Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Je inflace strašák, nebo příležitost?

Vít Endler
Vít Endler
21. 2. 2022

V posledních měsících společností pravidelně rezonují informace o neustále rostoucí inflaci. Dobrou zprávou pro nás všechny je, že i nad inflací se dá vyhrát. Samo to ovšem nepůjde.

Je inflace strašák, nebo příležitost?
Uchránit úspory před inflací není aktuálně vůbec snadné. Jak investovat volný milion korun, radí experti (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Inflace v posledních měsících dosahuje hodnot, které nemohou nechat v klidu nikoho. Za poslední měsíce se naše ekonomika dostala na taková inflační čísla, která jsme zažili naposledy v roce 1998.

Z prosincových 6,6 % se meziroční inflace dokázala vyšplhat na lednových 9,9 %. Lednový růst byl tak vyšší, než predikovala Česká národní banka, a vzhledem k současné situaci je více než pravděpodobné, že se v následujících měsících podíváme i přes hranici deseti procent.

Vít Endler
finGOOD

Crowdfunding pro firmy? Každému nedáme, říká šéf investiční platformy

Půjčky pro firmy můžou u crowdfundingových platforem podražit. Vít Endler z investiční platformy finGOOD vysvětluje, že pokud má jeho společnost při dnešní inflaci nabídnout investorům rozumné zhodnocení, bez mírného zvýšení úroků půjček to nepůjde.

Tento stav se projevil hlavně na cenách pohonných hmot, potravin, bydlení. A pryč jsou také časy levných hypoték.

Česká národní banka je nucena vzhledem k této situaci přistupovat k razantním krokům. Jako hlavní brzda posloužila především úroková míra. Ovšem rozjetá inflační mašinérie brzdí velmi pomalým tempem.

Za hlavního viníka v tomto případě označuje Česká národní banka jádrovou inflaci neboli inflaci bez započtení sezónních vlivů, daňových úprav a regulovaných cen. Otázkou ovšem zůstává, zda prudké sešlápnutí brzdy oproti pozvolnému přibrzďování je cesta správným směrem.

Zatím se dá předpokládat, že tento krok povede hlavně ke snížení spotřebitelské poptávky, ale například na spekulanty vyhnané ceny energií bude mít nulový efekt. Dobrou zprávou je to, že alespoň silná koruna částečně zpomaluje tento splašený cenový růst.

Jak přelstít inflaci

Na první pohled by se mohlo zdát, že českou ekonomiku obklopuje beznadějná tma. Nicméně v dálce už je vidět ono pomyslné světýlko na konci tunelu. Česká národní banka velmi pravděpodobně utáhne úrokový opasek ještě o jednu dírku, ale s vyhlídkou toho, že v letních měsících bychom se měli dostat do relativně klidnějších inflačních vod a v příštím roce by se, podle predikcí, měla inflace ustálit na přijatelných a žádaných hodnotách.

finGOOD

Platforma finGOOD umožňuje individuálním investorům investovat do prověřených českých společností s historií. Podnikatelům přináší možnost získat flexibilní zdroj financování pro rozvoj svého podnikání. Investice probíhají formou P2B crowdfundingu. Nejčastěji nabízí zhodnocení 7 až 10 %, v průměru 8,7 % ročně. Investice jsou navíc zajištěny zástavou movitého nebo nemovitého majetku.

Ovšem to je rajská hudba časů budoucích. Co dělat v situaci, kdy nelze jen nečinně stát se založenýma rukama a pozorovat, jak nám inflace každý měsíc ukrojí pořádný díl z našich vydělaných peněz? Odpověď je jednoduchá: jedním z nejlepších nástrojů je investování a s ním spojené výhody složeného úročení.

Není třeba se vrhat na zahraniční trhy a sledovat burzovní grafy. Jednoduchou cestou, jak s investicemi začít, může být investiční crowdfunding. V tuzemsku se tento druh investování začíná v posledních letech rapidně rozvíjet a získavat na popularitě.

Časy, kdy lidé půjčovali lidem, jsou pryč, a investoři se na tomto poli pouštějí do bezpečnějšího peer-to-business modelu, kde lze investovat do prověřených společností. Tento investiční model má oproti zprofanovanému půjčování lidem mnohem větší jistoty a nižší rizika. 

Tímto jednoduchým krokem lze ochránit své finance před inflací. Není k němu potřeba velkých peněžních objemů. Začít lze s pár tisícovkami a pravidelně své výnosy reinvestovat. Pasivita se totiž v těchto časech nevyplácí a draze se za ni platí.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je finGOOD generální partner.

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Kam dál?

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Vít Endler

Vít Endler

Generální ředitel a podílník firmy finGOOD. Dřív působil jako generální ředitel společnosti NetRetail Holding, mateřské společnosti Mall.cz. Po jejím prodeji se věnoval konzultační činnosti, startupu Virtooal.com,... Více

Související témata

BrandVoicefingoodinflaceinvesticeKdo hýbe miliardamikomentářMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo