Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zaručený návod na boj s inflací? Existuje

Lenka Kinclová
Lenka Kinclová
12. 4. 2022
 39 033

Na běžných účtech leží Čechům přes tři biliony korun, které každým dnem ztrácejí víc a víc ze své hodnoty. Pokud se lidé dobrovolně nechtějí nechat okrádat o vlastní vydělané peníze, je na čase začít se jim věnovat. Jak? Cesta je jednoduchá.

Zaručený návod na boj s inflací? Existuje
Jednou z cest, jak se bránit inflaci, je i takzvaný crowdfunding (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Česká národní banka se snaží krotit současnou inflaci všemi dostupnými nástroji. Prozatím je to spíše boj s větrnými mlýny. Zprávy o inflaci bořící rekordy se valí ze všech stran, už teď se mluví dokonce o 15% hranici. Celé věci nepřidává ani stále nekončící válka na Ukrajině.

Svět ovšem není černobílý a se současnou ekonomickou situací se lze vyrovnat s grácií. Stačí nepropadat inflační panice. Naopak, je právě ideální čas začít pracovat aktivně se svými penězi. Ovšem jinak, než s nimi pracuje většina lidí.

Investování není uzavřená bublina plná byznysmenů v oblecích šitých na míru, kteří křičí do telefonu a hroutí se při pohledu na grafy.

Strašák jménem inflace

Běžné účty jsou stále neochvějnými panovníky nad českými financemi. Když už se někdo odhodlá začít o své peníze pečovat, zvolí tu nejlehčí cestu – spořicí účet. Proč je to ale cesta do pekel, si můžeme ukázat na velmi jednoduchém příkladu.

Inflace
Shutterstock

Seidler: Řítíme se do neznáma, inflace dál citelně zrychluje

Inflace v březnu dle očekávání dále citelně zrychlila, a to z únorových 11,1 na 12,7 %. Odhad trhu činil 12,4 %. Za zrychlením březnové inflace stalo především skokové zdražení pohonných hmot, ale také další zdražení cen elektřiny a plynu pro domácnosti. Další vývoj lze přitom odhadovat jen těžko, píše v komentáři hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Zatímco spořicí účty ještě velmi chabě alespoň předstírají snahu o zhodnocení peněz, ty běžné se o to ani nesnaží a peníze na nich svoji hodnotu jen ztrácejí. Na spořicím účtu dosahuje úroková sazba v průměru 2,5 %. Únorová meziroční inflace se ovšem vyšplhala na 11,1 % a březnová dokonce na 12,7 %, na kilometry daleko od dvouprocentního inflačního cíle.

Je tak zcela patrné, že ani jeden z těchto způsobů není rozhodně ideálním řešením. Cesta z tohoto problému je ale velmi jednoduchá. Stačí se ponořit do světa investic. Nutné je ovšem oprostit se od pohledu, který nám servírují hollywoodské filmy.

Investování není uzavřená bublina plná byznysmenů v oblecích šitých na míru, kteří křičí do telefonu a hroutí se při pohledu na grafy. Díky moderním technologiím a globalizaci je to svět, kde se investování dostalo na úroveň nákupu na e-shopu.

Je to dobře? Ano, jen je nutné překonat rozhodovací paralýzu a zvolit správnou investiční cestu.

Určitě lze trávit každý den studiem svíčkových grafů a predikcí, ovšem jsou i snazší a mnohem pohodlnější způsoby.

Po které cestě se vydat

Těchto cest je mnoho, od kryptoměn po ETF přes akcie. Tak jako v životě i v investicích lze aplikovat pravidlo Nedělej věci zbytečně složitě. Určitě lze trávit každý den studiem svíčkových grafů a predikcí, ovšem jsou i snazší a mnohem pohodlnější způsoby.

Právě sem zapadá třeba i investiční crowdfunding. Tomuto modernímu způsobu investování v posledních letech přichází na chuť stále více lidí. Důvody jsou zcela jasné: je to jednoduchý a snadno dostupný nástroj, kde se výnosy pohybují mezi sedmi až jedenácti procenty.

finGOOD

Platforma finGOOD umožňuje individuálním investorům investovat do prověřených českých společností s historií. Podnikatelům přináší možnost získat flexibilní zdroj financování pro rozvoj svého podnikání. Investice probíhají formou P2B crowdfundingu. Nejčastěji nabízí zhodnocení 7 až 10 %, v průměru 8,7 % ročně. Investice jsou navíc zajištěny zástavou movitého nebo nemovitého majetku.

To už je poměrně silný direkt v boji s inflací.

Navíc se tento způsob investování pyšní dalšími klady. Investoři si vybírají sami mezi prověřenými českými společnostmi, k tomu dostanou solidní zhodnocení a jistotu v podobě zástavy movitého nebo nemovitého majetku. Snoubí se tak jednoduchost s bezpečím.

Konkrétně se jedná o peer-to-business model, který odstranil neduhy zprofanovaného půjčování lidí lidem. To především v minimalizaci rizika. Přeci jen firemní kapitál mnohonásobně překračuje ten osobní a zároveň jsou společnosti schopny nabídnout investorsky atraktivnější zhodnocení.

Investiční crowdfunding je jednoduchým krokem, kterým lze bez námahy a bezpečně ochránit své finance před inflací.

Kdo neinvestuje, okrádá sám sebe

Právě úrokové míry přinášejí další pomyslný plusový bod pro tento druh investování. U investičního crowdfundingu je totiž přesně stanovený výnos, který se v průběhu času nemění.

Znáte crowdfunding?

Ve srovnání s investicemi do kryptoměn nebo akcií, kde nejrůznější poklesy a nárůsty jsou na denním pořádku, je právě toto příjemný fakt. Lze tak každý měsíc počítat s pevně stanovenou částkou, která přistane na investorském účtu.

Investiční crowdfunding je zkrátka jednoduchým krokem, kterým lze bez námahy a bezpečně ochránit své finance před inflací. Není k němu potřeba velkých finančních objemů. Začít lze s tisícovkou a pravidelně své výnosy reinvestovat. Za pasivitu se totiž v současné době platí „vysoká daň“.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je finGOOD generální partner.

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Kam dál? Investice na Finmagu:

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-16
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Lenka Kinclová

Lenka Kinclová

Vystudovala Provozně ekonomickou fakultu se zaměřením na marketing. Miluje solo cestování, ze kterého píše cestopisy. Jako aktivní investorka se zajímá o novinky ze světa investic a fintechu. Nyní má na... Více

Související témata

crowdfundingfingoodinflaceKdo hýbe miliardamikomentářMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo