Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak vyzrát na akciový trh? Netrefuj. Střílej!

Radim Krejčí
Radim Krejčí
21. 2. 2022
 10 641

Koupit akcie, když je lacino, prodávat, když je draho. Ze zpětného pohledu vypadá časování trhu jednoduše. Vrcholy i propady trhu jsou přece vidět. Ve skutečnosti je to těžké, ne-li nemožné. A navíc: ani ten, komu se to podaří, nemusí být vítěz.

Jak vyzrát na akciový trh? Netrefuj. Střílej!
Zdroj: Shutterstock

Pojďme si to ukázat na příkladu. Představme si tři investory: Martina, Honzu a Pavlu. Všichni tři měli volně k dispozici měsíčně dva tisíce korun a všichni je během 40 let do roku 2021 investovali prostřednictvím ETF do nejznámějšího amerického akciového indexu S&P 500. Jenže každý jinak.

Nechejme teď stranou, že v roce 1981 burzovně obchodované fondy neexistovaly a o investování jsme si v Česku mohli nechat zdát – s korunami si to prostě snáz představíme.

Každý tedy investuje celkem 960 tisíc korun. Svět za tu dobu pozná pět velkých akciových krizí. Černé pondělí (1987), válku v Kuvajtu (1990), splasknutí internetové bubliny (2000–2002), finanční krizi (2007–2009) a pandemii covidu (2020).

Časovači

Martin se snažil časovat trh, ale moc se mu nedařilo. Během 40 let nakoupil pětkrát, vždycky těsně před tím, než se trh propadl. I když měl těžko uvěřitelnou smůlu, jeho investice má po 40 letech hodnotu 8,35 milionu. Vloženou sumu se mu podařilo zhodnotit hlavně proto, že investici nikdy neprodal.

Honza měl mnohem větší štěstí. Stejně jako Martin nakupoval pětkrát, stejně jako on sušil do nákupu peníze na účtu, ale podařilo se mu, o čem sní profesionálové z Wall Street: vždycky načasoval nákup na den, kdy trh dosáhl dna. V roce 2009 tak třeba kupoval akcie s 56procentní slevou. V době největšího pesimismu a zpráv o konci světa udržel chladnou hlavu a svých 960 tisíc proměnil za 40 let ve 12,3 milionu.

Neuvěřitelná klika mu vynesla o pět milionů víc než Martinovi.

Kup a zapomeň

Pavla investovala pasivně. V roce 1981 nastavila trvalý příkaz na dva tisíce měsíčně a o víc se nestarala. Nestresovala se propady, neřešila ani jednu ze zmíněných krizí a na rozdíl od přátel nenechala peníze ležet ladem na účtu. Nakupovala, když byl trh na vrcholu, když byl nejníž, i když se pohyboval mezi tím.

Než šla do důchodu, podívala se na investiční účet a zjistila, že má hodnotu 15,9 milionu korun. Daleko za sebou nechala Martina, ale o víc než 3,5 milionu překonala i Honzu.

Investice a S&P 500Zdroj: Portu

Jak je to možné? Honzovi se sice podařilo nákupy načasovat dokonale, ale většinu času jeho peníze zahálely na účtu bez jakéhokoliv zhodnocení. Pavla se nesnažila načasovat trh ani odhadovat budoucí vývoj, každý měsíc poslala stejnou částku a o nic víc se nestarala. Jako jediná si ale asi uvědomila efekt složeného úročení a odchází do důchodu s největší sumou.

Časování trhu se může zdát jednoduché, ale historie je dlážděná neúspěšnými obchodníky, kteří přišli o víc než jen svůj majetek. Je velmi nepravděpodobné, že se komukoliv podaří načasovat nákupy stejně, jako se to podařilo vymyšlenému Honzovi. A i když se to podaří, výsledek může být pořád horší než při pravidelném a disciplinovaném investování, pro které se rozhodla Pavla.

Text vyšel v rámci investičního speciálu magazínu Finmag a Finmag.cz Miliardy v pohybu, jehož je Portu hlavním partnerem.

Nenechte své peníze spát aneb Kdo hýbe miliardami v Česku

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czShutterstock/Finmag.cz
VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Kam dál? Investice na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
14
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Radim Krejčí

Radim Krejčí

Zakladatel první české robo-advisory investiční platformy Portu.cz běžící pod hlavičkou společnosti Wood & Company. V té od roku 2017 působí v pozici Head of Retail & Digital Operations, dříve... Více

Související témata

akcieakciové fondyakciové indexyinvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybuPortu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo