Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Válka vs. investice? Emoce dejte stranou...

Petr Golka
Petr Golka
21. 3. 2022

Emoce hýbou světem. Válečný konflikt v Evropě přináší změnu bezpečnostní situace, nejistotu a strach. To se samozřejmě odráží ve všem konání. Finanční trh si ovšem jako v každém konfliktu na rozdíl od lidí zachovává chladnou hlavu.

Válka vs. investice? Emoce dejte stranou...
Emoce do investic nepatří, držte se dlouhodobé strategie (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Finanční trh se bude řídit svými stále stejnými principy a s každou krizí se z dlouhodobého pohledu vyrovná. Minulost to mnohokrát potvrdila. I když není minulost zárukou budoucnosti, je důležité si tuto skutečnost uvědomit, pakliže chceme krizí projít jako o něco zkušenější a bohatší investor.

Shrňme si aktuální fakta:

  1. Míra inflace za leden 2022 dosáhla v ČR hranice 11,1 %, což je víc, než předvídala ČNB. Inflace bude s největší pravděpodobností ještě nějakou dobu vysoká a růst HDP zpomalený.
  2. Česká koruna střídavě oslabuje a posiluje. Je pod tlakem podobně jako další národní měny, polský zlotý či maďarský forint. Z pohledu EU ekonomicky nejvíc trpí Německo a Nizozemsko, jejichž obchody s Ruskem byly nejčilejší.
  3. Národní banky, včetně té naší, na oslabení národní měny reagují prodejem devizových rezerv a nákupem domácí měny, aby její kurz posílili. Je pravděpodobné další zvyšování úrokových sazeb.

RONDA INVEST

Ronda InvestRonda Invest

Platforma RONDA INVEST nabízí klientům možnost investovat do podnikatelských úvěrů zajištěných nemovitostí. Roční zhodnocení se pohybuje mezi 4,5 až 7 %. Délka investice je na jeden až tři roky. Každý investor má vlastní dedikovaný investiční účet a přehledný dashboard.

Světový trh reaguje zvýšenou volatilitou. Akcie skáčou a padají a mnohé, zejména nezkušené investory, to děsí. Pod tlakem emocí mnozí dělají unáhlená rozhodnutí a volatilitu ještě podporují.

Přitom je více než kdy dříve potřeba uvažovat a jednat pragmaticky, a spíše než na emoce dát na fakta a věnovat více energie dohledáváním informací a kritickému myšlení. Investoři, kteří to zvládnou, vyjdou ze situace nejlépe.

Chcete své investice ochránit v turbulentní době? Držte se osvědčených principů.

Svou hotovost a investice rozložte alespoň v menší míře do deviz, nedržte si vše v jedné měně. Mějte u sebe menší záložní hotovost, další úspory investujte. Klidně po menších částkách a do více různých druhů investic, taková diverzifikace zvýší bezpečnost a pravděpodobnost kladného zhodnocení vašich úspor. Lepší je investovat konzervativně s menším rizikem a nižším výnosem, než neinvestovat vůbec.

Jednou z variant, která je vhodná pro opatrnější investory, je platforma RONDA INVEST, kde můžete investovat i menší částky od 1 000 Kč s výnosem kolem 7 %, v českých korunách i v eurech. Řízení rizik je zde velice přísné, investujete do úvěrů zajištěných nemovitostmi se zástavním právem v prvním pořadí a nízkým LTV (poměr výše úvěru k ceně nemovitosti) kolem 60 až 70 %. Investice jsou tak chráněné i s výraznou rezervou pro všechny krizové scénáře.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je společnost RONDA INVEST hlavním partnerem.

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Kam dál? Investice na Finmagu:

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petr Golka

Petr Golka

Petr Golka je analytik a odborný poradce společnosti Ronda Invest. Vystudoval bankovnictví na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity. Má 14 roků praxe v bankovnictví a financích se zaměřením... Více

Související témata

BrandVoiceinvesticeKdo hýbe miliardamikomentářMiliardy v pohybuRonda investválka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo