Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak vydělat na válce? Shortování není pro každého, varuje investor

Michal Hron
Michal Hron
28. 4. 2022
 8 418

Ruská okupace se v únoru „trefila“ do začínajícího propadu akciových indexů a významně akcelerovala nejistotu a strach z dalšího vývoje na kapitálových trzích. Výrazné slevy napříč sektory naznačily zajímavé investiční příležitosti. Jak ale nepohořet? Ptali jsme se zkušeného investora Jaroslava Šury.

Jak vydělat na válce? Shortování není pro každého, varuje investor
Shortování neboli spekulace na pokles ceny není pro každého (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Investiční speciál Miliardy v pohybu Šura v podcastu Finmag.cz ostartoval, dnes radí, čeho se v době vysoké volatility trhů vyvarovat. Aktuální situace totiž může dravé, leč nepříliš zkušené investory zlákat i k takzvanému shortování, což je ve zkratce spekulace na pokles hodnoty (akcie, měny, fondu…).

Válka takových příležitostí přinesla a stále přináší mnoho. „Nicméně, při tak velkém poklesu, který vidíme téměř na všech burzách, dávám přednost (i nadále) velkým technologickým gigantům. Koho nezajímá technologický sektor, měl by dát přednost lídrům z jiných sektorů,“ tvrdí Šura.

Podle něj zkrátka není vhodná doba na hrdinství v podobě vybírání co nejvíce vyklesaných titulů, které byly ještě v loňském roce pro retailové hráče tak sexy. Kdo se přesto rozhodne do téhle nejisté hry jít, měl by si nejdřív být plně vědom všech možných rizik.

Shortovat lze cokoli, nejen konkrétní akcie, ale i sektory, případně celé indexy.

Jak lze spekulovat na pokles ceny? Respektive co přesně je to „shortování“?

Při klasickém shortování si od brokera za nějaký poplatek půjčíte akcie, které následně prodáte a spekulujete na to, že při poklesu ceny tyto akcie nakoupíte zpět a vrátíte brokerovi. Rozdíl ceny je váš zisk, nebo taky ztráta.

Občas lze ještě zaznamenat pojem „český short“, což v našich podmínkách znamená prodej části pozice a pokus o návrat při poklesu ceny akcií.

Vyklesaný Facebook je teď hodně zajímavý, říká investor Šura

Investiční speciál Miliardy v pohybu startujeme rozhovorem s jedním z nejzkušenějších investorů českého kapitálového trhu Jaroslavem Šurou. Jak se dívá na současnou nervozitu na akciových trzích? Jakým titulům věří? A co radí začínajícím investorům, kteří se nechtějí s akciemi spálit?

Kolik shortování stojí?

Pokud nebudeme počítat ztráty, tak jako kterýkoli jiný obchod. Pro přesnější představu: půjčení cenných papírů stojí podobně jako půjčení běžných financí.

U čeho všeho lze na pokles ceny spekulovat?

Shortovat lze cokoli, nejen konkrétní akcie, ale i sektory, případně celé indexy. Já mám oblíbený instrument na pokles technologického indexu NASDAQ SQQQ (ProShares UltraPro Short QQQ) a polovodičového sektoru SOXS (Direxion Daily Semiconductor Bear 3X Shares). Občas si tak zajišťuji část portfolia.

Pokud se tedy investor nechce zabývat klasickým shortováním, lze vybrat short na konkrétní obor přes nějaké ETF (burzovně obchodované fondy). Nabídka je opravdu velká. Třeba index S&P 500 si lze shortnout například přes ticker SPXS (Direxion Daily S&P 500 Bear 3X Shares).

Lze si tímto postupem dobře vydělat?

Posledních minimálně dvanáct let si shortaři až na výjimky nevydělali ani na slanou vodu, dlouhý býčí trh (setrvale rostoucí) těmto investorům nesvědčil. Zdá se však, že jejich čas přichází…

Akcie ProShares UltraPro Short QQQ (SQQQ, v USD)

Zdroj: peníze.cz

Doporučil byste tenhle postup i nezkušeným investorům?

Shortování nelze obecně doporučit zejména pro retail. Jedná se o jakousi snahu časovat trh (akcie), což má jeden velký háček – na rozdíl od long pozice (dlouhodobé držení aktiv) se nedá short pozice vysedět. Ztráty mohou být značné a velmi rychlé. Pokud by to přesto zlákalo nějakého zvídavého nováčka, tak ideálně zkusit za velmi malou část svého portfolia. A počítat s tím, že o tyto peníze nejspíš přijde.

Fuck up Wall Street GameStop
Shutterstock

GameStop. Aspoň na chvíli strčit Wall Streetu prostředník před čenich

Jak může vypadat takový zatraceně povedný short? Z nedávné doby to ukázal případ GameStop. Hedgeový fond, miliardový obr nakrmený penězi, totiž ani nevnímá, jak se kolem hemží drobní investoři. Co mu asi můžou? Po pár dnech ostřelování z appky, která „demokratizuje investování“, ale kapituloval. Jenže pak už demokracie bylo moc, tak byla vypnuta. Většině válečníků nezbude asi víc než pocit zadostiučinění, jak to obrovi nandali. A zatím vzadu se jiní obři krmili penězi, nahlíží pod pokličku Matěj Schneider.

Pokud bych si shortování přesto chtěj jako nováček vyzkoušet, jak na to?

Ideálně přes již zmiňované instrumenty jako SQQQ, SOXS a podobně.

Kolik času taková aktivní správa portfolia zabere?

To je velmi individuální, nelze specifikovat.

Existuje například nástroj, který by spekulaci na pokles ceny prováděl za nás – investory?

Určitě na to existují nějaké alrogitmy, ale tohle je otázka spíše na sofistikovanější shortaře.

Je vhodné při shortování využít finanční páku, jinými slovy obchodovat s vypůjčenými penězi?

Například trojnásobná páka je ve zmiňovaných SQQQ a SOXS již zahrnuta. Lze vybrat i méně páčené instrumenty, nebo i bez páky. Je třeba brát na zřetel, že je to opravdu jen a pouze spekulace a výše vkladu by tomu měla odpovídat.

Jaká rizika jsou se shortováním spojena? Na co si dát například pozor při výběru brokera?

Rizik je spousta a už jsme je myslím popsali. Velkou nepříjemností může být třeba také krach emitenta.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Investice na Finmag.cz:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
32
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

akcieburzainvestiční univerzitaMiliardy v pohybupákové obchodováníshortováníUkrajinaválka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo