technologického giganta Apple, který měl tehdy hodnotu 2,33 bilionu dolarů.

Kterak bitcoin do výšin vystřelil (v USD)

Zdroj: peníze.cz

Kryptoměny však zatím představují zanedbatelné procento globálního finančního trhu a prostor k růstu je z tohoto srovnání zřejmý. Důležité je ovšem investovat rozvážně a nehonit se za tisícinásobným zhodnocením výběrem neznámých kryptoměn bez transparentní historie. Pravděpodobnost, že se spálíte, je zde totiž mnohokrát vyšší, a proto nechme tuto disciplínu spekulantům.

Zajímavou alternativou pro ty, kdo nechtějí nakupovat kryptoměny napřímo, mohou představovat takzvaná kryptoměnová ETP.

Základem je diverzifikace a pravidelnost

Na místě je připomenout tradičnější – ovšem často opomínaný – přístup k investování, kde jsou základními stavebními kameny diverzifikace a pravidelné nákupy. Správná diverzifikace začíná však ještě před výběrem kryptoměn.

Kde se těší bitcoin
Shutterstock

Geopolitika bitcoinu. Kde se těží hlavní kryptoměna světa?

Jen co Čína zakázala těžbu bitcoinu na svém území, její objemy jinde náhle vzrostly. Krvavě potlačené lednové protesty proti růstu cen plynu a energií v Kazachstánu tak už jen zviditelnily atraktivitu středoasijských republik pro těžaře bitcoinu. A obecně i fenomén kryptoměnové „těžební migrace“. Petr Vidomus na Finmag.cz o geopolitice hlavní kryptoměny světa.

Máte již vybudované své hlavní portfolio z tradičnějších instrumentů, jako jsou indexy světových trhů, globálních dluhopisů či komodit? Při přeskočení tohoto kroku je nám totiž diverzifikace u kryptoměn málo platná. Chyběl by zde bezpečný přístav v podobě dobře balancovaného portfolia. Na kryptoměny bychom si měli vymezit pouze menší část svých investic.

Zajímavou alternativou pro ty, kdo nechtějí nakupovat kryptoměny napřímo a zabývat se jejich uchováváním, mohou představovat takzvaná kryptoměnová ETP (burzovně obchodovatelné produkty). Ty fungují podobně jako ETF fondy, kopírují vývoj jednotlivých kryptoměn a investoři tak mají možnost investovat do kryptoměn prostřednictvím regulovaných cenných papírů.

Je možné investovat do ETP složených z jednoho druhu kryptoměny, nebo si vybrat ETP obsahující několik kryptoměn. Další příležitostí pro ty, kdo se chtějí svézt na vlně popularity krypta a zároveň zůstat jednou nohou mezi tradičními investory, jsou ETF složené z akcií blockchainových společností.

Na rozdíl od přímých investic do kryptoměn, kdy je třeba zisk zdanit vždy, mohou být investoři do ETP daňově osvobozeni.

Svézt se na vlně krypta

Odpovědným investorům se tak otevírá možnost poskládat si krypto investici z ETP kryptoměnových tahounů, jako jsou bitcoin a ether, doplnit ji ETF blockchainových lídrů. Tím lze splnit základní pravidlo diverzifikace. Pokud navíc budou investovat pravidelně a nenechají se ovládnout svými emocemi, mohou se dostat na cestu k dosažení dlouhodobě udržitelných výnosů.

Jedete v kryptu?

Třešničkou na dortu je potom daňové osvobození ETP, na které se uplatňuje časový i hodnotový test. Na rozdíl od přímých investic do kryptoměn, kdy je třeba zisk zdanit vždy, mohou být investoři do ETP, po splnění těchto testů, daňově osvobozeni. Právě tyto možnosti nabídne Portu Crypto, které s naší investiční platformou Portu plánujeme spustit v polovině letošního roku.

Text vznikl v rámci investičního speciálu Miliardy v pohybu magazínu Finmag a Finmag.cz, jehož je Portu hlavním partnerem. Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů. Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové. Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích. Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si Portu investiční dotazník.

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Kam dál? Investice na Finmagu:

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
12
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jakub Valníček

Jakub Valníček

Projektový manažer investiční platformy Portu. Zodpovědný je za rozšiřování investiční nabídky, nyní má na starost Portu Crypto. Společně s produktovým týmem analyzuje nové příležitosti a následně je přetváří... Více

Související témata

BitcoininvesticeKdo hýbe miliardamikomentářkryptoměnyMiliardy v pohybuPortu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo