Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Mám koupit akcie Facebooku? Pád na burze očima expertů

Michal Hron
Michal Hron
11. 2. 2022
 19 382

Akcie Facebooku, největší sociální sítě světa, zažily v posledním týdnu nebývalý pád. Ačkoli se po poklesu o víc než 30 procent lehce otřepaly, stále se drží nízko. Je čas do nich investovat?

Mám koupit akcie Facebooku? Pád na burze očima expertů
Akcie Meta Platforms, matky Facebooku, spadly o víc než 30 procent (ilustrační foto) / Zdroj: Sergei Elagin / Shutterstock.com

Meta Platforms, která v říjnu loňského roku zastřešila veškeré aktivity zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga, se vstup do nového roku zrovna nezdařil. Firmě, která měla ukázat, že aktivity Facebooku už dávno nejsou jen o celosvětově oblíbené sociální síti, od té doby na burze – až na světlé chvilky – neustále ztrácejí.

Výrazný propad hodnoty akcií nastal začátkem února, kdy investory rozčarovaly nejen slabší výsledky hospodaření v posledním čtvrtletí roku 2021, ale především výhledy na první čtvrtletí roku letošního a stagnující uživatelská základna. Hodnota firmy se propadla za jediný den o 252 miliard dolarů, což je dosavadní rekord v historii obchodování na všech burzách světa.

Rekordní pád akcií Facebooku

Zdroj: peníze.cz

Akciím následně nepomohla ani hrozba firmy, že opustí evropské trhy. Stát se tak může v případě, pokud se nezmění postoj Evropy k předávání osobních údajů přes Atlantik. O něm irský soud rozhodl, že odporuje pravidlům GDPR. Konečné rozhodnutí, zda tomu tak skutečně je, má padnout v první polovině roku.

Cena akcie společnosti Meta Platforms se tak během pár dní propadly z 323 na 225 dolarů. Měli by investoři tohoto propadu využít a nakoupit? Očekáváte růst, nebo naopak další pád?

Michal Semotan

Michal Semotan

portfolio manažer J&T Investiční společnosti

Souhlasíte s názorem?

-
+38
+

Propad akcií z úrovně 330 dolarů před zveřejněním výsledků na současných 220 dolarů je z mého pohledu překvapující. Chápu, že od firem typu Facebook se čeká jen růst a překonání očekávání, což se sice z více důvodů nestalo, ale na ročních výhledech se tato horší čísla projevují poklesem a revizemi v predikcích investičních bank řádově o dvě až pět procent na provozním zisku, přibližně to samé na tržbách. A tím myslím na revizích oproti původním odhadům, v následujících dvou letech. To vše za situace, kdy Ebitda marže zůstává nad 50 % a firma poroste na tržbách řádově mezi 15 až 20 % ročně!

Je ale potřeba přiznat, že akciový trh není jen o těchto číslech. Facebook prostě očekávání trhu zklamal, a to se v dnešní době neodpouští – proto ty výprodeje, proto to ztrestání trhem ve formě silného poklesu ceny. V době, kdy se trh obává růstu sazeb, je jakékoli snížení výhledu hospodaření pro investory hůře zkousnutelné. K tomu další možná rizika v podobě sílící konkurence (TikTok), vysokých nákladů do budování virtuální reality, a problémy s použitelností dat klientů (nejen ona Evropa, ale i vyžadování souhlasu při přístupu na Facebook přes přístroje Applu)... – to jsou nyní zprávy, které řadu investorů vede k tomu, že z pozice exitují či ji snižují.

Z pohledu valuací se tak Facebook po poklesu ceny dostal na úrovně P/E okolo 15, mnohem důležitější EV/Ebitda okolo 10. To už jsou z mého pohledu opravdu velmi zajímavé úrovně. Proto akcie držím a nadále přikupuji. Krátkodobě ale můžeme vidět ceny akcie Facebooku jak pod 200, tak velmi rychle zpátky nad 250. To rozhodne jen trh.

Anna Píchová

Anna Píchová

vedoucí analytického oddělení Cyrrus

Souhlasíte s názorem?

-
+28
+

Na byznys málokteré společnosti jsou tak různorodé názory jako právě na byznys Meta Platforms (Facebooku). Je pravda, že se Meta dostává do složitější situace a poslední report výsledků byl pro některé investory budíčkem. Každý růst má své limity. Zvlášť v případě, kdy počet potenciálních uživatelů je omezený celkovou světovou populací.

Reklamní byznys společnosti ale stále vykazuje růst, který by měl šlapat ještě i v příštích pár letech. To by se navíc měla rozjet i monetizace Reels (krátkých videí na Instagramu = konkurence TikToku, pozn. red.), která zatím pokulhává. Na druhé straně je na zvážení, jak moc příjmy společnosti poškodí omezení cílení reklamy ze strany Applu. Těžko uchopitelný je i projekt Metaverse – nikdo nedokáže vyčíslit jeho budoucí přínosy a investoři nyní vidí jen ztrátu, kterou projekt vykazuje.

Myslím si, že Meta už dostala od investorů za vyučenou a další výrazné propady této akcie nečekám. Zároveň mnoho indikátorů přímo křičí nákupní signály. Z fundamentálního hlediska se Meta obchoduje pod svým dlouhodobým průměrným P/E a z toho pohledu se tak jeví jako levná. Jestli ale akcii skutečně koupit? Pokud se vám nechce počítat a analyzovat firmu a její hospodaření, zkuste si odpovědět, jaká byla vaše reakce na zprávu o konci Facebooku v Evropě. Pokud vás to potěšilo, pozici neotevírejte. Přece byste nechtěli mít v portfoliu akcie firmy, jejíž konec by vás těšil.

Jaroslav Šura

Jaroslav Šura

investor

Souhlasíte s názorem?

-
+45
+

Facebook alias Meta Platforms prochází složitějším obdobím. Aféra stíhá aféru, jádrový byznys zpomaluje, a zda vyjde sázka na virtuální svět, nikdo neví. Zatím firma v tomhle segmentu pálí spoustu hotovosti. Také jako jediná z velkých technologických firem měla horší výsledky a hlavně výhled.

Domnívám se však, že reakce trhu byla přehnaná a vytváří se tak skvělá nákupní příležitost. Zajímavostí je, že oblíbený poměrový ukazatel P/E padá na úroveň hodnotových firem. Během jednoho roku až dvou let by mohly tyto akcie stát mnohem více než dnes, což ale neznamená, že ještě nemohou poklesnout.

Nakoupil jsem větší množství akcií a při případném dalším poklesu budu v nákupech pokračovat, klidně i na úkor jiných společností v portfoliu. Přitom ještě před měsícem byl Facebook pro mnohé investory velmi sexy, sentiment na trhu holt bývá nevyzpytatelný. Mimochodem, brzy bude obnoven zpětný odkup...

Jiří Tyleček

Jiří Tyleček

analytik společnosti XTB

Souhlasíte s názorem?

-
+16
+

Na propad Mety se nemůžeme dívat jako na slevu v obchodě. Cena akcie reagovala na horší hospodářské výsledky, výhled a také chystané regulace v Evropě. Fundamenty se změnily a s nimi i valuace akcie. Přesto Meta zůstává společností s vysokými zisky, se solidním růstem a s velmi silnou rozvahou.

Mark Zuckerberg na půdě Evropského parlamentu
Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Konec Facebooku v Evropě? Výhrůžka Meta Platforms připomněla smysl GDPR

Chvíli se zdálo, že Facebook a Instagram v Evropě končí, jak naznačovala společnost Meta ve své výroční zprávě pro americkou Komisi cenných papírů. Nic takového se ale neděje, dementovala firma po pár dnech „pseudozprávu“. To už se ale celý svět bavil, zatímco ten vážný problém zůstává skryt: co se bude dít s daty Evropanů, která zanechávají na sociálních sítích?

Náklady na budování Metaverse rostly rychleji, než investoři čekali, a jejich návrat ve formě zisku se zdá podobně vzdálený jako na podzim, když Mark Zuckerberg zaměření společnosti na tento virtuální 3D internet představoval. Ale Metaverse je od počátku dlouhodobý projekt, což by investory nemělo překvapovat. Zklamal však také například denní počet aktivních uživatelů Facebooku, který poprvé v historii klesl.

Dle mého názoru se však obchodníci příliš soustředili na negativa a s akciemi zatočili tak, jako by se jednalo o malý startup v problémech. Například tržby lehce překonaly očekávání (při 20% meziročním růstu). Meta stále patří mezi nejvíce inovativní společnosti světa s velkým potenciálem. Přes pokles zisku v tomto kvartálu by se situace měla brzy začít zlepšovat. Společnost má malý dluh, který takřka pokryje volné Cash Flow. I v dalších kvartálech se počítá s tím, že Meta vydělá více než 3 dolary na akcii. Aktuální P/E kleslo na 16, což Metu staví do pozice nejlevnějšího amerického technologického gigantu. Investoři musí akceptovat velkou neznámou ve formě budoucích zisků z Metaverse, ale zvláště v dlouhodobém horizontu by akcie měla přinést své ovoce.

Jan Traxler

Jan Traxler

privátní investiční poradce a zakladatel fondu Otakar, podfond FINEZ SICAV

Souhlasíte s názorem?

-
+8
+

Nejsem fanoušek Facebooku, Instagramu ani virtuálního světa Metaverse, takže osobně si akcie společnosti Meta Platforms kupovat nebudu. Dávám přednost firmám, které produkují reálné hodnoty. Ale pokud někdo chce být akcionářem společnosti Meta Platforms, tak má pravděpodobně ideální možnost naskočit do vlaku.

Hodnota akcií spadla za půl roku o 40 %. Akcie se nyní obchodují jen za 16násobek ročních zisků firmy. Fundamentálně jsou nyní akcie Meta Platforms relativně levné. Myslím, že je solidní šance, že za rok budou akcie Meta Platforms zase výrazně dražší než dnes.

Co je to Metaverse? Video od BBC napoví...

Lukáš Kudláček

Lukáš Kudláček

portfolio manager BHS

Souhlasíte s názorem?

-
+17
+

Další vývoj akcií Meta lze těžko předvídat, jsem ale názoru, že bude akcionáře bolet. Jen v průběhu posledních pěti obchodních dní ztratily více jak 30 % hodnoty a po dlouhé době spadly pod 600 miliard dolarů tržní kapitalizace. Tato hranice je přitom důležitá, protože stanovuje big-tech společnosti vzhledem k regulacím.

Akcie společnosti Meta propadly z mnoha důvodů. Hospodářské výsledky zaostaly za očekáváním trhu, stejně tak jako výhledy na první kvartál letošního roku. Co ale zapůsobilo negativněji, byl vůbec první pokles denních aktivních uživatelů platformy Facebook. Ke špatným číslům se přidává i reálná hrozba konkurence ze strany TikTok platformy s více jak miliardou uživatelů a velkou popularitou. A v neposlední řadě panuje velké riziko z provedené aktualizace společnosti Apple, kde si uživatelé přejí nesledování, což Facebooku sebralo přibližně deset miliard na tržbách z cílené reklamy.

Akcie společnosti bych tedy nenakupoval. Platforma Facebook ztratila prostor k růstu a bude dál klesat v počtu uživatelů. Instagram nestačí na konkurenta TikTok. Google mění pravidla vyhledávání a Apple návyky uživatelů. Zacílit reklamu bude čím dál těžší, příjmy z ní nižší. Chystaná konkurenční platforma Truth Media bývalého prezidenta Trumpa má navíc potenciál jen v USA sebrat Facebooku více jak 80 milionů aktivních uživatelů. Rozmařilé investice do Metaversa pak mohou významně zatížit příjmy a peněžní rezervy společnosti. Navíc je zde stále silnější regulace a potenciální ztráta významného množství uživatelů v Evropě.

Ján Hájek

Ján Hájek

manažer fondu Top Stocks

Souhlasíte s názorem?

-
+41
+

Je obtížné říct, jak se bude v dalších dvou letech vyvíjet hospodaření společnosti. Problémy, které management nastínil (dopad IDFA na efektivitu reklamy, stagnující uživatelská základna, konkurence TikToku a nižší monetizace nových aplikací) určitě změnily dosavadní příběh společnosti a chvíli potrvá, než bude jasné, jestli představují dlouhodobý problém, nebo se s nima management dokáže vypořádat. I když pokles ceny akcie může vypadat lákavě, moje zkušenost je taková, že v těchto případech je lepší si počkat a do společnosti s takhle nejasným příběhem radši neinvestovat.

Jan Sušánka

Jan Sušánka

investiční poradce a stratég ve společnosti Sušánka & partneři

Souhlasíte s názorem?

-
+26
+

Akcie společnosti Meta Platforms nabízí pro dlouhodobé investory příležitost k nákupu ve slevě. Momentálně se P/E společnosti pohybuje na úrovni 16,30. P/E ratio vyjadřuje poměr mezi tržní cenou akcie a čistým ziskem na akcii. P/E společnosti se tak dostalo po dlouhé době pod úroveň 20. Naposledy se tak stalo 31. prosince 2018, kdy P/E dosahovalo úrovně 17,32. Pro srovnání: minulý rok v červnu dosahovalo P/E hodnoty 30.

V současné době jsou tak akcie společnosti takzvaně undervalued, což znamená podhodnocené, a obchodují se pod svou férovou hodnotou. Férová hodnota akcie dle společnosti Morningstar je zhruba na úrovni 370 dolarů. To znamená, že současná cena akcie 230 dolarů (k 9. 2.) je velmi atraktivní a je to příležitost k nákupu pro dlouhodobé investory. Očekává se krátkodobá zvýšená volatilita a v dlouhodobém horizontu růst akcie.

Robert Němec

Robert Němec

CEO strategické reklamní agentury RobertNemec.com

Souhlasíte s názorem?

-
-3
+

Nemá. Říkám si, zda-li filozofii Buy the dip nevymysleli brokeři, aby vydělávali na poplatcích za další a další nákupy drobných investorů. Nebo aby jim namluvili, že se vyplatí ředit padající portfolio. Pokud nějaké aktivum poklesne v ceně, je pro to asi nějaký důvod.

Opravdu si individuální investor kupující padající aktivum myslí, že všichni ostatní institucionální investoři spravující desítky miliard dolarů, manažeři z Goldman Sachs a BlackRock, super algoritmy, ale i ostatní retailoví investoři neprohlédli výjimečnou příležitost a prodávají a jenom on a několik málo vyvolených objevilo pravdu?

Místo hledání „příležitostí, kteří ani manažeři z Goldman Sachs dosud neobjevili“, a snah o ohromné zisky, se vyplatí jít s davem těch největších. Pokud nějaká akcie začíná setrvale (setrvale!) stoupat a vidíte, že ji nakupují ti největší, vyplatí se nakupovat. Pokud něco padá, prodávám to.

Nenechte se zblbnout efektem pouhého vystavení, kdy lidé kupují akcie firem, které znají. Nikoli ty akcie, které dávají smysl. Investování není hra, ani možnost, jak zázračně zbohatnout. Na amerických burzách je šest tisíc firem. Dá se vybrat nějaká lepší.

PS: Robert Schiller, profesor ekonomie z Yale a nositel Nobelovy ceny za ekonomii, ve svých přednáškách uváděl, že lidé se vždy před přáteli chlubí mimořádnými zisky na burze. O těch průměrných nemluví a prodělky nepřiznají ani při mučení.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Trinity Bank a člen NERV

Souhlasíte s názorem?

-
+21
+

Akcie Facebooku je nyní prozíravé přiměřeně nakupovat. Nůžky mezi konsensuální cílovou cenou a skutečnou cenou na burze jsou totiž právě teď rozevřeny do největší šíře v celé historii obchodování akcií Facebooku, respektive Mety. Tedy od roku 2012. Jsou tedy nejvýrazněji za celou dobu svého obchodování podhodnoceny v porovnání s expertními odhady.

Koho byste poslechli?

Samozřejmě, i experti se pletou. Ostatně po celou dobu obchodování akcií Facebooku (Mety) převyšuje konsensuální cílová cena tu skutečnou. To je známý fakt, že experti – tedy akcioví analytici – mají sklony k přílišnému optimismu. Ve skutečnosti to totiž jsou spíše marketingoví pracovníci bank, makléřských firem či fondů, jejichž hlavní úkol spočívá v nahánění drobných investorů k investování. Nebo alespoň v tom jej od něj neodrazovat. Pokud budou tuze pesimističtí, drobní investoři se do investování nepohrnou, fondy, banky, a makléři nebudou mít svá „fíčka“ a akciový analytik přijde o svůj džob.

Jenže ani akcioví analytici nemohou se svými odhady zcela „ulítnout“. To by jim pak nevěřil už vůbec nikdo, dokonce ani „retail“ ne. Takže jejich odhady přece jenom nějakou vypovídací hodnotu mají – pokud je tedy člověk náležitě upraví tak, že se na ně podívá bez růžových brýlí většiny akciových analytiků.

Facebook (Meta) je jednou z analyticky vůbec nejbedlivěji a nejintenzivněji sledovaných firem světa. Nůžky na Facebooku jsou rozevřeny do takové šíře, že i po sundání růžových brýlí zůstává poměrně dobrá naděje, že nyní lze dlouhodobě příznivě – tedy ve slevě – „nakupovat pokles“. Trh zkrátka až příliš negativně, jak bývá jeho zvykem, reagoval na roj špatných zpráv, který se nyní kolem Facebooku objevil. Tak přehnaná reakce, „přestřelení“, je podle všeho nepodložená právě i po sundání růžových brýlí.

Kam dál? Akcie na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
31
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

akcieanketafacebookinvestiční univerzitaMiliardy v pohybuočima expertů
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo