Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tuhle měnu nezničíte. Proč by konzervativci měli mít rádi bitcoin

Michael  Durčák
Michael Durčák
13. 5. 2022
 11 342

Jsem konzerva. A jsem přesvědčený, že konzervativci by měli mít rádi bitcoin. I když to je proti jejich instinktům. Dává jim možnost odejít z institucí, nad kterými dávno ztratili kontrolu.

Tuhle měnu nezničíte. Proč by konzervativci měli mít rádi bitcoin
Ilustrační Campbellova polévka s bitcoinem. / Zdroj: Shutterstock, vařil Finmag

„Dobrý den, volám vám kvůli tomu, že zvyšujeme úrokové sazby na spořicím účtu zhruba na trojnásobek a k tomu vám dáme jednorázový finanční bonus. Měl byste zájem?“

Zhruba tak zněl před několika měsíci telefonát z mojí banky. Finanční instituce bleskově reagovaly na inflační tlaky a zhoršený hospodářský výhled do budoucna.

Slušně jsem poděkoval, nabídku odmítl, větší část úspor vybral. A vložil ji do bitcoinu. Měl jsem to v plánu vlastně už dlouho, jenom ne a ne se k tomu rozhoupat.

Šetrnost a střídmost, jedny z nejdůležitějších pravicových hodnot, dnes jsou ve stavu klinické smrti, na což všichni doplatíme.

Než bouře pomine

Důvodů pro bitcoin mám několik. Například mu (i dalším kryptoměnám) narostla od začátku koronavirové krize hodnota o stovky procent. Navíc blockchain je zajímavá technologie, které stojí za to porozumět.

Ani jedno z toho ale není hlavní důvod, proč bychom my konzervativci měli mít bitcoin rádi, popřípadě do něj investovat. Ostatně růst dokázal na začátku roku zas smazat a tím určitě období nahoru-dolů ještě nekončí. Skutečný argument je prozaičtější.

Bitcoinu a spol. hrozí těžká rána, varuje zakladatel první české kryptosměnárny

Kryptoměny se stávají přístavem, kam lidé postižení ruskou agresí i sankcemi Západu vůči Kremlu ukrývají své rubly či hřivny, říká ve Finmag podcastu zakladatel a majitel první české kryptosměnárny Simplecoin Pavel Niedoba. To s sebou nese i riziko možného zákazu krypta v Evropě či USA, pokud se ukáže, že Rusové za krypto nakupují zbraně.

Stav hospodářství nejen u nás, ale i ve světě se kvůli pandemii zhoršil, stejně tak kondice veřejných financí. A všechny nás to zasahuje: rostou státní dluhy, inflace i úroky půjček.

Opravdu špatná zpráva je pro konzervy to, že přišly o jakoukoli „ideovou kontrolu“ nad finančními institucemi a ze sousloví zodpovědná fiskální politika je buď vyprázdněný buzzword, nebo rovnou nadávka. Šetrnost a střídmost, jedny z nejdůležitějších pravicových hodnot, dnes jsou ve stavu klinické smrti, na což všichni doplatíme.

Negativní efekty spojené s nezodpovědným rozhazováním lze vyřešit vystoupením z finančního systému a sázkou na kryptoměny. Připomíná to zhruba hlavní myšlenku knihy Benediktova cesta od Američana Roda Drehera. Jestli chcete v tomhle světě přežít, musíte se dostat z mainstreamu, čekat a vysedět si, než bouře kolem pomine.

Jak na horské dráze: Aktuální kurz bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Škarohlídi, kteří upozorňují, že státy by mohly bitcoin šmahem zakázat, si neuvědomují, že tuhle měnu fakticky nejde zničit.

Mocní si bitcoin vzít nenechají

Podobně už mnozí konzervativci (především v Americe) vystupují ze škol a univerzit, když zjistili, jak dekadentní v jejich očích vzdělávací instituce jsou. Tak proč to neudělat i s financemi?

Koronavirus navíc umocnil snahu o definitivní zničení hotovosti a kompletní přechod na digitální finance. Svět bez mincí a bankovek ale bude ve zkratce znamenat, že lidé budou se svými úsporami vydáni na milost a nemilost centrálním bankám, které je můžou šachováním s úrokovými sazbami poslat utrácet peníze, kdy se jim zlíbí.

Zhroutí se finanční systém?

Jediným únikem před takovou budoucností je opuštění systému a práce na vytvoření alternativy. Třeba právě v podobě kryptoměn.

Povede se to, pokud centrální banky přijdou o monopol na peníze. Respektive tehdy, pokud státy nebudou s to tento monopol vynucovat.

Škarohlídi, kteří upozorňují na to, že státy by mohly bitcoin šmahem zakázat, si neuvědomují, že tuhle alternativní měnu nejde kvůli její decentralizaci fakticky zničit. Lidé s ní budou obchodovat i dál, ať se to vládám líbí, nebo ne.

A pak taky zapomínají, že nejslavnější kryptoměna světa se už dnes nachází v příliš mnoha portfoliích bohatých a mocných lidí.

Miliardy v pohybu - investiční speciál Finmag.czNextPage Media

Kam dál? Bitcoin na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
44
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michael  Durčák

Michael Durčák

Má rád fotbal a kočky. Kromě Finmagu píše pro magazín Reportér nebo komentáře o dění v USA pro Seznam Zprávy. Zároveň je redaktorem videoherního časopisu Score.

Související témata

Bitcoincentrální bankainvesticekomentářkryptoměnyMiliardy v pohybu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo