Najde bitcoin dno, nebo nový vrchol? Hlavní kryptoměna očima expertů

Michal Hron
Michal Hron
4. 2. 2022
 27 752

Po rekordních výkonech v loňském roce zamířil letos bitcoin opačným směrem. A s ním i řada dalších kryptoměn, které jsou na něj navázány. Jedni v tom vidí příležitost, druzí škodolibě mluví o konci snění o alternativním měnovém světě. Co tedy čekat od hlavní kryptoměny?

Najde bitcoin dno, nebo nový vrchol? Hlavní kryptoměna očima expertů
Kurz hlavní kryptoměny bitcoin v novém roce nabral klesající trend (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Hodnota hlavní kryptoměny bitcoin aktuálně osciluje kolem hranice 35 tisíc dolarů (750 tisíc Kč) a minulý týden se dokonce dostal pod hladinu 34 tisíc dolarů (727 tisíc Kč). To je méně než polovina hodnoty oproti začátku loňského listopadu, kdy bitcoin dosáhl dosavadního rekordu, když se podíval nad hranici 68 tisíc dolarů (přes 1,45 milionu Kč).

Na trendu se podepisuje nejen hrozba vpádu Ruska na Ukrajinu, ale třeba i negativní vývoj na amerických akciových trzích i chystané kroky americké centrální banky Fed. Ta už otevřeně deklaruje, že zvýší úrokové sazby, což negativně dopadá právě na rizikové investice.

Kurz bitcoinu padá
Shutterstock

Co se to děje? Proč padá bitcoin i technologické akcie

Bitcoin padá, Gustáv Husák by ale mohl být spokojen. Odpadají totiž oportunističtí spekulanti, zatímco zůstávají pevní, přesvědčení bitcoinoví maximalisté.

Někteří analytici ovšem uklidňují, že jde jen o aktuální výkyv „mladé třídy aktiv“, u které je podobná rozkolísanost běžná. A že bitcoin je stále „pevně v režimu růstu“, jak pro televizi CNBC uvedl například analytik Michael Bucella ze společnosti BlockTower Capital. Jiní ovšem vidí pro bitcoin temnou budoucnost v podobě masového výprodeje rizikových aktiv.

Oba přístupy ostatně ukazuje i naše anketa. Zatímco lidé, kteří se v kryptoměnách pohybují, bitcoinu i nadále věří, matadoři světa tradičních investičních nástrojů se jeho pádu nediví. A ani mu nevěští příliš dobrou budoucnost.

Kam se tedy letos hodnota hlavní kryptoměny podívá? Je pravděpodobnější, že bitcoin pokoří dno nejčastěji popisované jako hranice 30 tisíc dolarů (asi 640 tisíc Kč), nebo vystoupá k dalšímu maximu, které analytici vidí u 70 tisíc dolarů (bezmála 1,5 milionu Kč)? Nebo se může stát obojí?

Jaroslav Šura

Jaroslav Šura

investor

Souhlasíte s názorem?

-
+7
+

Bitcoin nemá v posledních měsících na růžích ustláno. Končí období nezřízených monetárních expanzí, kdy investoři byli ochotni nakupovat seberizikovější aktiva za jakoukoli cenu. Je tedy otázkou, zda hodnoty kryptoměn nezůstanou pod tlakem i nadále, zejména při avizovaném utahování měnové politiky v USA.

Fanatických nadšenců typu CEO Saylora z Microstrategy, který je schopný kvůli nakupování bitcoinu na páku ohrozit fungování firmy v budoucnosti, jaksi moc nepřibývá. Problémy v Číně, Indii, Kazachstánu investorům ke klidu nepřispívají a hodleři to sami nevytrhnou. Připočítám-li velrybáře, kteří si jednou za čas pro nadšený, ale bohužel často zapákovaný retail dojdou a vypláchnou ho, nevidím potenciál růstu v blízké budoucnosti příliš růžově, a to i přes cca poloviční hodnotu bitcoinu od nedávných maxim.

Zdá se, že laserové oči pohasínají... Na druhou stranu je fakt, že tyhle chmurné předpovědi už tu byly mnohokrát a pak cena hlavní kryptoměny překonala nové historické maximum (ATH).

Soňa Parke

Soňa Parke

zakladatelka iniciativy Holky v kryptu

Souhlasíte s názorem?

-
+54
+

Analytici potřebují dodávat čísla, a tak nám tu vznikají odhady a dohady. Dlouhodobý trend bitcoinu zdá se být jasný. V jeho podhoubí najdeme silné stavební kameny, je to vynález, nová technologie, nově vznikající třída aktiv a také společenský fenomén v podobě „lepších“ peněz a nástroji k revoltě vůči systému.

Krátkodobě predikovat jeho cenu je nejen nevděčné, ale také skoro nemožné. Na Twitteru si koncem roku 2021 lidé vyplakávali svoje laser eyes a tak, jako fanoušky loni překvapil propadem, docela možná letos překvapí hatery svým růstem.

Bitcoin už tu s námi zůstane. A jeho cena v roce 2022 překvapí mnohé, to vím na sto procent. Je to neznámá, se kterou se do nějaké míry musíme prostě smířit. A v tom je velká krása, pokud si to umíme užít.

Josef Tětek

Josef Tětek

ekonom, ambasador hardwarové peněženky Trezor

Souhlasíte s názorem?

-
+44
+

Nikdo nemá křišťálovou kouli. Předpovídat krátkodobé cenové pohyby je čisté střílení od boku. Pokud bych však měl učinit jednu cenovou předpověď, pak by to byla tato: Bitcoin nespadne pod cenovku 20 tisíc dolarů (asi 428 tisíc Kč). K tomuto názoru jsem dospěl po výzkumu předešlých medvědích trhů publikovaného na Bitcoin Magazine. Jak v článku uvádím, roční cenová dna jsou dlouhodobě důležitější, než roční cenové vrcholy.

Spíš než předpovídat cenový propad (či růst) je vhodné být připraven. Osobně mám nejraději průběžné spoření do bitcoinu (neboli DCA, dollar cost averaging), kdy bitcoiny vydělávám či kupuji pravidelně, bez ohledu na aktuální cenu. Při výraznějším propadu je pak vhodné učinit takzvaný „buy the fucking dip“ (odborný termín), tedy nakoupit nad rámec spořícího plánu. Zatím se to s odstupem delšího časového období vždy vyplatilo.

Jsem přesvědčen o tom, že dlouhodobě bitcoin zvítězí v konkurenci se státními penězi, a to čistě proto, že se jedná o skutečně neutrální peníze, se kterými nemůže manipulovat klika centrálních bankéřů a politiků. Zatímco státních peněz bude vytvořeno limitně nekonečné množství, bitcoinu bude 21 milionů a nikdo s tím nic neudělá. To je prostě realita. Velcí investoři a asset manažeři jako je Fidelity Investments to už chápou a zařizují se podle toho (viz tato studie).

Martin Mašát

Martin Mašát

investiční stratég finanční skupiny Partners

Souhlasíte s názorem?

-
-177
+

U bitcoinu se může stát cokoliv. Z investičního pohledu jde o čisté kasino a z pohledu reálné ekonomiky jde o zbytečné plýtvání zdroji. Pokud cena vyskočí, pár lidí může mít radost a o to víc se popíše stránek. Pokud spadne například k tisícovce, nikdo se nebude chlubit, že spálil své peníze. Reálný vliv na ekonomiku bude nulový.

Vývoj kurzu hlavní kryptoměny bitcoin

Zdroj: peníze.cz
Michal Kuzněcov

Michal Kuzněcov

investor, podnikatel, Kuzněcov & Partners Invest

Souhlasíte s názorem?

-
+27
+

Kryptoměny jsou mladá aktiva a z jejich podstaty jsou velice volatilní. Nicméně bitcoin je průkopník a tudíž nejstarší kryptoměna, která má největší důvěru lidí díky technologii blockchainu a také jeho mediální známosti. Nebojím se tedy říct, že během roku znovu obhájí své předchozí pozice a může také růst dál na ceně, protože je ho možno vytěžit v omezeném množství.

V neposlední řadě sleduji, že čím dál víc lidí utíká ke kryptoměnám za většími zisky, aby jejich prostředky neznehodnotila inflace, které je nyní celosvětovým tématem. Lidé hledají alternativy, a to bitcoinu a kryptu hraje do karet. Logicky čím víc do tohoto typu trhu bude směřovat prostředků, tím víc tyto měny porostou na hodnotě. Horší varianta bude, kdyby se trend obrátil.

Co by mohlo omezit růst ceny bitcoinu, by byla podstatná regulace ze strany americké či evropské centrální banky. Neodvážím se tedy tipovat přesnou cenu, protože to v tuto chvíli neví nikdo a ani na to nejsem dostatečný kryptoznalec. Budu tuto horskou dráhu dál z povzdálí sledovat a počkám si na výsledek. Mělo by ale nadále platit, že by do kryptoměn měli lidé směřovat jen ty peníze, které jsou ochotni riskovat, a měla by to být procentuálně velmi malá část jejich celkového portfolia.

Adam Neuberger

Adam Neuberger

CEO a spoluzakladatel projektu Probinex

Souhlasíte s názorem?

-
+31
+

Kryptoměny, bitcoinem počínaje, jsou volatilní. Je to již dnes tradiční nálepka tohoto aktiva. Je potřeba brát v potaz, že i takové výkyvy, které se na tomto trhu dějí, jsou běžné.

Z hlediska technické analýzy aktuálně vyplývá scénář, kdy nějakou chvíli bude trh nerozhodný. Můžeme se tedy klidně pohybovat mezi 30 až 60 tisíci dolary za jeden bitcoin. Fundament v kryptoměnách funguje krátkodobě a určitý vliv na aktuální cenu mají samozřejmě i ostatní trhy, které jsou dnes v negativním rozpoložení.

Černé scénáře ve stylu „už je konec“ však nenastanou. Stále opakuji dlouhodobost kryptoměn a právě u bitcoinu díky jeho pozadí, které jasně vystihuje právě dlouhodobost, potvrzuje, že od počátku této kryptoměny je bitcoin stále v růstu.

To, jestli se cena bitcoinu dostane na své nové maximum, nebo spadne pod 30 tisíc dolarů, tak dnes není jasné. Každopádně kdo používá strategii DCA (dollar cost average), průměruje tak svou cenu a na tomto principu se stává vítězem i při této volatilitě.

Tomáš Pfeiler

Tomáš Pfeiler

portfolio manažer Cyrrus

Souhlasíte s názorem?

-
+62
+

Masivní propad bitcoinu spustily širší makrotrendy. V reakci na jestřábí obrat Fedu dochází k citelnému nárůstu reálných dluhopisových výnosů. Právě ve světle vyšších výnosů začínají investoři zkoumat reálné využití kryptoměn. A to je v případě bitcoinu žalostné: digitální měna není uzpůsobená pro transakce, vzhledem k silné korelaci s rizikovými aktivy nefunguje ani jako uchovatel hodnoty.

Neznámější virtuální minci nehraje do karet ani regulatorní prostředí. V EU chtějí zakázat těžbu metodou proof of work, více jsou omezováni i influenceři, kteří naháněli do krypta nezkušené investory. Zpřísňování měnové politiky bude během letoška pokračovat. Současná inflace je vysoká, avšak snižují se inflační očekávání. Kurz bitcoinu tak čeká další pokles.

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Trinity Bank a člen NERV

Souhlasíte s názorem?

-
+33
+

Cena bitcoinu a technologických akcií v USA se nikdy v historii nevyvíjela v tak těsném sepětí jako právě teď. S růstem popularity bitcoinu do něj zejména v posledních několika letech naskočila celá řada investorů, kteří jej vnímají jen jako další „technologické aktivum“. Sázka na něj je pro ně způsobem, jak své peníze rozložit mezi ještě víc technologických investic.

Čí názor je vám nejblíž?

Tito lidé v něm vidí alternativu Tesly spíš než alternativu dolaru nebo eura. Zbavují-li se tedy kvůli ukončování tištění stovek miliard nových dolarů akcií Tesly, je pravděpodobné – a pravděpodobnější než kdykoli v minulosti –, že se zbaví také svých bitcoinů. Proto se bitcoin v lednu tak znatelně propadal.

Naopak ti, kdo vnitřní hodnotu bitcoinu spatřují v alternativě vůči tradičním měnám typu dolaru, nechávají své peníze v bitcoinu i nadále. Pro tyto takzvané bitcoinové maximalisty představuje hlavní kryptoměna vstupenku do vznikajícího alternativního globálního finančního ekosystému. Znamená pro ně zkrátka mnohem víc než jen „další Tesla“.

To vysvětluje i zdánlivý paradox spočívající v tom, že se cena bitcoinu propadala v době, kdy inflační očekávání v mnoha částech světa rostla na mnohaletá maxima. Protože investoři, kteří do bitcoinu investují pouze jako do technologického aktiva, případně dokonce jen čistě spekulativně a oportunisticky, v něm žádnou pojistku před inflací nutně spatřovat nemusí.

Bitcoinoví maximalisté ale kryptoměně dál věří, což je klíčové. Tak jako se z propadu vymanila loni v létě, aby v listopadu vzrostla na nový rekord, lze další cenový vzestup vyhlížet i nyní. Opět až na nové rekordy. Cenový vzestup ale bude pozvolnější, protože se v prostředí utlumování tištění nových miliard nebude tolik opírat o sázky spekulativních, oportunistických investorů, ale o vyzrálejší, dlouhodobější a přesvědčené investory.

Kam dál? Kryptoměny na Finmagu:

Ohodnoťte článek

-
27
+

Sdílejte

Diskutujte (9)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

anketaBitcoinkryptoměnykurzy měnočima expertů

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo