Akciové investice v rukou ČNB? Přestaňme snít, takhle to nefunguje

Anna Píchová
Anna Píchová
17. 2. 2022
 11 493

Kdo neinvestuje, nebo o investicích alespoň nemluví, jako by v dnešní době nebyl. Akciová jízda v uplynulých letech a aktuální vysoká inflace přiměla o investování přemýšlet velkou část lidí. A začalo se mluvit o tom, že investovat by měla i Česká národní banka (ČNB). Tak tedy: měla?

Akciové investice v rukou ČNB? Přestaňme snít, takhle to nefunguje
Zdroj: ČNB

Ta myšlenka zní zhruba takto: díky aktivní správě svých devizových rezerv by měla ČNB dlouhodobě generovat zisk. Ten by pak pomáhal státnímu rozpočtu.

Tato strategie nám má podle některých komentářů zajistit nikdy nekončící blahobyt, který si budeme užívat díky vyšším veřejným výdajům.

Jenže... Vede k tomu blahobytu opravdu tak jednoduchá cesta?

Část devizových rezerv ČNB drží s cílem zajištění měnové stability, další část ponechává zainvestovanou.

Zisk ČNB závisí na vývoji koruny

Všechny devizové rezervy, které banka vlastní – ať už ty v likvidní formě, nebo ve formě investic – jsou přeceňovány do korun. Z toho pak vzniká účetní zisk, nebo naopak ztráta. V případě, že koruna oslabí, dochází ke korunovému navýšení deviz a banka tedy generuje zisk. Pokud však koruna posiluje, banka pravděpodobně bude generovat ztrátu.

Jiří Rusnok
Česká národní banka

Rusnok končí, ČNB čekají změny. Máme se bát nového guvernéra?

Česká národní banka (ČNB) zažije letos výměnu na postu nejvyšším. Současnému guvernérovi Jiřímu Rusnokovi končí druhý mandát a znovu už kandidovat nemůže. O tom, kdo ho nahradí, rozhodne především prezident Miloš Zeman. Máme se nového vedení centrální banky bát?

Ztráty (nebo zisk) ČNB přitom nejsou posuzovány podle jednotlivých let, ale může dojít k akumulaci zisku nebo ztráty z let minulých. A právě v těchto malých detailech je zakopaný pes: současné zisky ČNB zatím ještě nepokryly naakumulovaný dluh z let minulých a nedošlo ani k naplnění rezervního fondu. O rozdělení zisku se státním rozpočtem tak nemůže být ani řeč.

V dobách kurzového závazku na úrovni 27 Kč/euro ČNB mohutně nakupovala společnou evropskou menu, aby korunu oslabila. Část devizových rezerv tedy ČNB drží primárně s cílem zajištění měnové stability, kdy tyto rezervy může využít v případě nestability nebo negativních ekonomických scénářů. Další část rezerv pak ponechává ČNB zainvestovanou, ať už v dluhopisech, nebo právě v akciích.

A zde pro mnohé možná nastává překvapení – ČNB skutečně do akcií už investuje.

Smysluplnost možnosti investování ze strany centrální banky do akcií trvá jen do míry pasivního investování.

Investovat, či neinvestovat?

Jedním z hlavních argumentů, aby centrální banka investovala (mimo ten, že v ČNB prostě „leží peníze ladem“), je její téměř nekonečný investiční horizont. Ten nemá snad žádný jiný investor a z centrální banky dělá ideálního adepta na aktivní akciové investice.

V dlouhodobém horizontu (tedy v řádech desítek let) jsou akciové investice výnosné. Proto jejich zařazení mezi cenné papíry, do kterých může banka investovat, dává smysl. Ostatně podobně jako možnost nakupovat dluhopisy.

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Smysluplnost možnosti investování ze strany centrální banky do akcií ovšem trvá jen do míry pasivního investování. Tedy zařazování akcií z největších burzovních indexů (technicky vzato přesné kopírování těchto indexů) a jejich dlouhodobé držení. Pokud pomineme neblahé dopady pasivního investování na trhy, kdy burzovně obchodované firmy ztrácejí zpětnou vazbu od investorů, je kopírování indexů jediným vhodným způsobem, jak by centrální banka mohla investovat do akcií.

Chtít po centrální bance aktivní správu akciových investic a rozdělení výnosů z této činnosti do veřejných rozpočtů, je ale nebezpečné. Tlak na aktivní obchodování a řízení investic ČNB s cílem generovat nadvýnos (podobně jako u fondu) vede k rizikovějšímu chování, které by se mohlo vymknout kontrole a vést k neuváženým obchodům a ztrátám.

Vzdejme se naivní představy, že díky investicím centrální banky do akcií nám bude všem dobře.

Nezávislost ČNB v ohrožení

Tím se ovšem dostáváme do začarovaného kruhu. Potenciální ztráty by mohly být vyrovnány oslabováním koruny a špatným řízením měnové stability v zemi. A tedy i formou nenažraného rozpočtu a ztráty nezávislosti ČNB.

Měla by ČNB víc kout do akcií?

Investování části devizových rezerv do akcií je tedy něco, co by ČNB sice dělat měla (podobně jako nakupování dluhopisů), ale vzdejme se naivní představy, že díky investicím centrální banky do akcií nám bude všem dobře. Nebude.

Akciové investování v podobě ČNB jako pasivního investora by mělo být odpoutané od všech emocí – tedy i těch, ve které si malujeme krásnou budoucnost a státní aparát téměř nekončící příliv prostředků do rozpočtu.

Kam dál? ČNB na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
7
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Anna Píchová

Anna Píchová

Hlavní analytička ve společnosti CYRRUS. Vystudovala Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity se zaměřením na ekonomii. Nejdříve působila jako makroekonomický analytik, aktuálně se věnuje převážně... Více

Související témata

akciecentrální bankaČNBinvesticeinvestiční univerzitakomentářměnová politikaměnové rizikoMiliardy v pohybu

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo