Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investice do nemovitostí? Stačí tisícovka měsíčně

Radim Zelený
Radim Zelený
24. 2. 2022
 11 105

Společnost Ronda Invest poskytuje úvěry developerům. A prostřednictvím online platformy zároveň umožňuje lidem do těchto úvěrů investovat. Obchodní ředitel firmy Lukáš Blažek tvrdí, že koronakrize realitním investicím přeje. Úvěrovanou stranu je ale třeba prověřovat přísněji než dřív.

Investice do nemovitostí? Stačí tisícovka měsíčně
Zdroj: Shutterstock

Vaše investiční platforma nabízí lidem možnost podílet se na půjčkách developerům nebo jiným podnikatelům na realitním trhu. Na co ty investované peníze obvykle jdou?

Zaměřujeme se převážně na financování developerů. Ale máme v portfoliu i obchodníky, kteří kupují rezidenční nemovitosti k rekonstrukci a následnému prodeji. Nejvíc cílíme na nemovitosti v Praze a okolí, doplňkově na zajímavé projekty v krajských městech a regionech.

Z pohledu investorů je stěžejní, že úvěry jsou maximálně do výše 70 procent hodnoty nemovitého zajištění. To znamená, že máme dostatečnou rezervu pro případ, že by ceny nemovitostí klesly.

RONDA INVEST

Ronda InvestRonda Invest

Platforma RONDA INVEST nabízí klientům možnost investovat do podnikatelských úvěrů zajištěných nemovitostí. Roční zhodnocení se pohybuje mezi 4,5 až 7 %. Délka investice je na jeden až tři roky. Každý investor má vlastní dedikovaný investiční účet a přehledný dashboard.

Proč si ale ti developeři nejdou půjčit do banky?

Schvalování podnikatelského úvěru pro developera trvá v bance dlouho. Může kvůli tomu promeškat obchodní příležitost nebo se mu nepříjemně protahuje probíhající stavba. Navíc banka úvěr často podmiňuje pevně daným generálním zhotovitelem stavby. S ním pak developer musí spolupracovat bez ohledu na to, jak dobře ta spolupráce funguje nebo jestli se zbytečně prodražuje. S námi má ve výběru subdodavatelů volnost. I za cenu mírně dražšího úvěru je tak Ronda pro mnoho developerů ekonomicky výhodná.

Kolik se u vás dá půjčit? A jaké podmínky musí žadatelé o úvěr splňovat?

Úvěry běžně poskytujeme v rozmezí od dvou do sta milionů korun. Každého žadatele o úvěr si detailně prověřujeme. Vyhodnocujeme jak jeho podnikatelský záměr, tak schopnost úvěr splácet. Pro oceňování nemovitostí využíváme externí odhadce a naši pracovníci nemovitosti před poskytnutím úvěru osobně navštěvují.

Úvěry jsou zajištěně zástavním právem k nemovitosti a navíc ručitelským prohlášením skutečného vlastníka a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Ronda Invest je standardně první zástavní věřitel v pořadí. Úvěrové klienty to motivuje k výborné platební morálce.

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

I tak se ale určitě stane, že některý najednou nemůže splácet. Pandemie způsobila i na realitním trhu řadu nepředvídatelných komplikací.

Ano, během koronakrize došlo k výraznému útlumu některých odvětví. Na to jsme samozřejmě museli reagovat zpřísněným posuzováním nových žádostí o půjčku. Logicky se snížil počet financovaných projektů a titulů určených k investování. U stávajících klientů častěji monitorujeme, jak se jejich podnikání vyvíjí, a průběžně vyhodnocujeme jejich aktuální schopnost splácet.

Měli jsme například klienta, který pronajímal byty přes platformu Airbnb a kvůli pandemii přišel o značnou část příjmů. Situaci racionálně vyhodnotil, nemovitosti prodal a úvěr předčasně splatil.

Prodej nemovitosti je ale pro nás vždycky až poslední možnost. Pokud úvěrový klient avizuje možné problémy se splácením, hledáme řešení s ním. Vždy se snažíme dohodnout a dát mu šanci, aby situaci vyřešil ve vlastní režii. A dosud jsme neměli jediný problém s vyplácením výnosů investorům a žádný z investorů neutrpěl ztrátu svého kapitálu. Ani během pandemie. 

Můžete uvést příklad konkrétní investice?

Nabízíme několik druhů investic. Akční, u kterých jde investovat už od tisíce korun a maximální výše investice je 50 tisíc. Dál takzvané prémiové investice, kde je minimální investovaná částka sto tisíc. A pak jsou to klasické investice od deseti tisíc korun výš.

Jako konkrétní příklad projektu, do kterého lze s námi investovat, můžu jmenovat třeba projekt Pozemky Kladno. Klient, zkušený obchodník s nemovitostmi, sháněl prostředky na nákup pozemků u Kladna. Ty měl v úmyslu zasíťovat a přeprodat na výstavbu rodinných domků. V době, kdy jsme úvěr poskytovali, měl už zájemce o koupi pro všechny pozemky. Investice přináší pro samotného investora výnos přes šest procent za rok.

Pokud by člověk v Ronda Invest investoval každý měsíc po dobu deseti let pět tisíc korun, tak se při dané úrokové sazbě a zohlednění složeného úročení po prvním roce dostane na 61 015 korun. Na konci pátého roku to bude 351 395 korun a na konci desátého roku 827 407 korun.

Lukáš Blažek

Lukáš BlažekZdroj: Ronda Invest

Obchodní ředitel společnosti Ronda Invest má dvacetiletou praxi v bankovním i nebankovním sektoru. Je absolventem inženýrského studia na Fakultě dopravní ČVUT a doktorského studijního programu na Fakultě podnikohospodářské VŠE. Kromě obchodní činnosti také vystupuje na odborných seminářích a aktivně se podílí na vývoji investičních produktů. Vyučuje na Vysoké škole ekonomie a managementu.

 

Co za to investor zaplatí vám?

Základní myšlenkou projektu je, aby investor navyšoval svůj pasivní příjem a nemusel řešit poplatky ani nic složitě dopočítávat. Dělíme se s investory o úrokové výnosy z poskytnutých úvěrů a podíl pro investory je výrazně vyšší než ten, který zůstává nám. Liší se to u jednotlivých investičních projektů, ale ve většině případů je podíl pro investora 67 procent a pro Ronda Invest 33 procent. Neúčtujeme nic za sjednání a poskytnutí investice ani žádné pravidelné poplatky za správu investic.

A průměrná investovaná měsíční částka?

Jak u nás lidé investují, je různé. Nejčastěji si investování s Ronda Invest vyzkoušejí na menší částce, a až když přijdou první výnosy, rozhodnou se investovat větší objem peněz. V průměru má u nás jeden investor zainvestováno 146 tisíc korun, přičemž toto číslo stále roste.

Brzdí pandemie zájem investorů, nebo naopak?

Zájem lidí investovat přes naši platformu loni výrazně vzrostl. Oproti roku 2020 jsme zaznamenali čtyřnásobný růst investovaných prostředků. Způsob nakládání s penězi ovšem neovlivnila jenom pandemie, ale i vysoká inflace. Lidé jsou méně ochotni riskovat. Pro většinu Čechů to znamená hledání bezpečných investic.

V souvislosti s pandemií sehrálo roli i to, že investory obsluhujeme především online. I díky tomu nás koronakrize neoslabila. Investoři mají o svých investicích přehled v online portálu, kde si můžou snadno zobrazit informace o všech úvěrech, na kterých se podílejí, celkovém výnosu, procentuální výkonosti portfolia i získaných bonusech. Na jediné kliknutí také zjistí, jaký je jejich zůstatek na přidruženém účtu naší sesterské společnosti Ronda Finance, která jim výnosy každý měsíc vyplácí.

Účet lze kompletně založit online?

Jistě. Registrace klientů probíhá v několika krocích na portálu Rondainvest.cz. Pro ověření identity potřebujeme dva doklady totožnosti a výpis z účtu, který ale může být nahrazen potvrzením o vlastnictví účtu. Důležité je, aby byla viditelná hlavička se jménem držitele účtu a číslo účtu. Ostatní informace nejsou významné. Přes portál pak klienti můžou jednoduše investovat do úvěrů a své investice spravovat.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož partnerem je i společnost Ronda Invest.

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
12
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Radim Zelený

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách.

Související témata

developeřiKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybunemovitostiRonda invest
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo