Zase mimo. O čem sní Zeman, když náhodou vidí rozpočet

Pavel Jégl
Pavel Jégl
23. 2. 2022
 12 644

V jednoduchosti je krása. A v jednoduchosti se skrývá vyrovnaný rozpočet. Aspoň podle Miloše Zemana.

Zase mimo. O čem sní Zeman, když náhodou vidí rozpočet
Prezident Miloš Zeman při projevu v Poslanecké sněmovně na schůzi věnované schvalování základních parametrů státního rozpočtu (18. února 2022) / Zdroj: Poslanecká sněmovna ČR

Stačí zrušit výjimky (v daních z příjmů fyzických osob) a státní finance budou v ažúru. „Ušetřilo by se 380 miliard korun, což je téměř tolik jako odhadovaný deficit státního rozpočtu v tomto roce. Měli bychom tedy vyrovnaný rozpočet a nezadlužovali bychom budoucí generace,“ pravil vrchní velitel ve sněmovně (přepis projevu tady).

Totéž řekl Zeman v projevu k rozpočtu na plénu poslanců už loni i předloni – lišily se pouze cifry, ke kterým se při zrušení daňových výjimek dopočítal. A totéž zmiňoval také ve vánočním poselství na sklonku loňského roku i v několika rozhovorech.

Na první pohled můžou znít nulové výjimky logicky. Výběr daní by byl snazší a nejpřehlednější. Znáte ale stát, který by podle této vize fungoval?

Vlády například podporují populační politiku, proto zavádějí odpočty na děti. Nebo se snaží zvýšit zaměstnanost tělesně postižených, a tak zaměstnavatele, kteří jim dávají práci, daňově zvýhodňují…

Hromada obyvatel by při zrušení daňových výjiek spadla do sociální sítě a vláda by je musela dotovat sociálními dávkami.

Co rušit a co ponechat?

„Za každou daňovou výjimkou stojí lobbistická, někdy až mafiánská skupina, která si jednou, někdy, kdysi dávno tuto výjimku vyvzdorovala,“ pravil Zeman.

Pravda, v některých případech bychom za daňovými výjimkami mohli tyto skupiny najít. Kteří lobbisté-mafiáni však stojí za nezdaněnými starobními, invalidními a sirotčími důchody, anebo za daňovými bonusy na děti?

Jednu po druhé...

Byť Zemanovy návrhy ještě na půdě sněmovny ministr financí Zbyněk Stanjura odmítl, současně nevyloučil, že se daňovým výjimkám bude v budoucnu sám věnovat. Nechce na to ovšem jít jako prezident a škrtat plošně, ale raději mravenčí prací vytipovat ty výjimky, které neplní svůj účel, či náklady na jejich administraci dokonce překračují jejich přínos. Stanjura se například netají tím, že by rád zrušil takové výjimky, skrze které si lidi a firmy jen snižují odvody státu. Koalice SPOLU ovšem veřejně vyhlásila, že žádné zásadní změny v daňovém systému nenabydou účinnosti dřív než k 1. lednu 2024. Času si tedy nový šéf státní kasy vzal víc než dostatek.

Číslovka 380 miliard, se kterou operuje Zeman, je každopádně mimo realitu. Jednoduše proto, že se nedá kalkulovat s tím, že lidé utratí stejné částky z příjmů seříznutých daněmi jako z příjmů daňově zvýhodněných.

Kromě toho, největší část z daňových výjimek – přes 270 miliard – tvoří odpočet na poplatníka (jejíž zrušení Zeman ve své řeči explicitně požadoval), bonusy na děti a nezdaněné důchody. Je přitom zřejmé, že při jejich zrušení by hromada obyvatel spadla do sociální sítě a vláda by je musela dotovat sociálními dávkami. Anebo by si půjčila na vyšší důchody?

Na sociálních sítích se už po vánočním projevu prezidenta objevily dohady, zda Zeman vskutku navrhuje zdanit důchody. Ano, navrhuje. Je to patrné z tabulky, která „prokazuje rozsah daňových úlev kritizovaných prezidentem“ a kterou zveřejnila hradní kancelář (tady). Pochází ze září 2019. Tehdy Zeman předpokládal úsporu 318 miliard.

Je každopádně paradoxní, když „sociální demokrat“ Zeman navrhuje rušit daňové výjimky sociálního charakteru, ze kterých mají prospěch především nízkopříjmové skupiny obyvatel, a pravicoví politici mu vyčítají sociální necitlivost – což se stalo po prezidentově vystoupení ve sněmovně.

Dá se škrtnout sleva za nepracující manželku (či manžela), což je za chronického nedostatku pracovních sil nebetyčná absurdita.

A jak to dopadne?

V daňových výjimkách se nicméně dají najít úspory za desítky miliard, aniž by se tím některá skupina obyvatel dostala do závislosti na sociálních dávkách. Vláda se k nim ostatně hlásí v kapitole programového prohlášení nazvané Zdravé veřejné finance. Uvidíme, nakolik to myslí vážně.

Zrušit daňové výjimky?

Namátkou – dá se škrtnout odečet příspěvků zaplacených odborovým organizacím, anebo sleva za nepracující manželku (nebo nepracujícího manžela), což je za chronického nedostatku pracovních sil nebetyčná absurdita. Zvážit by se mohla třeba další existence odpočtu úroků ze stavebního spoření nebo hypoték, osvobození od daně z příjmů u výnosů ze státních dluhopisů, a tak dál.

Vládě ale není co vyčítat, že se do daňových výjimek nezakousla hned zkraje. Předkládat daňové zákony do parlamentu je riskantní věc. Jejich obsah by měl být předem a do puntíku v koalici dohodnut. Po třech kolečkách ve sněmovně totiž může být výsledek opačný než záměr předkladatele, na což ve svém tweetu upozorňuje exministr financí Miroslav Kalousek:

„Miloš Zeman horuje ve sněmovně za rušení daňových výjimek. Což o to, kus pravdy má, ale... Připomněl mi, jak jsem v roce 2007 navrhl zrušit 132 daňových výjimek a předložil návrh k politické diskuzi. Diskuze dopadla ještě docela úspěšně. Výjimky přibyly pouze dvě.“

Kam dál? Rozpočet na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
21
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

danědaňové výjimkykomentářMiloš ZemanPoslanecká sněmovnastátní rozpočet

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo