Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak efektivně investovat do sociálně odpovědných společností

Radim Krejčí
Radim Krejčí
18. 2. 2022

Investice do sociálně odpovědných společností se postupem času posunuje z okraje zájmu investorů až do jeho středu. Odpovědné a etické firmy mají oproti tradičním korporacím řadu výhod a investice do nich se obzvláště v posledních letech velmi vyplácejí. Jak je možné do sociálně odpovědných firem zainvestovat?

Jak efektivně investovat do sociálně odpovědných společností
Zdroj: Shutterstock

Co znamená ESG a SRI?

V sociálně odpovědném investování se často zmiňují dvě zkratky: ESG a SRI. ESG (environment – životní prostředí, social – společenská odpovědnost, governance – odpovědný přístup k řízení) společnosti kladou důraz na etickou stránku svého podnikání, ale pořád mají jako primární cíl tvorbu zisku, respektive zvýšení hodnoty společnosti. Firmy, které spadají do kategorie SRI (socially responsible investing investujících společensky odpovědně) jdou ještě o krok dál a tvorba zisku a sociální odpovědnost pro ně mají stejnou váhu. V praxi to znamená, že se SRI společnost aktivně vyhýbá některým typům podnikání, například výrobě a prodeji zbraní nebo návykových látek, jako alkohol nebo cigarety. Některé firmy se tedy do této kategorie ani nemohou dostat.

Jak silný je tento trend?

Podle průzkumu z poloviny roku 2021 je 52 % investorů připraveno veškeré své investice přesunout do společností, které se chovají odpovědně. Mezi mileniály (nar. 1981­1996) je to dokonce 92 % všech investorů a díky této silné poptávce je možné předpokládat, že se víc a víc společností bude snažit do kategorie „odpovědné“ dostat. Očekáváme, že tento trend bude jen posilovat, částečně přirozeně a dobrovolně, ale jistě také i díky zelené dotační a penalizační (emisní povolenky) vládní politice v Evropě a postupně i v USA.

Je odpovědné investování výhodné?

I když by se dalo předpokládat, že sociální odpovědnost bude pro společnosti nákladná a začne jim snižovat zisky, nemusí tomu tak být. Například tematická strategie v Portu s názvem Odpovědná budoucnost, která je složená z 5 ETF fond, měla za posledních 5 let výnos přes 127 %. Všechny společnosti v těchto ETF fondech mají vysoké ESG skóre. Dnes často zmiňovaný index S&P 500 přitom za stejné období posílil „jen“ o něco přes 100 %. Vyšší výnos je mimo jiné způsoben právě státními pobídkami, které se v budoucnu ještě rozšíří (v EU mají aktuálně podobu Green Dealu).

Portu

Portu nabízí moderní a efektivní způsob investování pro každého. Sestaví vám portfolio na míru a vy se už nemusíte o nic starat. Při správě investic sází Portu na spojení pokročilé automatizace, vlastního unikátního softwaru a zkušeností portfolio manažerů WOOD & Company, české společnosti s 30letou historií. Zkušenější investoři si mohou složit vlastní ETF strategii. Vkládat a vybírat lze kdykoliv.

Jak je možné do odpovědných společností zainvestovat?

Nabízí se více možností, jak do odpovědných firem zainvestovat. Jednou z nich je si zřídit obchodní účet u brokera, vyhledat si společnost a nakoupit konkrétní akcii. To ovšem vyžaduje znalosti, dostatek času a hlavně peněz na nákup dostatečného množství akcií kvůli diverzifikaci.s. Protože jedno z nejdůležitějších investičních pravidel říká, že není vhodné dávat všechna vejce do jednoho košíku. To platí v životě, stejně jako v investování. Pro nákup prostřednictvím brokera nestačí si jen založit účet a poslat peníze, ale také provést analýzu, výběr a manuálně zadat každý jednotlivý nákup.

Mnohem jednodušší možností je investovat do nízkonákladových ETF fondů například u Portu. Riziko se rozloží do velkého množství odpovědných společností, při dlouhodobém investování je možné poplatek snížit až na 0,53 % p.a. a celý investiční proces může probíhat plně automaticky. Stačí si v bance nastavit trvalý příkaz a Portu se o všechno postará.

Smysluplné investování

Investování do odpovědných společností má hned několik výhod. Když opomeneme vyšší výnos, než měl hlavní americký akciový index, investor kupuje podíl ve společnosti, která aktivně přistupuje k ochraně životního prostředí a sociální udržitelnosti. Zároveň se tyto společnosti chovají dobře ke svým zaměstnancům a například bojují proti dětské práci. Takováto investice nejenže může přinést vyšší výnos než klasické investice, ale i klid v duši a pocit, že se investoři podílí na budování lepšího světa.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Radim Krejčí

Radim Krejčí

Zakladatel první české robo-advisory investiční platformy Portu.cz běžící pod hlavičkou společnosti Wood & Company. V té od roku 2017 působí v pozici Head of Retail & Digital Operations, dříve... Více

Související témata

BrandVoiceekologieinvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybuPortu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo