Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Žen v investování přibývá. V čem mohou jít mužům příkladem?

Anna Kortusová
Anna Kortusová
10. 3. 2022
 5 038

Ženy přebírají kontrolu nad svými financemi častěji než dříve. Ukazuje se tak, že – možná i v důsledku pandemické krize a dalších událostí – chtějí být lépe připravené na budoucnost. Ač je tedy mezi investory stále zastoupeno méně žen, rozdíl se postupně vyvažuje.

Žen v investování přibývá. V čem mohou jít mužům příkladem?
Žen v investování přibývá / Zdroj: Shutterstock

O tom, že investorek přibývá, svědčí i statistiky uživatelů investiční platformy Portu. Při založení platformy v roce 2018 činilo zastoupení žen pouhých 5 % uživatelů. V současnosti už ženy tvoří zhruba třetinu všech uživatelů.

Stejně tak se zmenšuje rozdíl v průměrné hodnotě portfolia: ženy na Portu mají zhruba 100 000 korun, muži kolem 130 000 Kč. V přístupu k investování lze u obou pohlaví sledovat určitě rozdíly. Jaké jsou ty hlavní?

To, že jsou muži v investování značně sebevědomější, se nemusí vyplácet, jelikož vysoká očekávání mohou vést k přeceňování informací.

Když se rozvážnost vyplácí

Muži jsou v investování znatelně sebejistější. Vyplývá to z českého průzkumu Indexu investiční gramotnosti, který loni zmapoval, jak se Češi v oblasti investování orientují. Za zcela nezkušené se považuje 39 % žen oproti 20 % mužů. Vysoké sebevědomí ovšem nemusí být výhrou.

Jak vyzrát na akciový trh
Shutterstock

Jak vyzrát na akciový trh? Netrefuj. Střílej!

Koupit akcie, když je lacino, prodávat, když je draho. Ze zpětného pohledu vypadá časování trhu jednoduše. Vrcholy i propady trhu jsou přece vidět. Ve skutečnosti je to těžké, ne-li nemožné. A navíc: ani ten, komu se to podaří, nemusí být vítěz.

To, že jsou muži v investování značně sebevědomější, se nemusí vyplácet, jelikož vysoká očekávání mohou vést k přeceňování informací. Odhady vysokých výnosů také často jdou ruku v ruce s nadměrnou frekvencí obchodování a iracionálních rozhodnutí. Oproti tomu rozumná očekávání výnosů a méně zásahů do portfolia se většinou vyplácí. Ženy obecně do svého portfolia zasahují méně často – jednají rozvážně a méně riskují.

Dokazuje to i průzkum Kalifornské univerzity v Berkeley, podle něhož investorky ročně obmění zhruba polovinu svého portfolia, muži ovšem více než tři čtvrtiny. Tím se ochuzují o výnosy, které by měli, kdyby do portfolia nezasahovali. V porovnání se stavem portfolia na začátku přijdou kvůli vyšší frekvenci obchodování ženy v průměru o 1,7 % a muži dokonce o 2,6 % zisků ročně. Větší sebejistota mužů se projevuje jejich impulzivnějším chováním a snahou předehnat trhy.

Když už se ženy rozhodnou vkročit do investičního světa, většinou se jim daří. V průměru dokonce překonávají roční výkon portfolií mužů...

Více neznamená lépe

Rozdílné přístupy k investování pozorujeme u našich klientů zejména ve chvílích, kdy ceny na trzích začnou klesat. Lze to ilustrovat i na aktuální situaci s propady na trzích kvůli současnému dění. I v Portu sledujeme, že se po větším poklesu lidé uchylují k impulzivním výběrům – většinou se jedná o muže. Jako by měli neustálou potřebu své investice kontrolovat a nebyli připraveni poklesy na jejich portfoliích pouze pozorovat. A přitom právě trpělivost je v mnoha případech tou nejlepší strategií pro přečkání volatilních období a nejistoty na trzích.

Investujete?

Portfolia žen si dlouhodobě vedou lépe, na což poukazuje studie americké investiční společnosti Fidelity z loňského roku. Když už se ženy rozhodnou vkročit do investičního světa, většinou se jim daří. V průměru dokonce překonávají roční výkon portfolií mužů o 0,4 %. Studie navíc ukazuje, že téměř dvě třetiny žen investují své úspory do akcií. Jedná se tak o poloviční nárůst oproti výsledkům z roku 2018.

V souladu s těmito poznatky funguje také model online investiční platformy Portu, která pro skladbu portfolií využívá pasivní formu investování. Dlouhodobé pasivní investování tak čelí přehnané sebejistotě a unáhleným rozhodnutím. Uživatelská jednoduchost platformy navíc pomáhá ke zpřístupnění oblasti investování pro každého, tedy i pro méně zkušené investory a investorky.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je Portu hlavním partnerem.

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
19
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Anna Kortusová

Anna Kortusová

Analytička, která se v Portu podílí na vyhodnocování a revizi investičních strategií, modelování portfolií a rozvoji ostatních investičních produktů. Mimo to ráda sleduje, co nového se děje na trzích a... Více

Související témata

investiceinvestorkaKdo hýbe miliardamikomentářMiliardy v pohybuPortu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo