Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Klesne cena nemovitostí? Drahé hypotéky snižují poptávku

Štěpán Křeček
Štěpán Křeček
6. 4. 2022
 18 550

V minulých letech bylo takřka nemožné snížit cenu nemovitosti vyjednáváním. Teď se ale situace na trhu mění. Díky klesající poptávce po nemovitostech je opět možné vyjednat si příznivější podmínky.

Klesne cena nemovitostí? Drahé hypotéky snižují poptávku
Drahé hypotéky snižují poptávku po nemovitostech, takže je opět možné vyjednat si příznivější cenu / Zdroj: Shutterstock.com

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech dál stoupá. Podle Fincentra Hypoindexu dosáhla počátkem dubna na úroveň 4,88 procenta. V mnohých bankách se úrokové sazby na hypotékách již přehouply přes hranici pěti procent a v následujících měsících dál porostou.

Lze očekávat, že nakonec se hypoteční sazby budou pohybovat zhruba jeden procentní bod nad základní úrokovou sazbou v ekonomice.

Růst úrokových sazeb snižuje zájem lidí o hypotéky, což povede ke snížení přílivu peněz z hypotečního na realitní trh. V důsledku tohoto vývoje klesne tempo růstu cen nemovitostí v nominálním vyjádření. Vzhledem k vysoké inflaci dokonce může dojít ke snížení reálných cen nemovitostí. To může vytvořit vhodnou příležitost k nákupu nemovitostí za relativně atraktivní ceny.

Při koupi nemovitosti bychom se měli soustředit hlavně na kupní cenu, kterou v budoucnu již nelze měnit. Oproti tomu hypoteční sazbu měnit lze. V současné době je proto vhodné fixovat hypoteční úvěr na kratší období, aby bylo možné sazbu v blízké budoucnosti změnit.

Pokles úrokových sazeb lze očekávat, jakmile bude zkrocena vysoká inflace. To se sice letos zřejmě nepodaří, ale mělo by se tak stát nejpozději do dvou, v horším případě do tří let.

Kam dál? Hypotéky na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
31
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Štěpán Křeček

Štěpán Křeček

Hlavní ekonom společnost BH Securities. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, na které aktivně pedagogicky působí. Odborně se zaměřuje především na analýzu české ekonomiky,... Více

Související témata

bydleníhypotékykomentářnemovitosti
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo