Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jen žádný úprk z akcií, radí šéfka investiční společnosti

Petra Nová
Petra Nová
15. 3. 2022
 18 163

Češi se vrhli na investování. Příliv peněz zaznamenaly i fondy Partners investiční společnosti: majetek pod její správou narostl o dvě miliardy a přesáhl 7,2 miliardy korun. „Investiční apetit přetrvá i letos,“ říká v rozhovoru pro Finmag ředitelka společnosti Lucie Simpartlová.

Jen žádný úprk z akcií, radí šéfka investiční společnosti
Lucie Simpartlová / Zdroj: Partners

Finanční skupina Partners loni vstoupila pod značkou Simplea na Slovensko. Její investiční společnost proto přišla s dvojicí nových podílových fondů v eurech. A ani to není vše: naši východní sousedé se mohou těšit i na nemovitostní fond a pokud bude zájem vysoký, je firma připravena nabídnout i další produkty.

„Je to zdravější přístup. Kdybychom trh zahltili širokou nabídkou, o kterou by pak nebyl zájem, mohlo by to být pro investory nepříjemné,“ říká Simpartlová v rozhovoru, který vznikl pro tištěný Finmag jako součást investičního speciálu Miliardy v pohybu.

Zvýšená nejistota ohledně budoucího vývoje na Ukrajině a mezinárodních vztahů s Ruskem povede klienty k opatrnosti.

Čekáte, že silnější chuť investovat vydrží Čechům i letos?

Už nejspíš nepřijde takový nárůst, ale domnívám se, že celková čísla by mohla zůstat zhruba na stejné úrovni jako v roce 2021. Lidé už vidí, že investování funguje, že dává smysl. Když na jaře 2020 začala pandemie, čekali jsme, že lidé budou v panice z investic utíkat, ale to se nestalo. Naopak, spíš investovat začali. Ta situace by se teoreticky mohla opakovat, i když letos se potýkáme s jinými problémy. Těmi jsou vysoká inflace a válečný konflikt na Ukrajině, obojí ovlivňuje dění celosvětově. Korekce akciového trhu i snaha o co nejnižší ztrátu reálné hodnoty peněz jsou impulzy, proč investovat.

A co by je naopak mohlo od investic odradit?

Někteří lidé budou mít míň volných peněz. Dopadne na ně vysoká inflace, řada z nás se bude potýkat s vyššími splátkami hypoték a obecně rostoucími životními náklady. Zvýšená nejistota ohledně budoucího vývoje na Ukrajině a mezinárodních vztahů s Ruskem povede klienty k opatrnosti.

Lucie Simpartlová

Lucie SimpartlováZdroj: Partners

Vystudovala Ekonomickou fakultu Západočeské univerzity. První zkušenosti sbírala u společnosti West Brokers, pět let působila ve firmě Conseq Investment Management a dalších pět v Pioneer Asset Management. Od roku 2012 se její jméno pojí s Partners. Je předsedkyní představenstva Partners investiční společnosti, předsedá dozorčí radě Partners Financial Services a je členkou dozorčí rady Simplea pojišťovny.

Na začátku roku jste spustili nový dluhopisový fond...

Spustili jsme hned dva nové fondy. Souvisí to s expanzí distribuční sítě Partners na Slovensko, chtěli jsme tam vstoupit s nabídkou fondů v eurech. Simplea Euro Bond Opportunity je konzervativní, jeho strategií je investice do eurových dluhopisů. Ale Evropská centrální banka drží úroky stále víceméně na nule, nedá se tedy čekat, že už letos vydělá třeba kolem pěti procent. Simplea Global Equity ESG je akciový fond, je k dispozici v eurové i korunové třídě a zaměřuje se na investice v souladu s ESG kritérii, která zohledňují dopad na životní prostředí, společenské aspekty podnikání i odpovědné řízení firem. Viděli jsme, že mezi našimi klienty byla po takovém typu fondu poptávka.

Budou dva fondy pro start na Slovensku dostačovat?

Začínáme s jedním dluhopisovým fondem a jedním akciovým, aby si z toho mohl složit portfolio jakýkoliv investor – ať už má konzervativní, dynamický, či vyvážený přístup. Ze začátku čekám poměrně velký zájem, pak uvidíme, jak se nám podaří etablovat. Start se dvěma fondy je dostačující, i v Česku jsme kdysi začínali se dvěma. Další produkty můžeme vytvářet a přidávat podle zájmu investorů. Je to zdravější přístup. Kdybychom trh zahltili širokou nabídkou, o kterou by pak nebyl zájem, mohlo by to být pro investory nepříjemné. Museli bychom potom nabídku omezovat a slučovat fondy. Navíc v rámci skupiny bude na Slovensku fungovat i nemovitostní fond Trigea.

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Otevře vám vstup na Slovensko i nové eurové fondy dveře k další expanzi?

Další expanzi má v plánu celá finanční skupina Partners, takže podílové fondy v eurech se budou hodit a očekáváme, že jich časem bude přibývat. I nemovitostní fond Trigea z rodiny Partners teď spouští eurovou třídu. Na druhou stranu, nechystáme fondy v lokálních měnách.

Fondy v eurech jste tedy rozjeli hlavně kvůli vstupu na Slovensko. Budou o ně mít zájem i klienti z Česka?

Poptávka po fondech v eurech roste i v Česku. Obecně jsou určeny hlavně pro investory, kteří drží eura, mají třeba příjem v eurech, zajímají je výnosy v eurech. Takoví klienti přibývají. Ale pro korunového investora, kterého zajímá zhodnocení v české měně, to nedává smysl. Kdybychom nešli na Slovensko, nebylo by úplně rozumné takový fond spouštět, nenaplnili bychom ho dostatečným objemem prostředků.

Jen si to poslechněte

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

S naší novou penzijní společností chceme mezi špičku

„Chceme penzijko přiblížit mladším lidem v produktivním věku, udělat ho přitažlivější, hravější. Chceme, aby ho vnímali jako důležitou investici do své budoucnosti,“ říká Lucie Simpartlová ve Finmag podcastu.

Před koncem roku jste spustili také nový fond kvalifikovaných investorů. Co si od něj slibujete?

Zájem je relativně velký, už v něm máme zhruba 30 milionů korun, do konce roku bychom chtěli dosáhnout na 200 milionů. Fond Partners Alternative Strategies je určený pro lidi, kteří investují nejmíň milion korun a zároveň prokážou, že mají dostatečné zkušenosti s investováním. Díky tomuto fondu můžou líp diverzifikovat, doplní si své akciové či dluhopisové portfolio. Vybíráme aktiva, která nekorelují s tradičním kapitálovým trhem, ale spíš ho vhodně doplňují.

Na co se zaměřujete?

Kombinujeme čtyři základní složky. Zaměřujeme se na velké komerční nemovitosti a průmyslové parky, na mladé startupové fondy, v další části budeme investovat do vodíkových technologií a posledním stavebním kamenem je kvalitní zemědělská půda v Česku. Ale nevylučujeme, že v budoucnu můžeme jít i do něčeho jiného, že kvůli diverzifikaci portfolio fondu nějak doplníme.

Mluvili jsme o tom, že lidé investují víc než v minulosti. Mění se také finanční gramotnost?

Určitě se zlepšuje, část mladých už zažila nějakou výuku finančních dovedností na školách. Ale lepší se i u starší generace. Ve větší míře považují za normální, že někam investují, mají to už vyzkoušené.

Jaké chyby lidé při investování dělají?

Základní chyby jsou pořád stejné. Když vidím transakce některých klientů, cítím z nich stále snahu porazit trh, načasovat investici. Sem tam se sice někomu podaří trefit dno, ale pravděpodobnost, že se to povede, je relativně malá. Část klientů také často vidí, že investice po půl roce nevydělává, kolik si představovali, tak ji prodají. A jdou do něčeho jiného. Většinou pak přeskočí do aktiva, které už má za sebou ty nejlepší časy. Naše fondy jsou třeba bez vstupních poplatků, ale obecně se dá říct, že k fondové turistice patří i zbytečné náklady právě na poplatky. Ideální je sestavit si s ohledem na svůj vztah k riziku kvalitní diverzifikované portfolio a využít možnost investovat pravidelně.

Vydavatel Finmagu, společnost NextPage Media, je součástí skupiny Partners.

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
18
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Petra Nová

Petra Nová

Copywriterka, externí spolupracovnice NextPage Media. Kromě hrátek s písmenky se jako absolventka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zajímá i o historii. Ráda se toulá po světě i vlastní domovině a... Více

Související témata

investiceKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybuPartnerspodílové fondy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo