Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vliv konfliktu na Ukrajině na investiční strategii

Martin Mašát
Martin Mašát
23. 2. 2022
 8 795

Ukrajinská krize jistojistě osekala optimismus, který na akciových trzích vládl v posledním roce. Nicméně si musíme přiznat, že z pohledu globálních finančních trhů bude mít tato situace jen omezený vliv.

Vliv konfliktu na Ukrajině na investiční strategii
Zdroj: Shutterstock

Větší přesah do cen aktiv lze čekat u energetického sektoru, kde pravděpodobně porostou ceny ropy či plynu, což pomůže tradičním těžařům na úkor ruských exportérů. Ekonomické sankce také silně zasáhnou ruský bankovní sektor, který bývá jejich velmi oblíbeným cílem. A větší korekce lze čekat i u firem, které se na ruský trh soustředí.

Samozřejmě, okamžitý efekt vypadá dramaticky (viz několikaprocentní poklesy některých cen akcií), ale jde o zcela přirozený proces, kdy se mnoho investorů rizikových investic „zbrkle“ či „pod emocionálním tlakem“ zbaví a na čas utečou do bezpečných aktiv (takzvané roztřesené ruce). Po uklidnění situace se kapitálové trhy s novým „řádem“ smíří a nižší ceny některých aktiv přitáhnou opět investory.

Proto doporučuji nijak zvlášť na situaci nereagovat. Reálný efekt na investice bude jen dočasný, zvlášť pokud máte kvalitně diverzifikovaná portfolia s minimální vahou ruských akcií. Ty jsou totiž utopeny hluboko v košíku mezi akciovými trhy nerozvinutých států s vahou pod 1 %.

Graf vývoje akciových indexů za poslední tři měsíce

Graf vývoje akciových indexů za poslední tři měsíceBloomberg/Finmag.cz

Ruský akciový trh současnou situací velice trpí (červená) a jeho korekce akcelerovala v posledních dnech. Určitý pokles je vidět i u indexu amerických akcií S&P 500, kde jsou viníkem technologické akcie, které naopak drtí především utahování měnové politiku ze strany americké centrální banky.

Přímo učebnicově se vyvíjí ceny akcií v konkrétních sektorech, a to v energetickém, kde současné zdražení ropy vede k potenciálnímu růstu ziskovosti, nebo třeba v sektoru spotřebního zboží, který je naopak vítězem v období zvýšené inflace. Oba tyto sektory jsou letos v plusu. Krásným příkladem je také pražská burza, kde opět banky (vyšší základní sazba v ČR) a ČEZ (mega ceny elektriky) rostly.

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
15
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Mašát

Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered... Více

Související témata

akcieBrandVoiceburzafinanční trhyKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybuPartnersRuskoUkrajina
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo